Tulum in Mexico: Caribische stranden en Maya-ruïnes

Tulum, Mexico

Niet geplande plannen zijn altijd de beste plannen. Zo ook Tulum. ‘s Ochtends zat ik nog rustig mijn ontbijtje op te eten in mijn hostel, terwijl ik een halfuur later alles in mijn backpack had gepropt om spontaan achterin een auto te stappen op weg naar Tulum. Vandaag vertel ik je alles over mijn avontuur in dit prachtige Caribische kustplaatsje in Mexico, met vooral heel veel heerlijke wegdroom foto’s!

Eerlijk is eerlijk, ik was helemaal niet van plan om naar Tulum te gaan. Ik zat een beetje door een Lonely Planet te bladeren die ik van een meisje in het hostel had geleend met mijn gratis ontbijt van havermout. Het boek was in het Frans en hoewel ik Frans op de middelbare school heb gehad, was ik niet in staat om het te ontcijferen. Zuchtend gaf ik het boek aan haar terug, enorm blij met mijn talent voor keuzes maken (not).

“Waar ga je heen?” vroeg zij mij.

“Hm, geen idee. Ik wil eigenlijk snorkelen met schildpadden, maar weet niet precies hoe ik er moet komen.”

“Aaah, dat wilde ik ook doen! Ik stap over een kwartier in de auto bij een Duitse vriend die ik gister heb ontmoet, wij rijden richting Tulum en gaan vanuit daar verschillende dingen doen… Ga je mee?”

En zo begon het: de avonturen in Tulum.

Roadtrippen naar Tulum

Tulum is vanuit Playa de Carmen maar een uurtje rijden. Heb je geen beschikking tot een spontane lift? Heel veel bussen gaan naar Tulum en doen er ook maar iets van een uur over! Eenmaal in Tulum kwamen we er al snel achter dat het stadje zelf ons niet zoveel trok. De stranden van Tulum moesten prachtig zijn, dus dan gaan we niet in stoffig stadje zitten, toch?!

Slapen in Tulum

De zoektocht naar een overnachting was nog best een gedoe. Mijn budget was, zoals bijna altijd, laag. In Tulum moet je dan wel echt even zoeken naar een plekkie. In het centrum zijn veel hostels te vinden, maar aan het strand helaas niet. Hier hebben zich voornamelijk luxere hotels gevestigd (Ho! Maak je geen zorgen, het is geen all-inclusive Cancun/Playa del Carmen paradijs).

Uiteindelijk reden we vanuit de stad op de weg richting de Maya-ruïnes van Tulum. Dit is een lange weg vol met heerlijke accomodaties aan het strand. En… Ook een camping! We vonden een tent waar we met z’n allen in konden voor een tientje per persoon. Perfect! Slapen onder de sterrenhemel, met het geluid van de zee op de achtergrond.

Je mag hier ook zelf je tent opzetten, dus als je van kamperen houdt: doen! Mijn Mexicaanse vriend José heeft dit meerdere keren gedaan met vrienden en vindt dit altijd nog één van de leukste vakanties die hij heeft gehad!

Tip: Sla boodschappen in in Tulum zelf, want aan de kust heb je beperkte keus aan eten. Alles moet je kopen bij hotels en is vrij prijzig.

Tulum, Mexico

Tulum, Mexico

Het meest blauwe Caribische strand ooit!

Toen de backpack in de tent was gezet en de bikini aangetrokken was, liep ik door de palmbomen richting het strand. Ik kon mijn ogen niet geloven. Zó blauw was het strand en zó wit was het zand. Palmboompje hier, palmboompje daar. Helemaal gelukkig. Een klein beetje zwemmen om vervolgens heerlijk op het zand neer te ploffen, wegdommelen, wakker worden en mijn ogen uitkijken, wegdommelen… Ga zo maar door.

‘s Avonds plofte ik in een hangmat en liet mijzelf heen en weer wiegen. Niks hoefde hier. Gewoon het geluid van de zee, de sterren en de geur van het strand.

Tulum, Mexico

Tulum, Mexico

Tulum, Mexico

Maya-ruïnes van Tulum

De volgende dag werd ik ontzettend gelukkig wakker. In mijn pyjama en blote voeten stapte ik de tent uit, regelrecht in het zachte zand. De badkamer was super primitief, gemaakt van bamboe, alleen koud water en uitkijkend op de zee. Heerlijk! Ik hijs mij in een zomerse outfit en maak mij klaar om op avontuur te gaan. Vandaag bezoeken we namelijk de Maya-ruïnes van Tulum.

Het heerlijke aan onze camping aan het strand is, dat het op loopafstand is van de ruïnes. Onderweg passeren we een fruitstalletje waar we een zak vol met klaargemaakte meloen en mango kopen. Hmm…

Voor een paar euro mogen wij naar binnen en al snel waan ik mij terug in de tijd. Waar de Maya’s leefden tussen deze bijzondere tempels en handel voerden via de zee.

Tip: Neem als je student bent je studentenkaart mee uit Nederland. Hiermee kreeg ik 50% korting op de toegang van de tempels!

De Maya-ruïnes zijn misschien niet de meest spectaculaire ruïnes van Mexico, maar ze liggen wel op de meest fotogenieke plek. Zo recht aan de Caribische zee kan ik alleen maar denken hoe gelukkig de Maya’s wel niet moesten zijn om op zo’n prachtige plek te wonen.

Tulum, Mexico

Tulum, Mexico

Tulum, Mexico

Tulum, Mexico

Tulum, Mexico

Tulum, Mexico

Tulum, Mexico

Oh en die schildpadden? Die heb ik niet meer gezien. Je kunt snorkelen met schildpadden in Akumal. Alleen toen ik daar was, was er teveel stroming in de zee waardoor het niet kon. De Mexicanen kunnen jou vertellen of dit wel of niet kan als jij er bent! Vraag dit wel alvast van te voren in bijvoorbeeld Playa del Carmen of Tulum, zodat je niet onnodig naar Akumal reist.

Wanneer ga jij naar Tulum? 🙂

Meer lezen? Lees hier al mijn artikelen over Mexico.

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

2 Comment

  1. Leuk om je artikel over Tulum te lezen. Je manier van schrijven neemt je als lezer helemaal mee in de sfeer! Ik ben er ook afgelopen jaar geweest en vond Tulum een mooie plek maar wel erg toeristisch ingesteld. Ik weet nog goed dat ik op het strand lag en de half hangende palmboom zag (zie één van jouw foto’s). Het was méga druk.. Op jouw foto’s lijkt er niemand te zijn, ook bij de ruïnes niemand. Dan heb je veel geluk gehad! Op welke camping heb je overnacht?

    1. jolande says: Beantwoorden

      Dankje voor je reactie Emma! Hm, nee bij ons was het inderdaad niet echt druk nee… Eerder behoorlijk uitgestorven, ook in de hotels rondom onze camping. Wij waren er eind november, misschien maakte dat nog wat uit. Ik sliep hier: https://www.tripadvisor.nl/Hotel_Review-g150813-d10255955-Reviews-Arena_Tulum_Boutique_Camping-Tulum_Yucatan_Peninsula.html 🙂

Geef een reactie