Waarom je voor vrijwilligerswerk betaalt: de waarheid aan het licht

`Heb je zo veel betaald? En voor vrijwilligerswerk nog wel?’

Ja, hoe vaak ik die reactie wel niet heb gehoord. Niet eens per sé tegen mij, maar in zijn algemeenheid heerst er zo’n negativiteit tegenover het betalen voor vrijwilligerswerk. Ik snap het ook wel, want de term vrijwilligerswerk is ook een beetje ongelukkig. Vrijwilligerswerk is volgens zijn definitie werk dat onbetaald en onverplicht wordt verricht ten behoeve van anderen. Overigens de mensen die ‘vrijwilligerswerk’ doen waarvoor ze wel betaald krijgen hoor je dan weer niet klagen  ;-). Maar ook die doen dus niet echt vrijwilligerswerk.

Vandaag wil ik het hebben over het vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden die bemiddeld worden door organisaties uit Nederland of Europa en waarom je hier vaak voor moet betalen.

Waarom je betaalt voor vrijwilligerswerk

Ten eerste lijkt het mij vrij logisch als je naar een ontwikkelingsland gaat dat de mensen daar niet voor je gaan betalen. Geld is immers vaak een tekort in zulke landen. Hieronder geef ik een korte opsommingen waar je geld vaak heen gaat in organisaties die het vrijwilligerswerk voor je bemiddelen:

  • Als vrijwilliger betaal je vaak voor je huisvesting, eten  en transport kosten. Bij sommige organisaties slaap je bij locals thuis, wat de kosten lager maakt dan als je bijvoorbeeld in een hostel of vrijwilligershuis slaapt.
  • Je steunt het project waar je gaat werken. Met een directe donatie of je betaalt (delen van) lonen van werknemers dan. De organisaties waarmee wordt samengewerkt in het buitenland halen vaak een groot deel van hun inkomsten uit de donaties van vrijwilligers. Het is mooi als de Nederlandse bemiddelingsorganisatie probeert om de projecten uiteindelijk onafhankelijk te maken voor hun donaties door het geld op een duurzame manier te investeren. Als je dit ook belangrijk vindt, check dit dan!
  • Je betaalt voor de begeleiding op het project. Sommige organisaties hebben bijvoorbeeld een Nederlandse regiocoördinator in dienst die op de plaats van bestemming woont.
  • De voorbereiding  van jou als toekomstige vrijwilliger kost geld.  Ten eerste moet het allemaal georganiseerd worden dat jij daar heen kan gaan. De organisaties moeten daarvoor een bepaalde klantenservice aan kunnen bieden. Daarnaast moet ook jij als vrijwilliger worden voorbereid op de dingen die je zal gaan meemaken en hoe je daarmee om moet gaan. Soms wordt deze voorbereidingstraining intern gegeven en soms extern. Een hele goede voorbereidingstraining kan je volgen bij Stichting Muses. Zij hebben naast een algemene training ook een training die zich specifiek richt op het werken met kinderen.

Volgens mij zijn dit de belangrijkste kosten voor het doen van vrijwilligerswerk. Nogmaals kosten kunnen érg verschillen per organisatie. Belangrijk is om te kijken als vrijwilliger waar die kosten heen gaan. Dan kan je zelf afwegen of je dat eerlijk vindt of niet.

Organisatie op het oog of ben je nog aan het zoeken? Check hoe transparant ze zijn!

Organisaties kunnen héél erg verschillen in wat ze aanbieden qua projecten maar ook in wat het kost. Dit vind ik allemaal helemaal prima, maar wat ik wel belangrijk vind is dat ze er transparant over zijn. Hoe eerlijk zijn projecten over wat je daar daadwerkelijk gaat doen? Laten ze je doen geloven dat jij in één week tijd de wereld gaat veranderen met het bouwen van één waterput, of vertellen ze je dat vooral jij veel gaat leren? Laten ze je voor jouw gevoel een enorm hoog bedrag betalen waarvan je eigenlijk geen idee hebt waar het heen gaat? Of laten ze duidelijk zien hoe het bedrag tot stand is gekomen zodat jij weet wat er gebeurt met je geld. Veel mensen zijn bereidwillig om van alles en nog wat te doen, als daar maar over gecommuniceerd wordt. Een hulpmiddel bij het checken van jouw organisatie kan de transparantie index zijn van volunteer correct zijn. Zij hebben een grootschalig onderzoek gedaan naar veel Nederlandse organisatie en hebben gekeken hoe transparant zij zijn over verschillende onderwerpen.

Waarom ik het niet erg vind om te betalen voor vrijwilligerswerk

Eerder schreef ik al een artikel over waarom je wel vrijwilligerswerk moet doen (en niet om de wereld te redden) waarin ik ook beschreef dat ik vrijwilligerswerk meer als een culturele uitwisseling zie. Toen ik vrijwilligerswerk deed zag ik mijzelf niet als iemand die beter was dan de mensen daar en iemand die wel even gaat vertellen hoe ze het allemaal moeten oplossen. Ik zag het meer als een culturele uitwisseling en ik betaal daar graag voor. Ik heb er geen problemen mee om te betalen voor mijn eigen verblijf en eten. Ik heb er geen problemen mee om te betalen voor een bemiddelende organisatie die mij de kans geeft op zo’n unieke ervaring. Wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen kom je echt op plekken waar je als reiziger niet snel zal komen. Daarnaast betaal ik graag voor de voorbereiding en begeleiding die ik heb gekregen. En dan zeker de eerste keer dat ik ben gegaan. Oh, wat was dat spannend en was ik blij dat er iemand was die ik kon bellen als ik vragen had!

Dus ga je vrijwilligerswerk via een bemiddelingsorganisatie doen?

Als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen, doe dan dus goed onderzoek naar wat je er precies voor moet betalen en wat je er dan voor terugkrijgt. Maak een overweging bij welke organisatie jij je het prettigst voelt en ga de wereld verkennen op een andere manier! En naar mijn eigen mening: doe dat het liefst met een transparante organisatie die samenwerkt met duurzame projecten die wel degelijk bijdragen aan een betere wereld maar daarnaast ook oog heeft dat jij een ontwikkeling gaat maken. Een voorbeeld van zo’n organisatie  is Doingoood of de organisatie waar ik zelf mee ben geweest: Be More.

Vond je deze informatie handig? Ik ben benieuwd of jij ook vrijwilligerswerk hebt gedaan of van plan bent om het ooit te gaan doen.

Meer lezen?

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie