De voorbereidingen voor mijn wereldreis

Voorbereidingen Wereldreis

Voor onbepaalde tijd op wereldreis gaan… Iets waar ik al jaren over droom en eindelijk is het bijna zo ver! Nog een maand voorbereiden en ik zit in het vliegtuig naar mijn allereerste bestemming: Maleisië. Mijn enige voorwaarde van deze reis was een enkeltje te boeken en vooral verder niks plannen. Zodat ik optimaal kan genieten van alles wat er op mijn pad komt. Deze “we zien allemaal lekker wel” mentaliteit vind ik hartstikke relaxed. Helaas betekent dat niet dat ik thuis ook geen dingen hoef te regelen. Meer dan mijn lief is helaas. Vandaag neem ik je mee in mijn voorbereidingen voor mijn wereldreis voor onbepaalde tijd.

De voorbereidingen voor mijn wereldreis

Vlucht boeken

Mijn enige regel van deze wereldreis was een enkeltje boeken. Dan moest ‘ie natuurlijk wel geboekt worden 😉 Na weken lang zoeken naar de goedkoopste vlucht (ja ik ben echt heel slecht in keuzes maken, en ja – ik wil echt de goedkoopste vlucht), boekte ik uiteindelijk een vlucht naar Kuala Lumpur in Maleisië. Het oorspronkelijke plan was om in Indonesië te starten, maar de vluchten daarheen waren duurder. Nu vlieg ik voor nog geen 300 euro naar Kuala Lumpur. Voor een paar tientjes kan ik dan vliegen naar Indonesië, wanneer ik dat dan ook zou willen.

Lees meer: Mijn wereldreis plannen: naar welke landen ga ik toe?

Of boek hier de goedkoopste vliegtickets: Vliegtickets, Vliegwinkel, of WTC.

Voorbereidingen wereldreis

Visum

Voor Maleisië kun je een visum on arrival krijgen. Hier hoefde ik dus gelukkig geen voorbereidingen voor te houden. Voor de andere landen heb ik maar besloten dat ik het onderweg wel ga uitzoeken. Wil jij iets meer zekerheid hebben en je visum voorbereiden? Dan kan je altijd van te voren visumaanvragen doen in Nederland.

Verhuizen

Op wereldreis heb ik natuurlijk mijn huisje niet meer nodig. De afgelopen zes jaar heb ik met veel plezier op mijn studentenkamer in Utrecht gewoond. Nu ik eenmaal afgestudeerd ben is het een logische besluit om mijn 14 vierkante meter kamertje te verlaten. Mijn meubels kon ik bij een familielid stallen en al mijn persoonlijke spullen staan inmiddels weer bij mijn ouders.

Behalve dat het verhuizen een hele dag sjouwwerk was (man een enorme bank in de smalle trapgangen van Utrecht verplaatsen…), was het inpakken en uitpakken dat ook. De afgelopen jaren heb ik zóveel spullen verzameld. Ik wilde mijn ouders niet achterlaten met tientallen onnodige dozen. Het heeft mij daarom dagen gekost om te beslissen welke spullen ik wilde houden en wat ik weg kon doen. Ik had nog kleren van 10 jaar geleden in mijn kledingkast hangen. Erg duurzaam, maar misschien tijd om toch wel eens wat van weg te doen 😉 Straks ga ik immers ook met enkel een backpack op stap: een goede voorbereiding toch? Dan moeten een aantal dozen minder aan spullen thuis toch zeker lukken?!

Bureaucratische rompslomp

Wel of niet uitschrijven in Nederland? Wel of niet inschrijven bij mijn ouders? Iets waar ik van te voren nooit over had nagedacht, maar door wat gegoogle kwam ik er ineens achter dat dit zeker bij de voorbereiding van een wereldreis hoort. Help! Ik heb mij op een enorm hoog level volwassen voorgedaan en alles uitgevogeld.

Wanneer je langer dan acht maanden op reis gaat of in het buitenland gaat werken, dan moet je je uitschrijven bij je zorgverzekering en de gemeente. Je houdt wel je Nederlandse paspoort, maar betaalt geen zorgverzekering meer. Omdat ik voor onbepaalde tijd op reis ga, moet ik mij uitschrijven.

Máár, toen kreeg ik de mogelijkheid om via een Nederlandse werkgever onderzoek te gaan doen in het buitenland. Hier vertel ik in een andere blog meer over, want dit is superleuk nieuws! Maar, dit betekent weer dat ik belasting ga betalen in Nederland en mij dus niet mág uitschrijven.

Reisverzekering afsluiten

Door bovenstaande gedoe, moest ik nog wel een reisverzekering afsluiten. Nu heb ik een doorlopende reisverzekering van de Europeesche Verzekeringen, waar ik heel erg tevreden over ben. Alleen kwam ik er helaas achter dat deze verzekering, en vele andere verzekeringen, enkel jou verzekeren als je maximaal 180 dagen per jaar op reis bent. Op zoek naar een nieuwe verzekering dus.

Justin van Backpackcentrale heeft mij enorm geholpen in deze voorbereiding en heeft ook het proces van het vorige punt aan mij uitgelegd. Hij wijdt daarnaast op zijn website ook een enorm gedeelte aan verzekeringen en wat je in jouw situatie moet doen. Check dit artikel dus even als je zelf ook moeite hebt met het geregel: Alles wat je moet weten om goed verzekerd op reis te gaan.

Na al het gedoe heb ik een doorlopende reisverzekering bij FBTO afgesloten. Check!

Spullen aanschaffen

Keuzes maken, keuzes maken… Iets waar ik absoluut niet de beste in ben. Ik moest een nieuwe laptop en camera hebben, want die konden na jaren wel vervangen worden. Daarnaast heb ik natuurlijk ook gewoon nog wat kleine dingen nodig voor de reis. Omdat mijn budget nogal beperkt is, heb ik dagenlang tweedehands dingen afgezocht voor de goedkoopste deals.

Heb jij nog spullen nodig voor je reis? Schaf ze dan via Backpackkit.nl. Of kijk eens op Reisartikelen.nl voor een mooie backpack.

Bankzaken

Pinnen in het buitenland kost geld. Om die reden heb ik helemaal uitgezocht wat voor mij de handigste bank is en ben ik van bank gewisseld, zodat ik minder kosten heb straks via mijn creditcard of als ik geld uit de muur haal in het buitenland. Via de consumentenbond kun je kijken welke bank het beste past bij jouw wensen.

Vaccinaties

Gelukkig had ik al vaccinaties. Maar heb jij die nog niet? Dan hoort dit zeker in je voorbereiding van je wereldreis! Ik vind Vaccinaties op reis een fijne site om dit uit te zoeken.

Abonnementen stopzetten

Netflix abonnement hier, telefoon abonnement daar… Straks op wereldreis heb ik de meeste abonnementen natuurlijk niet meer nodig. Mij overal uitschrijven kost wat voorbereiding, maar het is het natuurlijk dubbel en dwars waard! Ik ga natuurlijk niet onnodig geld betalen 😉

Geld sparen 😉

Tussen al het voorbereiden door moest natuurlijk gewoon gewerkt worden. Momenteel schrijf ik fulltime teksten, iets wat ik ontzettend leuk vind. De motivatie om zoveel mogelijk uur te maken is natuurlijk hoog. Van elke 15 euro die ik spaar, kan ik straks weer een dag langer op reis. Deze mentaliteit is heel goed, maar soms ook wel erg vermoeiend voor mij. Hierdoor vind ik het moeilijk om bijvoorbeeld een grens aan te geven wanneer ik stop met werken. Ik kan immers altijd werken, wanneer ik wil. Door al het georganiseer van deze wereldreis raakte ik hierdoor best nog wel eens over in de stress. En dit brengt mij ook bij het laatste puntje…

Lees meer: Mijn budget voor een jaar op wereldreis.

Vrienden en familie zien

Naast al het werken en voorbereiden, vind ik eigenlijk het allerbelangrijkste om iedereen nog even te zien. Gezellig koffie drinken, of gewoon hangen in het park. Gewoon lekker kletsen met iedereen, nu het nog kan!

Zo nam ik de afgelopen maand ookal afscheid van een hele goede vriendin en was ik daar best verdrietig over. Zij is nu supertof aan het reizen in Oeganda, maar haar zie ik helaas niet meer voordat ik wegga.

Toen ik afscheid van haar nam kwam het ineens heel dichtbij. Ik ga echt weg. Voor onbepaalde tijd. Wanneer zie ik iedereen weer? Hoewel ik het een heel gedoe vind om van alles en nog wat te voorbereiden, vind ik afscheid nemen eigenlijk wel het allermoeilijkste van lang op reis gaan.

ZIN IN!

Naast al die voorbereidingen, geregel en afscheidgeneem, heb ik vooral heel erg veel zin in mijn wereldreis. Ik kijk er onwijs naar uit en kan haast niet bevatten dat na jaren dromen het eindelijk zover is.

Ben jij ooit voor langere tijd op reis geweest? Hoe heb jij dit toen voorbereid? Of staat het nog hoog op je lijstje om voor langere tijd weg te gaan?

Meer lezen:

Of lees hier alles over mijn wereldreis.

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

3 Comment

 1. Soms klink het makkelijker dan dat het is; ik ga op wereldreis. Want inderdaad uitschrijven, huis verlaten, wat heb je wel of niet nodig en welke verzekering past het beste bij mijn reis. Ik vind het stoer dat je met een vrij laag budget zo de wijde wereld intrekt. En gewoon wel ziet waar je terecht komt. Wel fijn om te weten dat je altijd aan de slag kunt met teksten schrijven. Stel dat het geld sneller opraakt dan kun je misschien vanuit een hangmat op het strand wat euro’s bijverdienen.

  1. jolande says: Beantwoorden

   Leuk dat je het weer gelezen hebt! 🙂 Ja klopt, het is vooral allemaal heel erg leuk, maar stiekem ook wel een beetje spannend natuurlijk.

   Over dat tekstschrijven had ik inderdaad gehoopt dat ik dat op reis kon gaan doen, helaas accepteert mijn baas dat niet. Vandaar dat ik nu nog even extra hard schrijf want als ik eenmaal weg ben heb ik die mogelijkheid niet. Maar wellicht komt er wel weer een andere ingang! 🙂

 2. Marieke says: Beantwoorden

  Ben benieuwd naar je verhalen! Ik ga zelf in januari ook op wereldreis voor minimaal een jaar en dan is het wel handig om tips van anderen te krijgen. Nog heel veel reisvoorpret gewenst! Groetjes Marieke

Geef een reactie