TUSSENJAAR? Twijfel niet langer, maar doe het! Dit is mijn ervaring met een tussenjaar

Drie jaar geleden rond deze periode besloot ik om een tussenjaar te nemen. Ik was net een maand begonnen met mijn nieuwe studie Biologie, maar vond het echt drie keer niks. Eerlijk is eerlijk denk ik dat het niks had uitgemaakt wát ik op dat moment had gestudeerd. Of het nou Biologie was of iets wat beter bij mij paste… Ik wilde gewoonweg niet studeren. Toch had ik het gevoel dat het moest. Dat het ‘hoorde’. Het liefst wilde ik een tussenjaar en wilde ik reizen, maar iets hield mij tegen om die stap zomaar te zetten.

Ken jij dat gevoel? Lees dan verder hoe het voor mij was om uiteindelijk toch de beslissing te nemen om een tussenjaar te houden en wie weet neem jij die beslissing ook wel. En ik kan je alvast vertellen: het was één van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt! 

 

De stap om een tussenjaar te nemen

Na de middelbare school heb ik eerst een jaar op de toneelschool gezeten. Hoewel dit een super jaar was en ik hier een aantal hele goede vrienden aan heb overgehouden, realiseerde ik mij dat jaar wel dat toneel het niet voor mij was. In ieder geval niet 24/7. Na een zomervakantie in Frankrijk animatiewerk te hebben gedaan kwam ik terug met nul motivatie om te gaan studeren. Toch had ik het gevoel dat het moest, ik had immers al een jaar ‘verspild’ aan de toneelschool. Nu was het echt wel tijd om echt te gaan studeren…

Op dag 1 realiseerde ik mij echter al dat die studie Biologie niks voor mij was. Überhaupt in een collegezaal zitten na een jaar lang vrij in grote lokalen te hebben mogen bewegen was eigenlijk al te veel gevraagd. Stug zette ik door om te kijken of ik toch aan de norm kon voldoen. Toen ik mijn eerste tentamen niet had gehaald was mijn motivatie helemaal tot onder het nulpunt gedaald en hakte ik de knoop door om te stoppen. Na meer tijd gespendeerd te hebben naar waar ik op reis wilde gaan dan voor mijn herkansing te leren, wist ik het zeker. Nú had ik deze droom. Nú kon ik hem waarmaken.

 

De invulling van mijn tussenjaar: werken, werken, werken

Afscheidsfeestje! Dansen op de Afrikaanse beats voordat ik op het vliegtuig naar Oeganda zit! Heel zwaar zo'n tussenjaar :)
Afscheidsfeestje! Dansen op de Afrikaanse beats voordat ik op het vliegtuig naar Oeganda zit! Heel zwaar zo’n tussenjaar 🙂

Ja, en dan ben je gestopt met je studie en wil je op reis. Alleen miste dat geldpotje nog… Ik heb een dik halfjaar keihard gewerkt. ‘s Ochtends schoonmaken, ‘s middags oppassen, ‘s avonds in de horeca werken… En tussen de bedrijven door fantaseren over waar ik heen op reis wilde gaan.

Dat werken was toch iets minder ideaal dan dat ik van te voren had gedroomd. Maar toen ik eenmaal in het ritme zat, kon ik het toch waarderen. Tijdens het werk ben je gewoon aan het werk en als je dan vrij bent ben je ook vrij. Tussen de bedrijven door zat ik heerlijk met mijn au-pair vrienden koffie te drinken als de rest van mijn vrienden druk aan het studeren was voor een tentamen.

Al snel had ik besloten dat ik voor mijn eerste reis naar Oeganda wilde gaan. Het jaar daarvoor had ik op de toneelschool kennis gemaakt met traditionele Oegandese dans en ik was er helemaal mee gefascineerd geraakt. De manier van bewegen en de verhalen over de cultuur die erbij verteld werden: super interessant! Dát wilde ik van dichtbij meemaken!

Zo zat ik tussen het werken door filmpjes op te zoeken over Oeganda en las ik mij in over het land. Ik begon bij nul en op het moment dat ik vertrok had ik het gevoel dat ik al heel veel wist…

 

Eindelijk was het zover: REIZEN!!!

Vrijwilligerswerk met kwetsbare kinderen

En dan stap je voor het eerst in het vliegtuig en vlieg je voor het eerst ver buiten Europa. Wat was dat spannend zeg! Vooral ook omdat ik er er al een halfjaar zo bewust naar toe had geleefd. Zou het wel zo gaan worden, als dat ik hoopte? Heb ik wel de goede keuze gemaakt om naar Oeganda te gaan? Of wacht: kom ik wel levend terug?! Dat was eigenlijk mijn grootste angst. Stik nerveus was ik in één keer. Hoe kon ik zo dom zijn om te denken dat het veilig was om voor mij naar Oeganda te gaan?

Op het moment dat ik het vliegtuig uitstapte wist ik echter meteen dat het de goede beslissing was. Toen ik de eerste geuren van het tropische klimaat opsnoof en voor het eerst in contact kwam met hoe anders het hier in Oeganda was dan in Nederland, wist ik dat het een ”hell of adventure” zou worden! Compleet anders dan ik van te voren had verwacht, maar echt helemaal te gek!

Drie maanden later vertrok ik met tranen in mijn ogen terug naar huis. Niet omdat het zo verschrikkelijk eng was. Nee. Omdat het de meest unieke ervaring was die ik ooit in mijn leven had meegemaakt en ik mij realiseerde dat ik weer terug moest naar mijn gewone leventje in Nederland.

Waarom je nu je angsten over ontwikkelingslanden moet loslaten

Foto’s die vertellen waarom je niet naar Oeganda moet gaan!

 

Terug na een tussenjaar: en dan?!

Terug in Nederland heeft het echt wel een paar maanden geduurd voordat ik weer gesetteld was. Man, wat zijn we georganiseerd hier in Nederland. Wat is het hier schoon. Waarom hebben we zoveel verschillende kaassoorten, tandpasta’s en pasta’s om uit te kiezen? Wat klaagt iedereen veel. Waarom is het hier zo koud?

Ik kon er maar niet aan wennen.

Gelukkig kwam ik terug met een doel. En dat doel was studeren. Ja, echt: studeren. Een jaar daarvoor moest ik er niet aan denken en rende ik gillend weg bij mijn studie. Nu had ik echter de motivatie weer gevonden. Op reis hadden de straatkinderen in Oeganda mij geleerd hoe zinvol het was om een opleiding te hebben. Hoe gezegend ik hier in Nederland ben dat ik die kans heb om mijzelf te ontwikkelen. Met mijn studie Onderwijskunde en Pabo hoopte ik ooit te gaan werken met straatkinderen in ontwikkelingslanden.

Ondertussen ben ik alweer aan het afstuderen (time flies!) en is die droom er nog steeds.

Ik kijk nog steeds terug op mijn tussenjaar als de beste keuze die ik toen op dat moment had kunnen maken. Niet alleen heeft het mij een geweldig jaar gegeven. Maar daarnaast heeft die eerste reis mij ook zoveel over de wereld geleerd wat ik nooit in een boekje had kunnen terug vinden. Reizen nog steeds één van mijn grootste passies. Vandaar deze website 😉

Daarnaast heb ik in het tussenjaar geleerd dat als je iets wilt je er voor moet gáán. En dat je alles kan bereiken, als je er maar hard voor werkt. Natuurlijk stond ik niet met plezier met mijn neus die plee pot schoon te maken. Maar mijn ambitie om te reizen heeft er voor gezorgd dat ik gedisciplineerd aan iets heb gewerkt en ergens op gefocust heb, zodat het ook daadwerkelijk werkelijkheid is geworden!

Terug in Nederland na reizen? Zo voelt dat!

 

Wil jij ook een tussenjaar houden? Hier wat tips!

Doe het gewoon! Niks tips. Heb je altijd al de droom om te backpacken door Azië? Doe het! En ontdek net als die duizenden andere mensen dat het een geweldige ervaring is. Ga vrijwilligerswerk doen in Afrika en leer meer over verschillende culturen. Ga Spaans leren in Latijns Amerika. Wat je ook wilt. Doe het gewoon! En laat je vooral niet remmen door je angsten. Verschillend onderzoek heeft aangewezen dat mensen aan het eind van hun leven meer spijt hebben van de dingen die ze niet gedaan hebben dan wel. Probeer het. Kijk of het wat voor je is. Geniet van de vrijheid. Ga!

Heb je echt geen idee hoe je je tussenjaar wilt invullen? Of zit je echt in de knoop met wat je daarna gaat doen? Doe mee aan het programma de Greater Good van Stichting Muses. In deze trainingen ga je op zoek naar je eigen talenten en ontdek je wat echt belangrijk voor jou is. Een super praktische training die je aanzet tot actie en zo je toekomst meer richting kan geven. Zodat je meer doet van wat je echt gelukkig maakt!

Greater Good van Stichting Muses

 

Leuk? Volg mij op Facebook voor meer updates.

Dit vind je ook leuk:

De 9 mooiste dingen in de Parel van Afrika | Oeganda

Waarom je voor vrijwilligerswerk betaalt: de waarheid aan het licht

Zo kreeg ik gratis een eerste klas vliegticket!

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie