Waarom ik niet naar Kuna Yala in San Blas wilde | Panama

Voordat ik naar Panama vertrok was ik niet van plan om naar de San Blas eilanden te gaan. Op foto’s zag ik enkel parelwitte stranden en strakblauwe zeeën met palmbomen op de achtergrond. Prachtig. Maar het leek me nogal saai om op een eiland te zitten waar niks anders te doen is dan zitten in het zand en uit kokosnoten te drinken.

Daarbij komt dat de San Blas eilanden worden bewoond door de Kuna. Een inheemse bevolking die oorspronkelijk uit het Darien regenwoud in Panama komt. Echter ligt dit regenwoud op de grens met Colombia waar veel drugshandel is en zijn de Kuna uit hun leefgebied verbannen zodat de Narcos hun gekke bezigheden wat meer privé kunnen houden. Uiteindelijk zijn de Kuna op deze eilandengroep in de Caribische kust van Panama terecht gekomen.

Waarom ik niet naar de San Blas eilanden wil

Zoals ik al zei leek het me dus wat saai om op een eiland te verblijven waar niks te doen was. En de andere belangrijke reden was dat ik dacht dat het een enorm toeristische attractie zou zijn. Beetje Masai-dans stijl. Vriendinnen van mij hebben de Masai in Kenia bezocht. Iets wat mij echt super interessant lijkt. Toen zij echter aan een jongen vroegen hoe zijn dagelijkse leven eruit zag, vertelde hij het volgende: ” ‘s ochtends sta ik op, kleed ik mij aan en ontbijt ik. Dan wacht ik op de toeristen. Als de toeristen komen dansen we voor ze en laten we ze onze huizen zien. Als de toeristen weggaan gaan we eten en slapen. Elke dag is hetzelfde.”

Ja, toch wel iets minder spannend dan een de jaag-cultuur die de Masai ooit hebben gehad. Ik was een beetje bang voor hetzelfde aapjes kijken gevoel bij de Kuna op de San Blas in Panama.

Waarom ik toch naar Kuna Yala ben gegaan!

Echter na twee weken reizen bleek dat echt iedereen die naar de San Blas eilanden geweest was het geweldig vond. Daarnaast raadden mijn Costa Ricaanse vrienden en andere Panamese mensen het ook aan. Vooruit dan maar. Met een weekje te vullen rondom Panama City, waren de San Blas eilanden vrij in de buurt en heb ik uiteindelijk toch besloten om te gaan. En om een lang verhaal kort te maken: ik vond het er geweldig. Iets wat ik van te voren echt niet had verwacht!

Oh wat was het heerlijk!

De parelwitte stranden waar niks anders te doen was dan er op zitten was juist een geweldige ervaring. Waar ik eerder aan het strand zitten soms wat saai kan vinden, heb ik er hier echt van genoten. Alleen maar kokosnoten om mij heen zien was heerlijk ontspannend en in het hutje op het strand hoorde ik enkel het water klotsen en wat insecten tjielpen. Mijn oordoppen heb ik in tegenstelling tot veel andere plekken uit gelaten om te kunnen genieten van de rustgevende geluiden.

En bovenal: leven met de Kuna voelde niet als een toeristische attractie. De mensen waren super vriendelijk en leefden enkel hun leven. Er was geen druk om ons te verrassen met hun levenstijl. We leefden gewoon op een eiland samen en af en toe kregen we een glimpje mee van hun leven hier. Geen gekke danshows of vage traditionele trucjes die ze lieten zien. Zij leefden gewoon hun leven en wij waren te gast op hun eiland. Af en toe was er interactie en bleken het de meest vriendelijke en behulpzame mensen. Maar vaak lieten we elkaar met rust en genoten we samen van deze prachtplek.

Wat meer over de bijzondere Kuna indianen

Je kan je misschien wel voorstellen dat de levenstijl van de mensen behoorlijk veranderd is. Van dichtbegroeid regenwoud naar een open eiland in het midden van de zee. Van het jagen op alle dieren in de bossen en het eten van de vruchten die er groeien tot het enkel kunnen vissen in de zee en het drinken van kokosnootwater. Vroeger hielden ze varkens die ze onder een enorme toren zetten. Als je je behoefte moest doen, klom je omhoog in de toren en liet je het naar beneden vallen. De varkens renden erop af en nog voordat je poep de grond had geraakt, was het al opgegeten door de varkens. Nu doen ze hun behoefte gewoon op een wc. Maar dan wel op eentje die niet altijd even goed doorspoelt omdat het watersysteem nog niet helemaal soepel verloopt.

De ontwikkeling van de Kuna

De Christelijke gemeenschap heeft ook de Kuna bereikt en hebben velen bekeerd. Hoewel er nog steeds veel aan traditionele gebruiken wordt gedaan zoals een medicijnman en het lezen van sterren, staat er op sommige eilanden zelfs een kerk. Het dragen van kleding is een verandering die hierbij kwam kijken. De Christelijke gemeenschap accepteerde de blote borsten van de vrouwen niet.

Van in je nakie door het regenwoud lopen naar kleurrijke kleding dragen op een eiland… Wel dragen de vrouwen geen westerse kleding zoals de mannen. Ze dragen kleurrijke jurken en hebben vele versieringen op hun lichaam. Op hun neus is een zwarte tattoo te vinden: een soort stippellijntje die van de bovenkant van de neus tot ongeveer in het midden loopt. Ze dragen gouden parels in hun neus, iets wat makkelijk te vinden is in deze regio. Daarnaast hebben ze vele kleurrijke sierraden, vaak versierd met nog extra goud. De vrouwen dragen strak geregen kettingen om hun benen. Vaak goud met rood. Daarnaast hebben ze veelal kettingen, armbanden en oorbellen.

Als de vrouwen hun eerste menstruatie hebben gehad en klaar zijn om in het huwelijk te treden – een Kuna mag enkel met een Kuna trouwen – knippen ze hun haar kort . Een kort pittig kapsel is dus ook hier in onder de huisvrouwen 😉 De meeste mensen krijgen zo’n 5 tot 10 kinderen en leven hun hele leven hier op het eiland.

Wel of niet naar de San Blas eilanden?

De San Blas eilanden, ofwel Kuna Yala, is een echte aanrader wat mij betreft! En ik had absoluut niet verwacht dat ik dat zou zeggen na de research die ik in Nederland had gedaan. Lees hier mijn volgende blog: Zo voelt het als toerist tussen de Kuna op de San Blas eilanden | Panama.

Meer lezen? Lees hier al mijn artikelen over Panama.

Of lees dit eens:

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

3 Comment

  1. Xanne says: Beantwoorden

    Ja hoor, ben ik weer, haha. Super leuk om te lezen en ook dat stuk over de geschiedenis! Heb je ook de serie Narcos gekeken? Ik niet, maar denk ik wel interessant over Colombia en de drugs scene. Nou, erg leuk om dit zo mee te krijgen, ik krijg trappelende voetjes om meer te gaan reizen. Dus dat doe je goed gehe 😉

    1. jolande says: Beantwoorden

      Haha gelukkig ga jij ook bijna op vakantie! Nee ik heb die serie nog niet gezien,maar ga ik zeker doen als ik terug ben! 🙂

  2. […] Waarom ik niet naar Kuna Yala in San Blas wilde | Panama […]

Geef een reactie