Unieke ervaring: wonen in een drijvend dorp| Cambodja

pursat

Op het Tonlesap meer leven duizenden Cambodjanen. Kleine blauwe en groene huisjes van hout worden bewoond door gezinnen met soms wel zeven kinderen. Bijna allemaal hebben ze een hond op het kleine terras voor hun deur die de boel goed in de gaten houdt.

De meeste mensen zijn hier in tegenstelling tot de rest van het land christelijk. Afbeeldingen van Jezus en een kruis zie je vaak als je door het raam van de hutjes doorkijkt. Het enige wat de mensen hier lijken te doen is in hun hangmat slapen, met een stoffer het huis schoonmaken, koken, of met de kano spullen vervoeren. Voorop de kano zit iemand met een houten tak de boot te besturen. Sommige hebben het iets luxer en hebben aan de achterkant van hun boot een motor om te besturen.

DSC_5411

DSC_5358

De rivier is smal waardoor men vaak in de file staat. Gelukkig hebben ze daar een oplossing voor gevonden: gewoon even een huis verplaatsten! Het huis wordt met een stevig touw verbonden aan een houten kano met een motor. Even flink gassen en een kwestie van precies stuurwerk en het huis drijft zo een paar meter de andere kant op zodat iedereen er weer langs kan.

DSC_5350

Werkelijk alles wordt via die boten of in de hal van de kleine huisjes verkocht. Slangenvlees, gedroogde spinnen, vele groentes en fruit, Cola, de nieuwste telefoons, je kan het zo gek nog niet bedenken of het is er. Hoewel het er erg armoedig uitziet verbaas ik me dat het er niet stinkt. Als onze boat driver uit het meer begint te drinken en ons ook een hand met water aanbiedt is het door de hitte erg verleidelijk, maar slaan mijn reisgenootje Sophie en ik het toch maar af.

DSC_5356

Als we uit de smalle rivier varen en meer op de open vlakte van het Tonlesap meer komen, zien we jongens slingeren aan een grote watertank. Er zitten wel krokodillen hier tussen het riet horen we. Als dat maar goed gaat! We zien ze (helaas) niet en de spelende jongens blijven gelukkig ongedeerd.

DSC_5397

Als we aan het eind van de dag weer in de tuktuk terug naar ons kleine dorp rijden komen we langs prachtige natte, groene velden. De mensen trekken het gras eruit en laten het op een hoop drogen. Tussen de palen waar hun huis op steunt zijn ze beschermt voor de zon en kunnen ze op hun gemakje hun bakje met noodles eten. Grote grijze koeien met horens scharrelen tussen hun rond. Als we in ons stoffige dorp zijn aangekomen springen we in het zwembad. Samen met vier Cambodjaanse meisjes zijn we de enige hier. De meisjes leren ons in de lokale taal Khmer praten en wij proberen ze te leren zwemmen. Op zulke momenten besef ik hoe speciaal het is dat we dit kunnen zien en meemaken.

Azie Nikon 294

Azie Nikon 298

Wil je dit ook eens meemaken? Ga dan naar het dorpje Pursat toe. Dit ligt op de weg tussen Battambang en Phnom Penh in Cambodja. In Pursat sliepen wij in een hotelletje en vanuit daar hebben we de volgende dag geregeld dat we een boottochtje door dit dorp konden doen.

DSC_5344

Lijkt het je wat?

Verder lezen over Cambodja:

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

2 Comment

  1. Wat een toffe ervaring! Mooie aanvulling op het lijstje van traveljunks haha. Ga het zeker overwegen als ik in Cambodja ben🙋🏼

    1. jolande says: Beantwoorden

      Dankje! Super leuk om te horen! Ik zou het ook zéker aanraden 😀

Geef een reactie