Wil jij vrijwilligerswerk doen? Dit zijn de 20 meest transparante organisaties!

Wil jij vrijwilligerswerk in het buitenland gaan doen? Dan weet je waarschijnlijk niet waar je moet beginnen om de juiste organisatie te vinden. Je kunt tegenwoordig tussen de bomen het bos niet meer zien. Zoveel organisaties bieden vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden aan. Maar welke organisatie is nou goed? Welke organisatie past bij jou? Vandaag help ik je mee met het zoeken naar een goede organisatie om vrijwilligerswerk in bijvoorbeeld Afrika, Azië of Latijns-Amerika te gaan doen.

Voordat ik jullie meeneem naar de lijst met organisaties wil ik eerst graag even een puntje aanstippen. Misschien was je je er al bewust van, misschien ook niet. Maar de afgelopen jaren wordt de kwaliteit van vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden nog wel eens in twijfel getrokken.

 

Even wat achtergrondinformatie…

Is vrijwilligerswerk eigenlijk wel goed?

Is het wel goed dat Nederlandse meisjes, zonder diploma gaan werken met kwetsbare kinderen in weeshuizen in Azië? Zijn sterke mannen wel echt waardevol bij het bouwen van scholen en waterputten in Afrika? Dat zijn vragen die onder andere Unicef zichzelf stelt. Unicef kwam zelfs op zo’n punt dat ze stelden dat vrijwilligerswerk met kwetsbare kinderen misschien maar helemaal gestopt moest worden, aangezien het meer schade aanricht dan goed doet volgens hen.

Volunteer-Correct Transparantie Index

Gelukkig heeft de vrijwilligerswereld in de tussentijd niet stil gezeten. In maart 2016 lanceerden Volunteer Correct de Volunteer-Correct Transparantie Index. De wat?!

De Transparantie Index is een lijst van alle vrijwilligersorganisaties in Nederland. Deze organisaties zijn allemaal getest op hoe ‘transparant’ ze zijn. Dus eigenlijk hoe eerlijk en open de organisaties zijn. In het onderzoek is gefocust op hoe de organisaties communiceren met de vrijwilligers en projecten en hoe open ze bijvoorbeeld zijn met wat ze met hun geld doen.

Hoe werkt de scoring voor de Transparantie Index?

Je kan als organisatie punten scoren op vijf verschillende onderdelen. Al deze onderdelen kennen verschillende vragen. Aan de hand daarvan worden de onderdelen gescoord.

Hieronder vind je de vijf verschillende onderdelen waarop ze zijn gescoord. Alle onderdelen zijn voorzien van een voorbeeld vraag ter verduidelijking.

Doel & Missie

Voorbeeld vraag: Is er een verantwoording omtrent werken met kinderen of anderszins over de moreel/ethische dilemma’s die met inzet van vrijwilligers samenhangen?

Zichtbaarheid & responsiviteit

Voorbeeld vraag: Is het mogelijk om in contact te komen met oud-vrijwilligers van het door jou gekozen project?

Grondslag & financiën

Voorbeeld vraag: Wat wordt vermeld over de kosten van het vrijwilligerswerk?

Partners & projecten

Voorbeeld vraag: Hoe wordt de informatie over partnerprojecten gepresenteerd?

Promotie & begeleiding

Voorbeeld vraag: Maakt de organisatie gebruik van afbeeldingen waarin vrijwilligers en de lokale bevolking in een ongelijkwaardige context worden gepresenteerd?

De uitkomsten van de Transparantie Index

Aan de hand van de vragenlijsten zijn alle vrijwilligerswerk organisaties gescoord. Uiteindelijk is een lijst gepresenteerd waar wel 64 namen op staan. Op de lijst staat het aantal procent dat de organisatie scoorde op de Transparantie Index.

Vrijwilligerswerk ontwikkelingslanden Afrika Azië Latijns Amerika

Welke organisatie is nou het beste voor jou om vrijwilligerswerk te doen?

Ik heb de meest transparante 20 organisaties uit de lijst van Volunteer Correct gepakt. Deze organisaties scoren allemaal tussen de 98% en 73% op transparantie. Vervolgens ben ik gaan uitzoeken wat voor soort vrijwilligerswerk zij aanbieden. Want ze kunnen wel heel transparant zijn, ze moeten natuurlijk ook het soort vrijwilligerswerk aanbieden wat bij jou past.

Ik heb gekeken wat het doel en de missie van de organisatie is. In welke landen ze projecten hebben en wat voor soort projecten dit zijn. Misschien heb je namelijk wel een voorkeur voor een bepaald land of project. Ook heb ik gekeken naar de voorwaarden. Soms hebben organisaties bijvoorbeeld een leeftijdsgrens waar jij niet aan voldoet.

Bekijk de lijst en hopelijk vind je een organisatie die past bij wat jij wilt gaan doen én transparant is in hoe ze dat doen.

 

De 20 meest transparante vrijwilligerswerk organisaties volgens Volunteer Correct

Alle informatie die hieronder wordt weergegeven komt regelrecht van de websites van de betreffende organisaties af. Er is geen gebruik gemaakt van externe informatiebronnen. De informatie is puur de informatie waar de organisaties zichzelf mee presenteren op hun website.

local-dreamers

Local Dreamers heeft een Transparantie Index score van 98%

Visie & Missie. Local Dreamers focust op sociale ontwikkeling, vertrouwen en ondernemerschap. Dit doen ze door talenten, sport, educatie, creativiteit en communicatie in te zetten. Hun doel is om de projecten zelfvoorzienend te maken en uiteindelijk compleet over te dragen aan lokale project-coördinatoren. Het vrijwilligerswerk is divers en wordt goed begeleid door mensen die vast op de projecten werken.

Landen. Latijns-Amerika: Ecuador.

Projecten. Ze bieden tien verschillende projecten aan waar je als vrijwilliger kan werken. Ze hebben vier verschillende scholen die zich focussen op Engels, voetbal, talenten of zwemmen. Daarnaast hebben ze een Amazone project, waarin je samenwerkt met een inheemse stam. Verder is er een project met een verzorgingshuis voor kinderen en een gezondheidscentrum. Of kan je in een kustplaatsje zitten, aan de Galapagos eilanden of op een koffieplantage.

Geïnteresseerd? 👉 www.localdreamers.org

 

fidesco

Fidesco heeft een Transparantie Index score van 98%

Visie & Missie. Fidesco werkt over de hele wereld in ontwikkelingslanden en bestaat al sinds 1991. Hun missie is de volledige ontwikkeling van de mens. Zonder daarin onderscheid te maken naar religieuze, etnische of culturele verschillen.  Ze streven er naar om een bijdrage te leveren aan een duurzame verbetering, wel blijft de lokale partner altijd verantwoordelijk voor het project. Fidesco stuurt vrijwilligers met een professionele expertise in bijvoorbeeld de medische, onderwijs, maatschappelijk werk, of landbouw en techniek sector. Ze vinden een goede begeleiding vooraf en achteraf erg belangrijk.

Landen. Landen in Afrika, Latijns-Amerika en Europa.

Afrika: Rwanda, Congo en Guinee.

Latijns-Amerika: Haïti en Brazilië

Europa: Roemenië

Projecten. Ze werken momenteel samen met zes verschillende projecten: Technisch onderwijs in Haïti, Straatkinderen in Rwanda, Onderwijs in Brazilië’s sloppenwijken, Vechten tegen onrecht in DR Congo, Goede medische zorg in Guinee en Roma-gezinnen goed onderwijs geven.

Voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld minimaal 21 jaar oud zijn en beschikbaar zijn om minimaal twee jaar op missie te gaan. Je  moet een beroepsopleiding gevolg hebben, goed Engels of Frans spreken en open staan voor de leer van de katholieke kerk (maar het is niet de bedoeling om mensen te bekeren).

Geïnteresseerd? 👉 www.fidesco-international.org

 

doingoood

Doingoood scoort 95% op de Transparantie Index

Visie & Missie. De missie van Doingoood is het ontwikkelen van kwalitatieve partnerschap met projecten en het concreet bijdragen aan maatschappelijke doelstellingen die gesteld zijn. Daarnaast hebben ze een enorme passie voor Afrika en hopen ze die door middel van vrijwilligerswerk aan te bieden ook over te brengen op jou. Hopelijk leidt dit tot blijvende betrokkenheid in de toekomst.

Als vrijwilliger leef je mee met het dagelijkse leven van de lokale mensen en is de uitwisseling van de verschillende culturen belangrijk.

Ze hebben een beleid op het werken met kwetsbare kinderen en werken volgens de internationale richtlijnen met betrekking tot vrijwilligerswerk met kinderen.

Landen. Landen in Afrika: Oeganda, Malawi, Tanzania en Zuid-Afrika.

Projecten. Ze zijn gestart met vrijwilligerswerk, maar bieden nu ook stages en betrokken reizen aan. Dit laatste is een combinatie van reizen en vrijwilligerswerk.

Ze hebben vier verschillende categorieën waar Doingoood projecten voor heeft: Je kan werken in de gezondheidszorg, met weeskinderen, in het onderwijs of op een sociaal project. Alle projecten zijn erg divers en omvatten meerdere activiteiten waar je kan meedraaien.

Voorwaarden. Voor het werken met kinderen vragen ze wel om vrijwilligers met een relevante opleiding of werkervaring, anders dien je extra voorbereiding te volgen, met de training Wijzer met kids van Stichting Muses.

Geïnteresseerd? 👉 www.vrijwilligerswerk-afrika.nl

 

vso

VSO scoort 95% op de Transparantie Index

Visie & Missie. De visie van VSO is dat mensen in ontwikkelingslanden zélf hun armoede kunnen bestrijden. Als ze maar de juiste kennis hebben. Vanuit deze overtuiging werkt VSO samen met projecten in Afrika en Azië.

Als je voor VSO wilt werken kan je dat dus alleen doen als jij je vakkennis kan inzetten. Ze zenden geen geld of goederen naar ontwikkelingslanden, maar kennis. Als vakdeskundige ga je dan naar Afrika of Azië om je kennis te delen met collega’s daar. De lokale mensen doen het verzoek naar wat voor kennis zij nodig hebben en VSO zoekt vervolgens de juiste mensen daar voor.

Landen. Vrijwel overal.

Projecten. Ze vacatures zijn super divers: van gynaecoloog tot leerkracht en van dokter tot microfinance adviseur.

Voorwaarden. Als je een baan wilt krijgen bij VSO dan moet je minimaal 23 jaar oud zijn en goed Engels spreken. Daarnaast moet je minimaal drie jaar relevante werkervaring hebben in je HBO of WO-opleiding. Voor het werk dat je verricht krijg je een vergoeding en huisvesting die vergelijkbaar is met het salaris van een lokaal iemand.

Geïnteresseerd? 👉 www.vso.nl

 

Ontmoet Afrika

Ontmoet Afrika scoort 93% op de Transparantie Index

Visie & Missie. De visie van Ontmoet Afrika is dat ze hopen dat mensen met een open blik naar Afrika gaan en echt in contact komen met de lokale bevolking. Zodat dit in de toekomst leidt tot meer inspiratie en betrokkenheid.

Ze werken alleen samen met kleinschalige projecten en proberen zo duurzaam mogelijk te zijn. Als vrijwilliger verblijf je meestal in een gastgezin. De projecten zijn vaak vrij afgelegen, dus je hebt echt een unieke ervaring daar.

Landen. Landen in Afrika: Ghana, Kameroen of Malawi.

Projecten. De projecten waar Ontmoet Afrika mee samenwerkt focussen zich op verschillende dingen. Zo kan je werken bij lokale ontwikkelingsorganisaties, of werken op het gebied van duurzaam toerisme. Je kan je meer richten op het sociaal ondernemerschap in Afrika. Of juist meer op het gebied van duurzame energie, milieu, landbouw, bouwkunde en water. Verder hebben ze projecten in de gezondheidszorg, het onderwijs of ander sociaal werk. Ook zijn er er creatieve projecten zoals het meelopen en spelen bij lokale dans-, film- en dramagroepen.

Voorwaarden. Ontmoet Afrika hanteert een minimum leeftijd van 20 jaar. Ze hanteren een uitgebreide screening en een onafhankelijke voorbereiding en evaluatie.

Geïnteresseerd? 👉 www.ontmoetafrika.nl

 

Stichting Weesaapjes

Stichting Weesaapjes scoort 88% op de Transparantie Index

Visie & Misie. Het helpen van (baby)apen waarvan de ouders zijn afgeslacht. Ze willen een nieuw en fijn leven geven aan deze apen en ze uiteindelijk weer terugzetten in de natuur.

Ze dragen bij aan het verbeteren van het leven van wilde apen en voorkomen van uitsterving van mensapen. Dit doen ze door educatie te geven, te investeren in alternatieve inkomsten aan lokale bevolking en stroperij te verminderen om bossen te kunnen behouden.

Landen. Het LWC Opvangcentrum ligt in Kameroen.

Projecten. Als vrijwilliger kan je in het opvangcentrum werken. Hier kan je de verblijven van de apen schoonmaken of bijvoorbeeld het eten van de apen klaarmaken. De apen moeten verder verzorgd worden en er wordt verrijking gemaakt om de apen te vermaken. Daarnaast kan je als vrijwilliger assisteren tijdens de educatie op scholen over de apen en hun leefgebied.

Voorwaarden.

Geïnteresseerd? 👉 www.weesaapjes.nl

 

Pure Volunteer

Pure! Volunteer scoort 83% op de Transparantie Index

Visie & Missie. Pure! Volunteer zet zich in om een blijvende bijdrage te leveren aan de zelfredzaamheid van en de kansen voor kinderen, jongeren en moeders. Ze ondersteunen de zelfredzaamheid van de doelgroep door te focussen op financiële ondersteuning, kennisoverdracht en bewustwording, zowel in Azië als in Nederland. De organisatie is kleinschalig en persoonlijk. Ze hebben een beleid op het werken met kwetsbare kinderen en werken volgens de internationale richtlijnen met betrekking tot vrijwilligerswerk met kinderen.

Landen. Verschillende landen in Azië: Cambodja, Indonesië (Bali), Sri Lanka, Nepal en Thailand.

Projecten. Pure! Volunteer heeft verschillende soorten sociale projecten. Ze werken níet samen met weeshuizen, maar wel met scholen, en special needs klassen. Daarnaast hebben ze community projecten en medische projecten. Verder hebben ze projecten gericht op fysiotherapie, ouderenzorg, creativiteit en sport.

Voorwaarden. Minimaal 18 jaar oud. Je verblijft minimaal 4 weken op een project. Verklaring van Goed gedrag (VOG) inleveren. Inleveren van gezondheidsverklaring & referenties. Goede beheersing van de Engelse taal. Het volgen van de trainingsdag voor vertrek.

Geïnteresseerd? 👉 www.purevolunteer.nl

 

Papaya Projects

Papaya Projects scoort 83% op de Transparantie Index

Visie & Missie. Papaya Projects is een sociale onderneming die menskracht levert aan duurzame projecten in Suriname. Zaken zoals onderwijs, gezondheidsstructuur en infrastructuur wordt in Suriname onder de loep genomen. Papaya Projects levert menskracht om dit geestelijke en fysieke werk te ondersteunen. Daarnaast vinden ze dat Suriname een land is wat bereisd en ontdekt moet worden en dat willen ze graag ondersteunen.

Landen. Suriname

Projecten. Papaya Projects heeft verschillende soorten vrijwilligersprojecten met verschillende thema’s. De thema’s zijn: klusprojecten, natuur & milieu, onderwijs & educatief, sociaal maatschappelijk en sport.

Voorwaarden.Vanaf 17 jaar. Voor sommige projecten geldt wel een hogere leeftijdsgrens.

Geïnteresseerd? 👉 www.papayaprojects.nl

 

samen

SAMEN scoort 83% op de Transparantie Index

Visie & Missie. SAMEN biedt jongeren een meeleef ervaring met kinderen en jongeren die zijn opgegroeid in situaties van armoede en uitsluiting. Als vrijwilliger ben je te gast op één van de projecten. Je leeft en draait mee met het project. Vanuit je interesse, achtergrond en werkervaring kan je vervolgens overleggen met je project om taken op je te nemen. Omdat je als vrijwilliger tijdelijk bent, werk je naast en samen met de lokale staf.

Jongeren kennen een open en betrokken houding naar de wereld om zich heen. Ze krijgen het zelfvertrouwen om niet weg te kijken bij onrecht, maar binnen de eigen mogelijkheden verantwoordelijkheid te nemen en eigen initiatief te ontplooien.

Landen. Verschillende landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Afrika: Kenia, Tanzania, Ghana, Swaziland, Zimbabwe en Mozambique.

Azië: India en de Filipijnen.

Zuid-Amerika: Bolivia, Peru, Ecuador en Colombia

Projecten. Alle projecten zijn met straatkinderen. Het zijn veel al (inloop)huizen waar straatkinderen naar toe kunnen gaan. Gericht op het rehabiliteren van deze kinderen. Vanuit het centrum worden verschillend soorten hulp aangeboden. Van zorg tot educatie.

Voorwaarden. Leeftijd tussen de 18 en 30 jaar. Je moet in een goede gezondheid verkeren, zowel mentaal als fysiek. Er wordt om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd. Je kan voor een periode van 3 tot 8 maanden meeleven en werken op de projecten.

Geïnteresseerd? 👉 www.samen.org

 

Mambo Viewpoint

Mambo Viewpoint scoort 83% op de Transparantie Index

Visie & Missie. Mambo Viewpoint heeft een Ecolodge. Daarnaast willen ze met vrijwilligerswerk helpen bij de ontwikkeling van de arme regio. Kennis, kunde en gereedschap kan mensen een vaste toekomst geven. Ze willen samenwerken op een gelijkwaardige manier, ideeën veranderen en mensen stimuleren om zelf een business te starten. Een betere economie kan mensen helpen uit hun armoede te komen.

Landen. Tanzania, in het plaatsje Mambo.

Projecten. In Mambo werken ze aan educatie, gezondheidszorg, infrastructuur en ondernemerschap.

Voorwaarden. Je kan blijven vanaf 14 dagen tot en met 6 weken aaneensluitend. Je schrijft een e-mail en de procedure wordt in het Engels afgerond.

Geïnteresseerd? 👉 www.mamboviewpoint.org

 

siw

SIW scoort 83% op de Transparantie Index

Visie & MissieHet is de missie van SIW om mensen te stimuleren hun horizon te verbreden. Dit doen ze door vrijwilligers in contact te brengen met andere culturen. SIW wil intercultureel begrip vergroten, bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling van vrijwilligers en hen aanmoedigen zich belangeloos in te zetten voor een betere samenleving.

Landen. De landen en projecten waar ze mee samenwerken wisselen wel nog eens. Op het moment van zoeken waren dit de landen waar projecten aangeboden werden.

Europa: Duitsland, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Italië, Servië, Turkije, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Azië: India, Indonesië, Mongolië, Thailand en Vietnam.

Afrika: Kenia en Oeganda

Latijns-Amerika: Mexico en Peru

Projecten. Er is sprake van ‘Groepsprojecten’ en ‘Projecten op maat’. In een groepsproject ga je met een groep vrijwilligers over de hele wereld gezamenlijk vrijwilligerswerk doen. Die projecten duren meestal 2 à 3 weken en hebben een vaste begin- en einddata. Bij de Projecten op maat kan je zo lang gaan als je wilt en kijk je samen met een regiospecialist naar de mogelijkheden.

SIW heeft projecten in alle verschillende sectoren denkbaar. Van educatie tot gezondheidszorg, van kunst en cultuur tot bouwen en natuur.

Voorwaarden. Onder een leeftijd van 18 jaar is het volgen van een voorbereidingsdag verplicht. Ben je ouder? Dan wordt de voorbereidingsdag aangeraden.

Geïnteresseerd? 👉 www.siw.nl

 

Wereldouders

Wereldouders scoort 83% op de Transparantie Index

Visie & Missie. Wereldouders geeft structurele hulp aan thuisloze kinderen. Ze worden opgenomen in familiehuizen waar ze liefde, aandacht, verzorging, scholing en een vakopleiding krijgen. Wereldouders investeert in kinderen en geeft ze een thuis en een toekomst. Ze geloven dat kinderen recht hebben op structurele hulp en dat ze hiermee een toekomst krijgen waarmee zij zichzelf en de samenleving versterken. Ze geloven in een veld gedreven organisatie, die inspeelt op de problemen en mogelijkheden in het land zelf en ze geloven in de kracht van een familiestructuur.

Landen. Landen in Latijns-Amerika: Bolivia, El Salvador, Haïti, Mexico, Peru, Dominicaanse Republiek, Guatemala, Honduras en Nicaragua.

Projecten. Je kan verschillende projecten met verschillende onderwerpen sponsoren. Als vrijwilliger kan je de lokale medewerkers ondersteunen in de familiehuizen. Je kan werken als groepsleider/pedagogisch hulpverlener, leerkracht, creatief therapeut, communicatiemedewerker, arts of andere zorgdragende functies en als vrijwilligers- of projectcoördinator.

Voorwaarden. Je hebt een relevante opleiding gedaan. Je spreekt Spaans, of bent bereidt dit voor vertrek te leren. Je bent minimaal een jaar beschikbaar.

Geïnteresseerd? 👉www.wereldouders.nl

 

Travel4Change

Travel4Change scoort 83% op de Transparantie Index

Visie & Missie. Travel4Change is een kleine reisorganisatie die vrijwilligers en stagiaires helpt om een steentje te willen bijdragen aan de ontwikkeling van een land en tegelijkertijd een leuke ervaring willen hebben in een ontwikkelingsland. De missie van Travel4Change is om jouw talenten en expertise op een verantwoorde wijze in te zetten. Met als doel de uitwisseling van kennis en vaardigheden.  Ze handelen vanuit de kernwaarden Samen, Integriteit, Betrokkenheid en Verantwoordelijkheid.

Landen. Afrika: Oeganda, Ghana en Burkino Faso.

Projecten. Travel4Change werkt samen met verschillende soorten projecten. Voorbeelden zijn: Muziekproject, Medische projecten, Educatie projecten, (Gezondheids)Voorlichtingsprojecten, Sport & spel projecten, Bouw & opknap projecten, Onderzoek, Kindertehuis, Sociale projecten en een Blindenschool.

Voorwaarden. Je moet een voorbereidingstraining gericht op de bestemming volgen bij Travel4Change. Daarnaast neem je deel aan de voorbereidingstraining van Stichting Muses. Je moet een VOG inleveren. Alleen met de juist aantoonbare ervaring en of skills kan je aan bepaalde projecten deelnemen (met kinderen).

Geïnteresseerd? 👉 www.travel4change.nl

 

Be More

Be More scoort 83% op de Transparantie Index

Visie & Missie. Vrijwilligerswerk verandert je bewustzijn, het beeld van de wereld en misschien ook wel die van jezelf.  Door met Be More vrijwilligerswerk te gaan doen leer je een land kennen van binnen en van buiten.

Landen. Afrika: Oeganda, Malawi en Zuid-Afrika.

Azië: Cambodja en de Filipijnen.

Projecten. Er is veel keus in de projecten. Thema’s zijn: Bouwen & Klussen, Medisch, Onderwijs, Sport & Spel en Zorg.

Voorwaarden. Voorbereidingstraining bij Stichting Muses en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Geïnteresseerd? 👉 www.be-more.nl

 

Fair2Do

Fair2 scoort 83% op de Transparantie Index

Visie & Missie. Fair2 is een sociale onderneming die ‘fair services’ ontwikkelt voor en met particulieren en bedrijven. Het doel daarbij is direct bij te dragen aan een duurzame economische ontwikkeling in armere landen. Centraal staat: enthousiasme, persoonlijk contact, kwaliteit, innovatie en co-creatie. Als vrijwilliger zet je je kennis en ervaring in op de projecten.

Landen. Afrika: Ghana, Oeganda, Ethiopië, Benin, Rwanda, Tanzania en Sierra Leone.

Azië: Bangladesh, Thailand en Indonesië.

Projecten. Fair2 heeft verschillende soorten projecten. Thema’s zijn: Bouw, Toerisme & Lokale bedrijvigheid, Educatie, Landbouw, Natuur en Zorg.

Voorwaarden. Je dient een motivatie in het Engels te sturen. Je moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Als je in de zorg wilt werken, dan vragen ze je ook om je diploma’s. Zodat het project weet voor welke handelingen je bent opgeleid.

Geïnteresseerd? 👉 www.fair2do.nl

 

Het Andere Reizen

Het Andere Reizen scoort 80% op de Transparantie Index

Visie & Missie. Reizen met Het Andere Reizen is een onderdompeling in een andere cultuur. Ze promoten duurzaam en verantwoord reizen. Ze willen eerlijk toerisme waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale expertise. Respect voor de lokale cultuur, gewoonten en gebruiken staan voorop. Het Andere Reizen stimuleert nieuwe ontmoetingen, ervaringen en ontdekkingen voor alle deelnemers.

Landen. Verschillende landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië.

Projecten. Het is onduidelijk met welke projecten ze precies samenwerken, aangezien je daarvoor eerst een aanmeldprocedure moet ondergaan en ik dat niet gedaan heb. Voorbeelden die ze wel geven zijn: Vrijwilligerswerk in een kindertehuis in Peru, Enkels les geven op lokale scholen in Thailand, een Wildlife project in Zuid-Afrika en vrijwilligerswerk in een Boeddhistisch klooster in Nepal. Van alles wat dus!

Voorwaarden. Je dient een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in te leveren een voorbereidingstraining bij Stichting Muses te volgen.

Geïnteresseerd? 👉 www.hetanderereizen.nl

 

Stichting Spots

Stichting Spots scoort 80% op de Transparantie Index

Visie & Missie. Stichting Spots wil bescherming bieden aan bedreigde en wilde katachtigen. Ze werken samen nauw samen met de lokale bevolking. Ze geven voorlichting en werven fondsen.

Stichting Spots stelt zich actief op tegen projecten met dieren die niet altijd goed doen, de zogenaamde knuffelfarms. Ze ondersteunen zelf ook geen opvangcentrum en/of fokcentra. Ze richten zich namelijk op wilde dieren, in de natuur. Maar denken ook buiten de Nationale Parken en Reserves. Ze lichten boeren ook op een zo’n danige manier voor en komen met oplossingen, zodat de acceptatiegrens van bijvoorbeeld leeuwen op het land van de boeren wordt geaccepteerd.

Landen. Landen in Afrika: Zuid-Afrika, Kenia, Botswana en Namibië.

Projecten. Voorbeelden zijn: Cheetah Conservation Fund in Namibië, Cheetah Conservation Botswana, N/an’an ku sê in Namibië en Umkwali in Zuid-Afrika. Je wordt betrokken bij verschillende activiteiten bij wat komt kijken om de natuurbeschermingsprojecten draaiende te houden. Bijvoorbeeld: de management van het reservaat, wildtellingen en anti-stopersmaatregelen.

Geïnteresseerd? 👉 www.stichtingspots.nl

 

Cambodia Dutch Organization

Cambodia-Dutch Organization scoort 78% op de Transparantie Index

Visie & Missie. Het hoofddoel van Stichting Cambodia-Dutch is het werven van fondsen ten behoeven van onderwijs, water en sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en werkgelegenheid. Het einddoel op de langere termijn is ervoor te zorgen dat de bevolking zelfredzaam wordt.

Landen. Azie: Cambodja.

Projecten. Als vrijwilliger kan je je helpen bij het ontwikkelen en geven van Engelse lessen. Daarnaast kan je werken in de medische of agrarische sector. Ook kan je je eigen kennis van een ander vakgebied delen.

Voorwaarden. Vanaf 18 jaar. Er zijn informatie- en voorbereidingsdagen waarbij wordt gekeken hoe zelfstandig je bent. Als je bij een medisch project wilt werken dien je in bezit te zijn van een geldige BIG-registratie.

Geïnteresseerd? 👉 www.cambodia-dutch.org

 

Dare2Go

Dare2Go scoort 80% op de Transparantie Index

Visie & Missie. Dare2Go staat voor een eerlijke wereld en verantwoord vrijwilligerswerk. Zelfontwikkeling staat voorop. Ze houden zich aan de richtlijnen van Better Care Network. Ze werken daarom ook alleen samen met projecten die zich actief bezig houden met het terugplaatsen van kinderen in een thuissetting en niet met weeshuizen.

Landen. Landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Afrika: Ethiopië, Ghana, Kenia, Malawi, Oeganda en Zambia.

Azië: Filipijnen en India.

Latijns-Amerika: Bolivia, Brazilië en Peru.

Projecten. De projecten zijn erg divers en onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo kan je werken in: Social Work, Educatie, Sport & Spel en Gezondheidszorg.

Voorwaarden. Leeftijd tussen de 18 en 30 jaar. Vanaf twee maanden of langer. Verplichte voorbereidingstraining.

Geïnteresseerd? 👉 www.dare2go.nl

 

Edukans

Edukans scoort 73% op de Transparantie Index

Visie & Missie. Onderwijs geeft kinderen vaardigheden waarmee ze aan een goede toekomst kunnen bouwen. Daarom werkt Edukans iedere dag aan beter onderwijs in ontwikkelingslanden. Onderwijs op veilige scholen met goede docenten en vakopleidingen met zicht op werk. Een kind dat leer, is een kind met kansen. De droom van Edukans is een wereld waarin ieder kind de mogelijkheid krijgt zich te ontwikkelen en uit te groeien naar een volwassene vol zelfvertrouwen. Een volwassene met de capaciteiten om zijn eigen toekomst te beïnvloeden. En een volwassene die zijn kinderen dezelfde kans geeft.

Landen. In verschillende landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

Afrika: Malawi, Ghana, Kenia en Oeganda.

Latijns-Amerika: Suriname.

Azië: India.

Projecten. Als vrijwilliger kan je verschillende dingen doen om het onderwijs te verbeteren. Naast dat je mee kan doen met projecten in Nederland, kan je ook zelf naar het buitenland. Als World Teacher ga je 2 weken naar  een ontwikkelingsland. Hier doe je mee aan programma waar de professionalisering van leerkrachten en schoolleiders centraal staat.

Voorwaarden. Je bent zelf een onderwijsprofessional (in de breedste zin).

Geïnteresseerd? 👉 www.edukans.nl

 

Dit waren de 20 meest Transparante vrijwilligerswerk organisaties in Nederland.

Wil je de hele lijst bekijken? Neem dan een kijkje op de website van Volunteer Correct. Naast dat zij de hele lijst laten zien, hebben zij ook de verantwoording van de lijst en het hele onderzoeksrapport online staan.

De informatie over de vrijwilligerswerk organisaties heb ik regelrecht van de websites gehaald. Voor vragen specifiek over een organisatie raad ik jullie dan ook aan om bij de organisatie zelf aan te kloppen! 🙂

Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en dat het een klein beetje makkelijker wordt om een keuze te maken met welke organisatie jij vrijwilligerswerk wilt gaan doen.

Ikzelf heb twee keer vrijwilligerswerk gedaan en heb hier hele waardevolle, leerzame en mooie herinneringen aan en kan het oprecht iedereen aanraden om het ook te gaan doen!

 Vrijwilligerswerk Ontwikkelingslanden Afrika Azië Latijns Amerika

Ga je vrijwilligerswerk doen? Misschien zie ik je dan wel bij een training bij Stichting Muses!

Laat je het me weten als je een keuze hebt gemaakt en vrijwilligerswerk gaat doen? Misschien zie ik je dan wel op een training bij Stichting Muses. Daar verzorg ik namelijk zo nu en dan een training. Stichting Muses is een onafhankelijke organisatie die samenwerkt met meerdere vrijwilligerswerk organisaties. Ze bieden onder andere een voorbereidingstraining en een training gericht op het werken met kinderen (De Wijzer met Kids training) aan.

 

Leuk? Like Mijn Reisparadijs op Facebook voor meer updates.

 

Meer lezen over vrijwilligerswerk?

Waarom vrijwilligerswerk met kwetsbare kinderen wél kan!

Waarom je voor vrijwilligerswerk betaalt: de waarheid aan het licht

Waarom je wél vrijwilligerswerk moet gaan doen (en niet omdat je de wereld wilt redden!)

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

3 Comment

  1. Heb hem bji mijn favorieten gezet! Ik vind dat gewoon even snel googlen te weinig duidelijke resultaten op een rijtje zet over vrijwilligerswerk, dus deze pagina is fantastich.

    1. jolande says: Beantwoorden

      Leuk om te horen Kirsten! Dat dacht ik dus ook, fijn dat je er wat aan hebt!

  2. Hoi Jolande,
    Ik kwam op je site toen ik met veel interesse jouw blog over het betalen voor vrijwilligerswerk las. Met jouw opvattingen daarover ben ik het overigens helemaal eens. Jouw verwijzing naar het ranglijstje van Volunteer Correct en het vrij klakkeloos overnemen van de twintig ‘transparantste’ organisaties kan ik minder waarderen. Wij hebben hier de volgende blog over geschreven: http://voluntoura.nl/weblog/transparantie-index-volunteer-correct-vooralsnog-een-wassen-neus/#.WC16LXfWBZ0. Ook van het andere lijstje van Volunteer Correct (over prijsverschillen) word ik niet warm. Een betere manier om appels met peren te vergelijken en je persoonlijke frustratie over een dure landelijke aanbieder te uiten kan ik niet bedenken. Voor ons niet eens meer de moeite waard om er inhoudelijk op te reageren. Dan doen de meesten trouwens niet. Maar als de lijstjes van Volunteer Correct ineens als waarheid worden overgenomen, dan zullen wij dit zeker heroverwegen. Succes met je blogs! Ik blijf ze met belangstelling lezen.

Geef een reactie