Is het veilig om in Nicaragua te backpacken?

Vaak krijg ik de vraag of het wel veilig is om in Nicaragua te backpacken. Na twee weken met mijn backpack door dit land gehuppeld te hebben, ben ik natuurlijk geen veiligheidsexpert. Toch wil ik graag mijn ervaring met backpacken in Nicaragua delen! Ik herinner mij namelijk nog goed dat ik backpacken in Nicaragua van te voren ook een beetje spannend vond. Ondanks dat ik al probleemloos door Costa Rica en Panama had gereisd. Aangezien ik op internet hele wisselende verhalen las over de veiligheid in Nicaragua, wil ik vandaag graag mijn ervaring delen!

Noot: Mijn antwoord zal enkel en alleen gebaseerd zijn op mijn eigen persoonlijke ervaring en van de verhalen die ik heb gehoord van vrienden van mij die er zijn geweest en van andere backpackers die ik onderweg heb ontmoet 🙂

Nou. Nicaragua dus. En veiligheid.

Een thema dat ik zelf altijd erg interessant vind. Met de huidige media weten we allemaal dat het zó makkelijk is om van alles en nog wat te verspreiden over de wereld. Hierdoor worden natuurlijk heel veel waarheden verspreid, maar helaas ook minstens zoveel troep. Nu kan je mijn artikel natuurlijk ook zien als troep, maar ik probeer zo eerlijk mogelijk uit mijn ervaring te vertellen hoe ik het vond om te backpacken in Nicaragua. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Aankomst in Nicaragua

Vanuit Costa Rica kwam ik aan in Nicaragua. Ik had in de hoofdstad van Costa Rica, San José, de Ticabus genomen. Deze bracht mij veilig en wel over de grens en dropte mij uiteindelijk in Rivas.

Het fijne aan de Ticabus is dat ze je helpen met de immigratie. Want eerlijk is eerlijk, toen ik aankwam in Nicaragua kreeg ik toch even die ‘rilling-vibes’. Mannen die streng voor zich uitstaren met enorme geweren. De grens van Nederland-België oogt toch wat anders 😉

Of het daadwerkelijk onveilig is? Geen idee. Ik denk het niet. Maar een aantal mannen met grote geweren op de grens kunnen toch meer intimiderend zijn dan nodig. Bovendien kwam ik uit Costa Rica, een land wat geen leger heeft. Ik moest dus gewoon even wennen aan dit aanzicht.

De immigratie verliep verder soepel. Wat stempeltjes en papiertjes invullen, je tas door een krakkemikkige apparaat halen. Water mocht ik gewoon lekker in mijn hand houden. Wat minuutjes wachten in de zon met wat straatverkopers die eten en hangmatten proberen te verkopen… En uiteindelijk kon de hele bus weer instappen en mochten we veilig en wel Nicaragua binnenkomen. Fijn!

Nicaragua is nog echt een ontwikkelingsland

De eerste indruk  van Nicaragua was voor mij dat het wel echt nog een ontwikkelingsland is. Veel meer dan Panama en Costa Rica op het eerste gezicht aandoen. Onze eerste stop was op Ometepe. Een prachtig vulkanisch eiland. Natuur magnifiek. De kansen voor de lokale bevolking wat minder. De mensen wonen in kleine huisjes. De werkeloosheid is hoog. Althans naar eigen interpretatie.

Wanneer er veel mensen overdag maar wat staan te slingeren op straat, dan is het mijn invulling dat ze geen werk hebben. Wat doen ze daar anders allemaal?! Op zich heeft deze armoede niet een direct effect op jou als toerist natuurlijk. Jij kan wel gewoon veilig je bordje eten halen en de dingen bezichtigen die je wilt. Jij hebt immers wel gewoon het geld om dat allemaal te doen. Wel is het logisch dat je goed op je eigen spullen let. Maar ach, is dat in Amsterdam niet hetzelfde? Zakkenrollers zitten helaas overal. Zelf ben ik nog nooit bestolen (afkloppen jongens) en ik ben toch wel op een aantal gekke plekken geweest, al zeg ik het zelf.

Tip: berg je belangrijke spullen zoals paspoort en creditcard op in een kluis in je hostel en hang je eigen slotje er aan! Probeer het sjouwen met belangrijke spullen over straat zoveel mogelijk te minimaliseren. Neem alleen het benodigde geld mee voor die dag en eventueel een kopie van je paspoort. Wij hadden op Ometepe bijvoorbeeld een scooter gehuurd en dan is het wel fijn dat je iets kan aantonen voor het geval je wordt aangehouden. Maar ach, deze tip geldt eigenlijk voor reizen naar elke bestemming die ik ken 🙂

boot ometepe Nicaragua veilig backpacken

Wees waakzaam in het donker en neem zo nodig een taxi

Overdag is het in Nicaragua over het algemeen koek en ei en zal het ook echt een kwestie van pech zijn als er wat gebeurt. Tenminste, dat gevoel heb ik. Wel ben ik er van overtuigd dat je in het donker op sommige plekken beter maar lekker bij je hostel kan blijven, of anders een taxi neemt die je van deur tot deur kan brengen.

Dit geldt in veel landen zo en dit is dus ook zeker zo in Nicaragua. De noodzakelijkheid van het binnenblijven in het donker, verschilt wel echt per plek, denk ik. Zo was het in San Juan del Sur geen probleem om in het donker over straat te lopen. In Léon viel het ook wel mee. Maar in Granada en Matagalpa werd het wel echt afgeraden. Ook in Ometepe stonden ze er niet om te springen.

Tip: Zorg dat je overdag reist en inventariseer bij je hostel de veiligheidssituaties over de plek waar je dan bent!

Sla hoofdstad Managua over

Hoewel ik geen directe negatieve verhalen ken over Managua, heb ik wel heel vaak gehoord: ‘sla Managua maar over’. Granada en Léon zijn prachtige koloniale steden. Managua is dat niet. Je hebt er als toerist eigenlijk ook vrij weinig te zoeken en het schijnt er dus gevaarlijk te kunnen zijn. Ikzelf heb er één nacht geslapen omdat ik de volgende dag terug vloog vanaf Managua naar Nederland. Dit was prima te doen. Maar toen ik de bus pakte vanaf Granada is mij wel heel duidelijk geïnstrueerd dat ik mij in een bepaalde buurt moest laten afzetten en niet op het eindstation, omdat dat dus ook niet heel veilig zou zijn. Prima! No problemo. Heb ik gedaan en zodoende zonder gedoe in mijn hostel aangekomen.

Nicaragua reisroute backpacken

Het ergste verhaal dat ik heb gehoord…

Jolande, je praat wel heel leuk allemaal dat het super veilig in Nicaragua is. Maar wat heb je nou wél gehoord, wat er wél is mis gegaan? Ja, stiekem willen we dat natuurlijk allemaal weten.

Onderweg heb ik heel veel mensen gesproken en heb ik vrijwel alleen maar positieve verhalen gehoord. Echt waar. Veiligheid in Nicaragua zou voor mij dus ook echt absoluut géén reden zijn om níet te gaan! Echt niet. Maar op mijn laatste dag hoorde ik toch een verhaal wat ik wel belangrijk vind om te delen. Omdat we daar allemaal van kunnen leren. Komt toch het juffie in mij nog naar boven 😉

Een jongen in mijn hostel zat gestrest achter de computer. Hij vloog net als ik de volgende dag, maar zijn paspoort was gestolen en probeerde in de late avonduren nog de ambassade te pakken te krijgen. Dit lukte natuurlijk niet. Nicaragua is lekker langzaam en het tijdsverschil met Nederland maakte het allemaal niet makkelijker. Vlucht heeft hij gemist, maar gelukkig kon hij twee dagen later wel terug vliegen naar Nederland. Pfoei. Afgelopen met een sisser, maar toch een hele vervelende ervaring.

En wat was er nou gebeurd?

Net uit met zijn relatie, liep deze jongen met al zijn spullen in het noorden van Nicaragua. Rondom Matagalapa waar ik ook ben geweest. Een prachtige plek, maar echt wel een beetje van de gebaande paden af voor toeristen. Vlak voordat hij besloot een bus te pakken naar de bewoonde wereld, besloot hij in z’n eentje nog even een bergpaadje op te lopen.

Op de terugweg werd hij tot halt geroepen door twee jonge mannen en kreeg hij een mes op zijn keel. Z’n tas met alle belangrijke spullen erin zoals creditcard, camera, paspoort en telefoon werden meegenomen. Daar stond ‘ie dan. De mannen renden weg en hij heeft via een hostel een busticket kunnen fixen en is zodoende terug in Managua gekomen.

Echt geen chill verhaal. Ik kreeg er echt de rillingen van zo op mijn laatste dag. Hoewel dit de enige jongen is geweest op mijn hele reis waarbij ik zoiets heb gehoord, is het wel een verhaal geweest die mij is bij gebleven. Wat ben ik blij dat dit mij niet is overkomen! Wel denk ik absoluut dat dit verhaal niet Nicaragua specifiek is en in héél veel landen zou kunnen gebeuren. Wat ook niet heeft geholpen is dat hij:

  1. in zijn eentje was
  2. met al zijn spullen was
  3. op een afgelegen plek was

Dit zijn wel situaties die je kan voorkomen als backpacker! Natuurlijk wil ik absoluut niet de schuld op hem gaan plakken en zijn bewegingsvrijheid als reiziger minimaliseren. Maar wij kunnen er over nadenken. Helaas heeft hij vooral heel erg veel pech gehad.

Veiligheid is dus niet specifiek aan Nicaragua gebonden. Het ligt er vóóral aan hoe jij als backpacker er mee om gaat!

Dus, spullen zoveel mogelijk opbergen. Samen reizen in plaats van alleen. In het donker zoveel mogelijk binnen blijven of taxi’s pakken. Niet op afgelegen plekken in je eentje gaan hannesen. Dat soort koek.

Mijn conclusie is dus echt: in Nicaragua kan je veilig backpacken. Net als in veel andere landen. De veiligheidsregels die ik voor Nicaragua hier vertel zijn absoluut niet uniek voor dit land, maar zijn meer een soort van common sense die je altijd op reis mee zal moeten nemen.

Ik zou iedereen Nicaragua aanraden, omdat ik het echt een heerlijke bestemming vind om in te backpacken. Het is er goedkoop, de afstanden zijn kort, de natuur is prachtig en de mensen zijn buitengewoon vriendelijk. Dat mag ook écht wel genoemd worden. Locals zijn je altijd bereid om je te helpen met het zoeken van de weg of de juiste bus. Eten wordt in grote getale gedeeld. Mensen zijn nieuwsgierig en willen graag een praatje met je maken. Ik heb mij heel erg welkom in Nicaragua gevoeld!

Denk jij erover om te backpacken in Nicaragua?

Meer lezen? Lees hier al mijn blogs over Nicaragua.

Of lees dit eens:

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

1 Comment

  1. Duidelijk verhaal met handige tips! Inderdaad kan zo’n verhaal als met die jongen overal gebeuren, zeker op afgelegen plekken en als je AL je spullen bij je hebt, helemaal alleen…

Geef een reactie