Mijn tips voor Kuta, Lombok: mijn favoriete plek in Indonesië

Kuta Lombok is één van die plekken waar ik wel weken had kunnen blijven hangen. Wat heerlijk was het hier! Uiteindelijk bleef ik een week en is het denk ik mijn favoriete bestemming geweest in mijn vier weken Indonesië. Vandaag deel ik je mijn ervaringen van Kuta Lombok.

Noot: Ik was zo erg aan het genieten dat ik maar drie foto’s heb gemaakt… Sorry!!! Maar hé, zo blijft het tenminste nog een beetje een verassing voor als je zelf naar Kuta gaat!

Hoe kom je in Kuta, Lombok?

Kom je gevlogen vanuit Bali of met de boot? Het maakt niet uit: je moet een taxi pakken naar Kuta, Lombok. Op Lombok is er geen lokale bus te vinden, omdat vrijwel alle locals hun eigen scooter hebben. Taxi’s hebben daardoor vrijspel voor de toeristen. Als je een simkaart hebt, probeer dan een Grab of Uber te regelen, maar helaas zijn die niet overal beschikbaar op Lombok.

Tip: Check hier de goedkoopste vliegtickets naar Indonesie. Vliegen naar Jakarta is vaak het goedkoopst, maar je kunt ook direct naar Bali vliegen om snel in Lombok te komen!

Waar slapen in Kuta, Lombok?

Een slaapplek vind ik altijd één van de belangrijkste dingen op reis. Het is namelijk eventjes je thuis en het kan je bestemming letterlijk kraken of maken.

In Kuta Lombok zijn er gelukkig genoeg leuke opties! Als je opzoek bent naar een gezellig hostel kun je slapen in Botchan Hostel (met zwembad en tuin!) of Pipes Hostela> (heel gezellig).

Na twee nachten in Botchan geslapen te hebben, besloot ik toch maar met mijn vriend een privé kamer te boeken omdat we Kuta zo leuk vonden en graag langer wilden blijven. De enige (voor ons) betaalbare opties op Kuta waren homestays. De meesten zijn echter niet zo heel bijzonder, maar eentjes sprong er voor ons wel echt uit: Aira’s Homestay. Een eigen bamboehut met terras waar we onze hangmat konden ophangen en het lekkerste ontbijt van Indonesië voor zo’n 11 euro per nacht voor twee personen. Prima toch?!

Wat te doen in Kuta, Lombok?

Scootertje huren

Zoals ik al zei, is er geen openbaar vervoer in Lombok en ook niet in Kuta. Tenzij je houdt van kilometers lopen in de hitte, raad ik je aan om een scooter te huren. Dit kost ongeveer 3 euro per dag en benzine kost praktisch niks en kun je bij elk huisje aan de kant van de weg kopen. Hiervoor krijg je alle vrijheid terug en kun je de meest afgelegen plekjes opzoeken of gewoon even snel en makkelijk uiteten gaan.

En oh: scooter rijden is NIET eng – iets wat ik dus wél dacht. In Azië kom je heel veel backpackers tegen die vol gewikkeld zijn met verband. Niet omdat scooter rijden zo gevaarlijk is, maar omdat zij zelf bijvoorbeeld dronken achter het stuur gaan zitten of denken dat ze enorme pro’s zijn en veel te hard gaan. Als je gewoon rustig en nuchter (ja echt) rijdt, dan komt het echt goed. Er is nauwelijks verkeer op Kuta die je kunt lastigvallen dus het is een hele fijne bestemming om het – net als ik – voor de eerste keer te proberen.

De mooiste stranden van Kuta Lombok

Mawun Beach, Kuta Lombok

Iedereen zal tegen je zeggen dat je naar Mawa Beach moet gaan. En dat is ook zeker mooi. Vooral omdat er ontzettend veel getalenteerde surfers rondhangen en trucs voor je neus doen.

Toch hebben twee andere, veel minder populaire stranden, mijn hartje gesloten: Lancing Beach en Mawun Beach. Al deze stranden liggen aan de west zijde van Kuta.

Als je naar de oost zijde rijdt heb je bijvoorbeeld kun je bijvoorbeeld naar Tanjung Aan gaan. Zelf vond ik de west zijde stukken mooier, dus als je een keuze moet maken, ga daar dan heen!

Tip: Op veel stranden zal je kinderen zien die armbanden proberen te verkopen. Mijn mening: koop nooit wat van kinderen! Ouders denken vaak makkelijk geld te kunnen verdienen en houden kinderen van school om op straat dingen te gaan verkopen. Het laatste wat je natuurlijk wilt is mee werken aan deze vicieuze cirkel van armoede!

Doe Yoga in Lombok

Elke ochtend stond ik op, liep ik naar mijn yoga klas en liep terug voor het ontbijt. In de middag stapten we op de scooter om heerlijke stranden te bezoeken en aan het eind van de dag ging ik nog eens naar yoga. Heerlijk!!

Ik wilde heel graag eens een yoga-retreat doen, maar die dingen zijn best wel duur. Voor 500.000 (30 euro) kon ik echter onbeperkt yoga’en bij Mana Retreat. Ze hadden veel varieërende klassen en een heerlijke open zaal met uitzicht op een tropische tuin. Puur genieten!

Heerlijk eten in Kuta

Kuta Lombok zit echt vol met heerlijke eettentjes. In de “hoofdstraat” heb je genoeg westerse opties, maar voor wie meer lokaal wilt gaan, of gewoon net als wij op budget leeft, zijn er genoeg lokale opties.

Tip: Verlaat Kuta absoluut NIET zonder de springpolls bij Nanas te bestellen. Je gaat mij dankbaar zijn. Echt waar.

Relaxen in Lombok

Kuta is echt een plek om gewoon heerlijk te relaxen. Uren lang lag ik in mijn hangmat gewoon een boekje te lezen. Dit is absoluut één van mijn favoriete plekken van mijn wereldreis so far! Geniet er dus van als je er bent en probeer er een paar extra dagen voor uit te trekken als het past in je planning. Het toerisme in Lombok is nog lang niet zo ver ontwikkeld als bijvoorbeeld in Bali. Pak dus nu nog even je kans. Want ja, op de foto aan het begin zie je mij toch heerlijk genieten in het heldere water? Ik was er praktisch alleen. Echt waar.

Luisteren naar gekko’s

En last but not least: luisteren naar gekko’s.

“Luisteren naar gekko’s”? hoor ik je al denken.

Aangezien het één van de drie foto’s was die ik in Kuta heb gemaakt, wilde ik ‘m toch nog even met jullie delen. Elke avond werden wij vergezeld door een gekko in onze bamboehut. Als je zelf op Lombok bent, dan zul je ze herkennen aan hun bijzondere geluid.

Naast dat dit beest ons ‘s nachts en ‘s ochtends nog wel eens wakker maakte, vonden wij ook elke dag een klein drolleke in het midden van ons bed. De gekko had weer gepoept. Bedankt.

Tot op de laatste dag wisten we niet hoe de mysterieuze man eruit zag. Maar vlak voordat we vertrokken, liet hij toch nog even zijn koppie (en drolletje) zien! Foto tijd!

Zou jij graag naar Kuta lombok willen?

Meer lezen? Lees hier al mijn blogs over Indonesië.

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie