Travel on a budget: Machu Picchu voor €75!

Als je naar Peru gaat, kan je Machu Picchu natuurlijk niet overslaan. Als één van de zeven wereldwonderen is het méér dan de moeite waard om deze oude Inca stad te bezoeken. Ikzelf dacht echter dat dit alleen super duur zou kunnen en zag prijzen van in de honderden euro’s langskomen. Dat ligt helaas niet echt in mijn budget. Maar: mijn huisgenoot Jeroen en zijn vriendin Lotte deden het deze zomer voor maar €75! Wow! Zo goedkoop! Hieronder lees je hun verhaal en tips voor deze ultieme backpackers budget tip. Ik kan echt geen redenen meer bedenken om niet te gaan!

 

Machu Picchu te duur?! No problemo!

Wil je graag naar Machu Picchu toe, maar vind je de prijzen die je op internet vindt te duur? Of heb je geen tijd en geld om de Inca Trail te lopen?  No problemo!

Hier vind je het beste alternatief om voor een budget prijsje van Machu Picchu te kunnen genieten. Goedkoper ga je niet krijgen!

 

Even de kosten op een rijtje…

Toegangskosten Machu Picchu

Om mee te beginnen: toegang tot Machu Picchu voor een hele dag kost je $60 (€55). Deze moet je tot 5 dagen van te voren al boeken. Hier komt je niet omheen. Jammer maar helaas. Iedereen moet dit betalen. Laat je hier echter niet door tegenhouden, want het cliché is waar: het is één van de indrukwekkendste dingen die wij ooit gezien hebben.

 

Deprimerende prijzen van touroperators naar Machu Picchu

Als je naar Machu Picchu op internet zoekt kom je al gauw bij georganiseerde tours terecht. Maar van die prijzen schrik je toch wel even. Dagtours van rond de €250 en 2- of 3-daagse tours van €478 tot €770. Ook in de Lonely Planet lezen we dat je maar beter van te voren kan boeken… Maarja, als je als backpacker op een budget aan het reizen bent wil je geen georganiseerde tour doen en al helemaal niet voor die prijzen! 😉

 

De bekende PeruRail/IncaRail

Dan kom je uit bij de meest gedane optie: de trein (PeruRail of IncaRail). Maar ook hier is een retourtje ongeveer €147-172 (afhankelijk van de vertrektijden), en dan zit je toegangsbewijs er niet eens bij in!

Toch zal je zien dat de meeste backpackers in Peru voor deze optie kiezen. Tenzij ze de Inca Trail of alternatieve Inca route lopen van een paar dagen. Hier zagen wij echter ook vanaf, vanwege de prijs. De trip kost zo’n  €500. Daar hadden wij het budget helaas niet voor. Maar, mocht je de tijd en het geld hebben dan is het zeker het overwegen waard aangezien we hier alleen maar goede verhalen over hebben gehoord!

 

Machu Picchu
Machu Picchu on a budget!

 

De budget oplossing: ‘Machu Picchu by car’!

Gelukkig kwamen wij ‘Machu Picchu by car’ tegen. Niks geen trein, maar met de auto naar Macchu Pichu! De kosten: 70 Peruviaanse Soles – €18,50 voor een retourtje! Dat is een stuk beter dan die treinprijzen. Verder hoef je alleen nog de €55 aan toegangskosten voor Machu Picchu te betalen. Dit samen bij elkaar opgeteld is dus nog geen €75 om naar Machu Picchu te komen en er vervolgens in volle glorie van te genieten. Goedkoper ga je niet krijgen!

Nu denk je waarschijnlijk, maar waarom doet niemand dit dan? Want, voor de snelle rekenaars onder ons: je bespaart nu al meer dan €100 dan als je met de bekende ‘goedkope’ optie de IncaRail, de trein, naar Machu Picchu zou gaan. Om nog niet te spreken van de honderden euro’s als je het via een andere georganiseerde tour zou regelen.

Machu Picchu by car is nog relatief onbekend en nieuw, maar steeds meer mensen doen dit en vrijwel elk reisbureau in Cusco biedt het aan. Hieronder vertel ik je precies hoe jij ook zo goedkoop naar Machu Picchu kan gaan.

 

Hoe werkt het?

Het idee is dat je ’s ochtends vroeg wordt opgepikt bij je hostel/hotel door Machu Picchu by car. Waarna je zo’n 6 uur door de bergen naar Hydroelectrica wordt gereden en vanaf daar ongeveer 2,5 uur naar Aguas Calientes loopt.

Aguas Calientes is het toeristische dorp in de vallei waar Machu Picchu zich bevindt en waar alle toeristen verblijven voordat ze Machu Picchu kunnen bezoeken. Vanaf Aguas Calientes kan je Machu Picchu bezoeken.

Hieronder laat ik je in een concreet stappenplan zien hoe je voor nog geen €75 de hele trip naar en van Machu Picchu kan organiseren!

 

Stap 1: Met de bus van Cusco naar Hydroelectrica

‘s Ochtends word je in Cusco opgehaald om vervolgens in zo’n 6 uur naar Hydroelectricia te rijden. Je zit met zo’n 16 andere personen in een minivan en in totaal waren er zo’n 40 busjes met toeristen te zien die dezelfde route deden – je bent dus niet de enige! Het grootste gedeelte van de tocht is op onverharde wegen langs de bergranden waar je vanuit het busje zo de afgrond in kijkt. Heel spannend en misschien niet aan te raden als je hoogtevrees hebt… Maar voor een beetje avonturier is dit natuurlijk wel heel erg vet. 

 

Stap 2: Lopend van Hydroelectrica naar Aguas Calientes

Als je ‘s ochtends vertrekt uit Cusco, kom je in de middag aan in Hydroelectricia . Vanaf hier loop je naar Aguas Calientes. In Hydroelectricia kan je een behoorlijk gevoel van chaos krijgen. Mensen moeten uitstappen en de nieuwe mensen staan klaar om in te stappen om weer terug naar Cusco te rijden. Dit ziet er zo uit:

 

Chaos bij Hydroelectrica
Chaos bij Hydroelectrica

Wanneer je jezelf door de mensen heen gemanoeuvreerd hebt kom je op een treinspoor terecht met wat restaurantjes en winkeltjes waar je een hapje kan eten en wat te drinken kan kopen.

 

Even wat voorraden inslaan op de markt van Hydroelectrica
Even wat voorraden inslaan op de markt van Hydroelectrica

Om naar Aguas Calientes te komen volg je dit treinspoor langs de restaurantjes totdat de weg doodloopt.

Maar let op!

Vlak hiervoor kan je Machu Picchu al spotten!

 

Spot jij Machu Picchu ook al?!
Spot jij Machu Picchu ook al?!

Wanneer het spoor doodloopt moet je rechts door de bosjes naar boven klimmen waarna je na zo’n 5 minuten bij een ander treinspoor aankomt. Sla linksaf en volg het treinspoor zo’n 2 uur lang tot je in Aguas Calientes aankomt. Je loopt door een mooie vallei: geniet dus vooral van de prachtige omgeving!

 

Machu Picchu
Hier klim je rechts door de bosjes naar boven!
Dit treinspoor volg je totdat je in Aguas Caliente aan komt!
Dit treinspoor volg je totdat je in Aguas Caliente aan komt!

Zo, en af en toe rijdt de toeristen trein langs! 😉

 

De "toeristen"trein naar Machu Picchu
De “toeristen”trein naar Machu Picchu

 

Stap 3: Aangekomen in Aguas Calientes: vanaf hier ga je naar Machu Picchu

Overnachten in Aguas Calientes

Je kan er voor kiezen om één dag in Aguas Calientes te slapen, maar wij hebben voor twee nachten gekozen zodat we geen haast hebben en de hele dag kunnen genieten van Machu Picchu. Wanneer je wel maar één nacht blijft slapen en na Machu Picchu meteen weer terug wilt naar Cusco, moet je bijtijds weg omdat de busjes rond 15:00 ook weer terugrijden vanaf Hydroelectrica richting Cusco.

 

Budget tips in Aguas Calientes

Afhankelijk van je accommodatie en wat je eet kan je de prijs van jouw verblijf in Aguas Calientes zelf bepalen! Hosteltjes zijn al zo goedkoop als €8 en overal zijn goedkope toeristen menuutjes te vinden. Wij waren fan van de Chifa’s (overal in Peru te vinden): Peruviaans-Chinese restaurantjes waar je super maaltijden voor 8 tot 15 Peruviaanse soles (€2-4) kan krijgen!

 

Stap 4: Op naar Machu Picchu!

De volgende ochtend raden wij aan vroeg te vertrekken richting Machu Picchu. De meeste mensen nemen de bus naar boven, deze kost je €10 extra. Maar er zijn genoeg redenen om ook deze kosten te besparen. Je hoeft bijvoorbeeld niet in een gigantische toeristen rij te staan van een paar honderd meter lang voor je in de bus kan. En wie heeft er nou geen zin in een heerlijke ochtendwandeling in Peru? Wanneer je rond 05:00-05:30 vertrekt vanaf je hostel kan je binnen 1,5 uur boven zijn. Vraag bij de receptie van je hostel hoe je bij de brug moet komen waar je je paspoort moet laten zien. VERGEET DEZE NIET! Je ticket is namelijk op naam en zonder paspoort kom je niet binnen!

Na de paspoortcontrole moet je 700 meter naar boven lopen op oude stenen Inca trappen. Dit is best zwaar en je zal zeker zweten, maar de mystieke omgeving van de vallei met de opkomende zon zal je nooit meer vergeten.

Eenmaal boven moet je helaas wel bij alle andere toeristen in de rij staan voor je naar binnen mag, maar eenmaal binnen kijk je over het prachtige Machu Picchu, en snap je helemaal waarom die massa’s mensen de moeite nemen om hierheen te komen!

 

Machu Pichhu!
Machu Pichhu! De cliché foto, maar oh zo mooi!

Stap 5: De terugweg: van Machu Picchu terug naar Cusco

Vanaf Aguas Calientes loop je weer dezelfde weg terug in 2 uurtjes naar de busjes in Hydroelectrica. Mocht je dezelfde dag teruggaan, reken dan op zeker een half uur extra lopen omdat je eerst nog naar beneden moet vanaf Machu Picchu. ’s Avonds kom je weer aan in Cusco, et voilà, entree en vervoer naar Machu Picchu voor €75! Het kan!

 

Voordelen van ‘Machu Picchu by car’:

 • Een mooi avontuur!
 • Je houdt veel geld over waarvan je andere mooie dingen kan doen.
 • Je geniet meer van de omgeving als je er doorheen wandelt (in plaats van in de trein er doorheen rijdt)
 • Uiteindelijk zie je allemaal hetzelfde: Machu Picchu!
 • Goedkoper ga je niet krijgen! Ideaal voor backpackers met een budget!

 

Extra tips voor Machu Picchu

 • Neem genoeg eten en drinken mee! Alleen buiten de ingang is een erg prijzig restaurant en verder kan je nergens eten of drinken kopen. Koop dus de dag van tevoren dus genoeg snacks, broodjes en water om mee te nemen.
 • Loop naar Inti Punku Machu Picchu voor een optimale view over Machu Picchu en de omgeving. Dit is ongeveer een uur lopen vanaf Machu Picchu.
 • Wil je Wayna Picchu bezoeken, het hoogste gedeelte van de stad, zorg dan dat je hier ruim van tevoren tickets voor koopt. Deze zitten niet inbegrepen in je standaard toegangsbewijs en kunnen niet op de dag zelf gekocht worden.
 • Aai een lama! 😀

 

 

Jeroen en Lotte zijn 23-jarige studenten die zoveel mogelijk proberen te reizen in hun leven. Afgelopen zomer hebben zij samen gebackpackt door Peru en Colombia. Ze vinden het leuk om voor Mijn Reisparadijs hun verhalen te vertellen en goede backpacker tips te geven!

 

Leuk? Volg MijnReisparadijs.nl op Facebook voor meer updates!

Dit vind je ook leuk:

Super goedkoop op safari: het kan! | Zambia

Wat kost 3 weken backpacken in Panama?

6 redenen waarom Midden Amerika je volgende reisbestemming moet zijn!

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

3 Comment

 1. Paul van hek says: Beantwoorden

  Hoi Jeroen en Lotte,
  Super goede tip zeg! Wij gaan door Peru trekken met de kids en dan is dit wel de mooiste optie. En pas 5 dagen vooraf tickets kopen is ook prima!!
  Groet, Paul

  1. jolande says: Beantwoorden

   Leuk om te horen! Veel plezier! 🙂

 2. Demi says: Beantwoorden

  Klinkt super goed! Ik zou ook heel graag op deze manier gaan! 🙂
  Ik vroeg mij af bij welke agency jullie machu picchu by car hebben geregeld?
  Ik vind op internet alsnog dure opties zo rond de 150-200 euro.
  Ben benieuwd 😉

Geef een reactie