Voor het eerst backpacken in Afrika? Ga naar Malawi!

Afrika is niet zo’n populair continent onder de backpackers. Áls backpackers al naar Afrika gaan, dan gaan de meesten naar Zuid-Afrika toe. Ze hebben het gevoel dat Zuid-Afrika het meest ontwikkeld is, wat het in hun gedachte het beste land maakt om te gaan backpacken in Afrika.

Andere reizigers, willen wel graag andere gebieden in Afrika zien, maar denken dat dit onveilig of niet te doen is als je ongeorganiseerd op pad gaat. Ze kiezen daarom  voor dure georganiseerde safarireizen in landen als Kenia, Tanzania en Namibië.

Toch kan je prima backpacken in veel gebieden in Afrika. Als je voor het eerst gaat backpacken in Afrika, raad ik je zeker het land Malawi aan. Vandaag vertel ik je waarom!

Malawi is het warme hart van Afrika

Het land zit vol met vriendelijke Malawianen die je maar al te graag een handje willen helpen of gewoon voor de gezelligheid een gesprek met je willen aanknopen. Sinds de onafhankelijkheid van Malawi in 1964, heeft dit land geen enkele (burger)oorlog meer gekend. Iets wat veel andere landen in Afrika helaas niet kunnen zeggen. Malawi is een gemoedelijk land, vol met vriendelijke en behulpzame mensen. Het wordt niet voor niets het warme hart van Afrika genoemd!

Waar ligt Malawi eigenlijk?

Dit prachtige warme hart van Afrika, ligt niet helemaal in het hart van Afrika. Malawi bevindt zich in het zuidelijke en oostelijke deel van Afrika. Het land wordt omringd door Tanzania, Zambia en Mozambique. Malawi is hierdoor niet verbonden met de zee. Wel heeft het een geweldig meer, het Malawimeer, waar je heerlijk met je backpack kan neerploffen en van de Afrikaanse zon kan genieten.

Er zijn weinig toeristen

Omdat Malawi geen enorme trekpleisters heeft zoals zijn buurlanden, zijn er nog vrij weinig toeristen in dit land. Stiekem vinden wij backpackers dat toch ook het allerleukst? Op avontuur gaan in een bestemming die echt nog nieuw en onontdekt voelt. Mensen kijken er niet meer van op als je zegt dat je met je backpack naar Thailand vertrekt. Maar als je zegt dat je naar Malawi gaat, weten de meeste mensen het land waarschijnlijk niet eens op de kaart aan te wijzen.

Het is spotgoedkoop om in Malawi te backpacken

Veel reizigers gaan er van uit dat backpacken in Afrika goedkoop is. “De mensen zijn toch hartstikke arm daar, dan is alles toch super goedkoop?” heb ik mensen vaak horen zeggen. Toch is dit niet helemaal waar. Omdat het toerisme in veel delen van Afrika nog niet goed ontwikkeld zijn, kan het maar zo zijn dat er op die toffe plek maar één overnachting te vinden is. En dan heeft de eigenaar er helaas net voor gekozen om die prijs lekker omhoog te gooien. Daarnaast kunnen activiteiten als op safari gaan, ontzettend duur zijn. Hierdoor kan backpacken in Afrika toch al gauw wat meer kosten dan die 30 euro per dag die je in Azië uitgeeft.

Backpacken in Malawi hoeft echter echt niet veel te kosten. Hier slaap je vaak al voor rond de 10 euro per nacht in een hostel. Zolang je naar de lokale markt gaat om wat groente en rijst te kopen, hoeft eten ook echt niks te kosten. Zo nu en dan kan je ook naar een restaurant gaan. Verwacht niet dat ze hier heel veel keuze hebben, maar wat ze hebben is vaak wel vrij goedkoop. Voor een paar euro kan je avondeten.

De bussen in Malawi kosten ook echt helemaal geen drol. Verwacht niet dat je veel ruimte hebt of dat ze lekker snel gaan. Tien minuten wachten bij de NS is er niks bij. Maar bussen in Malawi zijn wel enorm gezellig en heerlijk goedkoop.

Met een budget van 25 euro per dag kan je prima als budget backpacker vertoeven in Malawi. Maak een potje voor activiteiten als op safari gaan of duiken in het Malawimeer. Gelukkig hoef je hier ook geen enorme prijzen van te verwachten, die je misschien in andere landen  wel gewend bent.

Het is er altijd lekker weer

Nou ja, bijna dan. In Malawi kennen ze – net als in veel andere tropische landen – maar twee seizoen. Het droge seizoen wisselt zich af met het natte seizoen. Het natte seizoen in Malawi valt echter heel erg mee. Je hoeft absoluut geen tropische stormen te verwachten, of überhaupt weer dat je hele vakantie gaat verpesten. Over het algemeen is het klimaat in Malawi hartstikke aangenaam. Een tikkeltje warm natuurlijk, maar ook weer niet zo klam warm als bijvoorbeeld in Azië. De droge hitte in Malawi vind ik stiekem hartstikke lekker – áls je maar niet te veel van jezelf hoeft te doen op het heetst van de dag. In ieder geval weet je elke dag wel wat je kan verwachten. Het weer in Malawi is stabiel en laat bijna altijd zijn zonnetje schijnen.

In Malawi spreken ze Engels

Wel zo makkelijk, als er in een land waar je gaat backpacken een taal wordt gesproken die je ook kent. Nu weet ik natuurlijk niet welke talen jij allemaal spreekt. Maar ik kom helaas niet echt verder dan Nederland en Engels. In Malawi wordt het onderwijs in het Engels gegeven. Dit is een overblijfsel van de kolonisatie van Engeland. Wel lekker handig voor ons! Verwacht niet dat iedereen net zo perfect Engels spreekt als in Londen. Het ‘Afrikaanse’ Engels kent vaak toch een aantal ander woorden en met name een andere uitspraak. Daarnaast heeft helaas niet iedereen in Malawi de kans om goed onderwijs te volgen. Hierdoor zullen een aantal Malawianen enkel wat basiswoorden Engels spreken. Toch hoef je je hier als backpacker niet druk om te maken. Je komt altijd wel iemand op je zoektocht tegen die een woordje Engels met je kan praten.

De natuur en cultuur zijn prachtig in Malawi

Naast alle praktische voordelen die Malawi heeft voor de backpackers onder ons… Is het land ook gewoon heel erg mooi. Het heeft veel afwisselende dingen te bieden: bergen, meren, savannes en tropisch regenwoud. In Malawi spot je olifanten, leeuwen en apen en hike je door prachtige gebieden heen. Om af te koelen, meer je aan bij het Malawimeer, waar verschillende gekleurde vissen in zwemmen om je op je snorkel- of duikavonturen mee te vermaken.

Zoek een local op – want ja, dat is echt de moeite waard in Malawi – en laat je onderdompelen in de Malawiaanse cultuur. Misschien kan je wel ergens vrijwilligerswerk gaan doen om nog meer van de lokale cultuur mee te maken.

Achterin een safariauto zitten met twintig andere toeristen en een jagende leeuw zien is óók heel erg leuk en bijzonder, maar backpacken in Malawi brengt je terug naar het echte, lokale, Afrika!

Zou jij in Malawi willen backpacken?

Vond je dit artikel handig? Pin ‘m dan!

Afrika is niet zo'n populaire bestemming om te reizen. Toch kan je in veel landen prima backpacken. Ga je voor het eerst naar Afrika? Ga dan backpacken in Malawi! Dit is een veilig, afwisselend en goedkoop land. In Malawi reis je in het 'echte' Afrika en ben je nog één van de weinige backpackers!

Handige links voor Malawi:

Meer lezen? Lees hier alles over Malawi.

Of lees dit eens:

De “single story” van Afrika naar de wereld

 

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

2 Comment

  1. Bas says: Beantwoorden

    Klinkt heel goed, ik ben van plan om vanaf half oktober te gaan backpacken in Malawi. Super fijn om al je tips te lezen! Ben heel erg benieuwd.

    1. jolande says: Beantwoorden

      Ontzettend veel plezier!!! Het is echt een heerlijk land om te backpacken 🙂

Geef een reactie