De 3 indrukwekkendste vulkanen in Nicaragua: van spuitend lava tot vulkaan boarden!

Nog nooit heb ik zoveel vulkanen op één reis gezien. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit eerder een vulkaan had gezien… Maar in Costa Rica en Nicaragua heb ik echter zoveel vulkanen gezien dat ik vind dat ik mijzelf nu een vulkaan-expert kan noemen 😉 . Vandaag neem ik je mee naar mijn 3 favoriete vulkanen in Nicaragua en vertel ik wat hun kenmerkt en wat er zo bijzonder aan was! 

Maar eerst: wat is er zo leuk aan vulkanen?!

Het leuke is dat elke vulkaan echt weer super anders is. De één heeft lava, de ander is zo groen als de jungle, weer een ander is zwart van de as of lijkt op een maanlandschap. Kraters zijn groot vol met vuur of staan droog waardoor er hele dorpen in gebouwd zijn. Soms is het klaar helder en kan ik de vulkaan in volle glorie aanschouwen. Op andere momenten staat de vulkaan vol in de mist en kan je alleen maar verbeelden hoe dit reusachtige natuur wonder eruit zou zien…

Hier komen mijn drie favoriete vulkanen in Nicaragua!

Concepción vulkaan: Uitzicht over eiland Ometepe

vulkaan Concepción Ometepe Nicaragua
Concepción op Ometepe

Te midden van Lake Nicaragua ligt Ometepe. Een eilandje, gevormd doordat twee vulkanen zich uit de grond hebben weten te poppen: de vulkaan Concepción en de vulkaan Maderas.

Maderas is wat kleiner dan Concepción en lijkt meer op een heuvel bedekt met regenwoud dan Concepción. Concepción is precies wat je je voorstelt van een vulkaan: een enorme driehoekige berg op een vlak stuk land. Alsof er een piramide vol met regenwoud, as en weilanden op een eiland is gezet. De vulkaan heeft een hoogte van 1610 meter en kan je bewandelen vanaf het eiland.

‘s Ochtends vroeg start je met lopen en na een dikke vier uur kom je aan bij de krater. Verwacht niet dat je dit ‘eventjes’ doet. Het is een fixe wandeling die het eerste gedeelte heel erg warm is: je doorkruist regenwoud en weilanden terwijl het op Ometepe zo makkelijk 30 graden is. De laatste paar honderd meter zijn echter meer stenen en as… Gelukkig geldt wel de normale regel: hoe hoger je komt, hoe koeler het wordt. Maar wees niet bang: zweten zal je nog steeds.

Vanaf de top van de vulkaan kan je de krater in kijken. Verwacht hier niet te veel van aangezien de vulkaan op dit moment niet actief is en er vooral veel zwaveldamp uitkomt (wat stinkt naar rotte eieren scheten 😉 ). Wel is het heel bijzonder om zo op de rand van de vulkaan te staan en je te realiseren dat je zo een paar honderd meter naar beneden kan kukelen in de kern van de aarde als je een stapje te ver doet. Draai je je echter om, dan heb je prachtig uitzicht over het hele eiland en over grote delen van het meer. Op een goede dag heb je ook uitzicht over de Maderas vulkaan zoals hieronder:

Uitzicht op de Maderas vulkaan tijdens de wandeling
Uitzicht op de Maderas vulkaan tijdens de wandeling

Vulkaan boarden van Cerro Negro – Léon

Uitzicht op Cerro Negro
Uitzicht op Cerro Negro

Een halfuurtje rijden van Spaans koloniale stad Léon ligt Cerro Negro: de zwarte heuvel. Zwart van de as en de stenen staat deze 675 meter hoge vulkaan te midden van een zeer divers landschap. Savanne meets regenwoud meets heuvels en zandpaden. Klinkt vet, toch?

Als je Cerro Negro oploopt begrijp je wat ik bedoel. In ongeveer een uur loop je naar de top en heb je uitzicht over een uitgestrekt gebied wat mij deed denken aan de Afrikaanse savanne. Geel, groen… Prachtig! Kijk je weer iets verder naar links dan zie je heuvels met regenwoud. Kijk je naar beneden, naar waar je voeten op staan, dan zie je de zwarte stenen tussen je schoenen kruipen en heb je echt het gevoel dat je op een vulkaan bent.

Klaar om Cerro Negro te beklimmen en er af te boarden!
Klaar om Cerro Negro te beklimmen en er af te boarden!

Behalve dat dit uitzicht  één van mijn meest favoriete uitzichten van de hele reis is geweest, gaat het bij Cerro Negro niet zozeer om het uitzicht maar om het feit dat je op een bord naar beneden kan sliden van de vulkaan!

Man, wat was dat spannend, maar ongelofelijk vet. Ik kreeg een enorm pak aan, gemaakt van spijkerstof. Ging op mijn bord zitten, zetten mijn voeten er voorzicht naast, hield het touw met mijn handen vast en daar ging ik!

Binnen twee minuten ben je weer beneden en vraag je je af waarom je dat hele uur ervoor naar boven hebt gelopen… Maar het is het waard. Dubbel en dwars waard! Wat een adrenaline kick kreeg ik hiervan. Ik vond het zo leuk dat ik nog een keer naar boven ben gelopen om het nog een keer te ervaren. Haha. Echt waar!

Vulkaan boarden!
Vulkaan boarden!

Tip: Als je wilt vulkaan boarden van Cerro Negro in Léon, doe dit dan met Quetzaltrekkers. Ten eerste omdat zij het veiliger organiseren dan sommige andere organisaties en ten tweede omdat het dezelfde prijs is (30 dollar) maar een deel van het geld naar een ontwikkelingsproject gaat in plaats van dat het in hun eigen zak wordt gestoken.

Spuitende lava in de Masaya vulkaan

Masaya vulkaan
Masaya vulkaan

Nadat ik denk ik wel zo’n tien vulkanen had gezien in Costa Rica en Nicaragua, had ik nog steeds geen echte lava gezien. Daar kwam gelukkig verandering in op de laatste dag van mijn reis. Toen ben ik namelijk nog even langs de Masaya vulkaan geglipt!

Ik had gehoord dat je bij de Masaya vulkaan lava kan zien én dat je er weinig voor hoeft te doen om het te zien. Heerlijk toch? Zeker na al die hikes die ik al had gemaakt gedurende de reis, had ik er geen bezwaar tegen om gewoon eens hop in de auto gezet te worden, naar boven gereden te worden en verwend te worden met een prachtig uitzicht. En dat was het!

Kom je boven aan bij de vulkaan, dan loop je in een paar meter naar de krater. Kijk je naar beneden, dan zie je een enorm gat vol met borrelende, kolkende en spuitende lava. Rood, geel, oranje, rood… WAUW! Ik kon mij nauwelijks voorstellen dat dit echt vuur is. Daar. Waar ik naar beneden kijk. En daar nog eens bovenop: dat dit vuur dus uit het midden van de aarde komt. Dat deze krater in verbinding staat met het centrum van de aarde en dat hij als een bloem voor ons open is gegaan zodat wij kunnen zien hoe dat eruit ziet. Zo zweverig werd ik dus van dit uitzicht.

Het was echt onbeschrijfelijk mooi en heel indrukwekkend om dit mee te maken. Je krijgt helaas maar vijftien minuten boven bij de krater om er van te genieten. Maar ik was er precies op de goede timing! Toen ik net aankwam, was het namelijk nog licht en kon ik zien in wat voor krater de lava rond kolkte. Alleen al in de krater zelf waren er genoeg kleuren van het kleurenpalet te zien om je mee te vermaken. Rode, blauwe en paarsachtige kleuren schenen door de stenen heen. Toen het echter een paar minuten later donker was, zag ik het rode lava nog beter oplichten en was het contrast tussen de lava en de aarde nog groter!

Vulkaan selfie ;)
Vulkaan selfie 😉

Welke vulkaan staat bij jou op de bucketlist? Of heb jij ze al gezien? 

Meer lezen? Lees hier al mijn blogs over Nicaragua.

Of lees dit eens

 

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie