Terug in Nederland na reizen? Zo voelt dat!

Ja, ik had nogal moeite met afscheid nemen. Dat was volgens mij wel duidelijk als je Mijn Reisparadijs een beetje gevolgd hebt de afgelopen maand. Ik heb een geweldige twee maanden gehad in Midden-Amerika. In Costa Rica ging ik mijn vrienden opzoeken, in Panama heb ik op heerlijke stranden gelegen en in Nicaragua ben ik echt op avontuur gegaan. Ik vond het zó’n geweldige reis dat ik het moeilijk vond om weer te gaan. Ondertussen ben ik alweer een weekje thuis in Nederland en wil ik graag met jullie delen hoe dat is.

 

Het weer is mij goedgezind 🙂

Ik moet eerlijk zeggen dat ik zo blij ben dat het lekker weer is geweest afgelopen week! Na een 24-uur durende vlucht kwam ik natuurlijk echt helemaal gaar aan in Nederland. Maar door lekker nog in de tuin te kunnen zitten in de zon met mijn ouders heb ik het nog heel wat uren volgehouden voordat ik pas ‘s avonds laat naar bed ging. Ook de dagen daarna heb ik mijn leven nog een klein beetje stil gezet en nog genoten van de zon. Ik bedoel, ik was al overspoeld met zon deze zomer in Midden-Amerika, maar in Nederland moet je pakken wat je pakken kan. En als er zon is, dan lig ik er in. Met mijn ouders in de tuin, met mijn vriendinnen aan de IJssel in Deventer en in het Wilhelminapark in Utrecht. Heerlijk!

 

Ik heb lopen eten als een malle!

Ik hou gewoon van lekker eten. Niet de hele tijd grote maaltijden, maar gewoon hapjes, de hele dag door lekker snacken. Woeps. Afgelopen reis heb ik elke dag 2 à 3 maaltijden gegeten en dan misschien nog wat fruit of kaas of chips of nootjes tussendoor. Maar over het algemeen niet te veel gekkigheid. Daarnaast had ik op het eind van mijn reis, wat ik eigenlijk altijd heb als ik reis, genoeg van het lokale eten. Ik verlangde weer naar een bruine boterham. Naar pasta. Pizza. Bitterballen. Lekkere soepen. Salades. Ik kan nog wel even doorgaan. Terug in Nederland geniet ik na een week nog intens van het heerlijke eten hier. Niet dat het ‘local Dutch food’ nou zo je van het is. Maar het feit dat je hier gewoon alles kan krijgen wat je wilt, on any time. Heerlijk. Mijn eerste portie bitterballen heb ik al op en het patatje oorlog en de bruine boterham zit er ook al in. En hmm, één van mijn lievelingsgerechten: pasta met gerookte zalm.

 

De twee dingen waar ik het meest aan moest wennen terug in Nederland

Het begon al op het vliegveld. Ik moest naar de WC. De WC’s in Midden-Amerika werken alleen ietwat anders. Je moet het toiletpapier namelijk in de prullenbak gooien. De eerste paar dagen heb ik telkens naar een prullenbak lopen zoeken om het wc-papier in te gooien. En elke keer op het laatste moment realiseerde ik mij dat ik hem gewoon weer door de pot kan spoelen. Handig!

Vervolgens kwam ik thuis en na een dikke 32 uur wakker te zijn geweest, was het tijd om naar bed te gaan. Ik loop de trap op en wanneer ik in mijn kamertje kom realiseerde ik mij dat ik in twee maanden tijd gewoon niet alleen ben geweest. Gewoon helemaal niet. Daar lag ik dan. Alleen. Saai. Ik hou echt van mensen om mij heen. Ik hoef er niet de hele dag mee te praten, maar ik vind het fijn om leven om mij heen te voelen. Met moeite kwam ik de eerste nacht in slaap. Gek toch als ik al zo lang wakker was?

 

Werk, school, stage: de agenda is er weer bij gepakt hoor!

Ja, back to reality in Nederland. Afgelopen twee maanden waren natuurlijk alleen maar vrijheid blijheid. Elke ochtend stond ik op en kon ik helemaal zelf beslissen wat ik wilde gaan doen. Aan het strand liggen? In het regenwoud rondlopen? Een vulkaan bezoeken? Lekker verse vis eten? Natuurlijk ben ik in Nederland nog steeds een vrij mens 😉 maar de realiteit is wel dat ik weer naar school moet en er geld verdient moet worden. Oh wacht, moeten is wel een te groot woord. Want wat ik er mee kan bereiken wil ik heel graag. Ik moet natuurlijk niks. Ik voel mij juist heel erg gelukkig door te weten dat ik in Nederland zo makkelijk geld kan verdienen en dat ik zo’n goede opleiding kan volgen die ik leuk vind. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik in mijn opleiding nog niet zoveel zin heb. Ik leef echt toe naar het moment dat ik straks mijn papiertje heb en mijzelf juffie en onderwijskundige kan noemen. Maar echt het naar school gaan zelf? Nee. Daar heb ik nog niet zoveel zin in. Wel ben ik al naar mijn afstudeerstage geweest en dat is echt helemaal mijn ding. Dit jaar studeer ik af in het speciaal onderwijs. Ik ben heel blij met de kids die ik heb en ben benieuwd wat voor stappen we allebei gaan zetten dit jaar.

 

Van leven in de natuur terug naar mijn kamertje in Utrecht

Och, dat is een van de moeilijkste veranderingen vind ik. Terug in Utrecht zit je toch veel meer binnen dan nodig. Terwijl ik op reis elk moment buiten zit, behalve als het echt rot weer is of als ik ga slapen. Verder heb ik binnen gewoon weinig te zoeken! Terug thuis als ik even een niks te doen heb blijf ik toch makkelijker binnen hangen. Tja, de natuur is natuurlijk ook niet zo overweldigend als in Midden-Amerika…

 

Nederland zorgt ervoor dat ik zoveel kan reizen.

Ja, dat is echt iets wat ik mij altijd realiseer als ik met een sippig hoofd weer op mijn kamertje zit. Maar kijk, ik vond het echt geweldig om door Nicaragua te reizen. En hoewel ik daar echt langer had willen blijven ben ik zó blij dat ik een Nederlands paspoort heb en geen Nicaraguaans. In Nederland opgroeien geeft je zoveel mogelijkheden waar mensen in andere landen soms alleen maar van kunnen dromen. Dus terug komen in Nederland is goed. Nederland heeft altijd goed voor mij gezorgd en zorgt er altijd voor dat ik weer gauw weg kan. 😉

 

Het leven in Nederland is toch iets minder dramatisch dan dat ik dacht en ik ben blij dat ik tijdens het uitgaan weer kan meezingen 😉  , máár, ik ben wel alweer mijn nieuwe reisbestemming aan het uitzoeken. Want ja, reizen blijft toch gewoon het allertofste!

 

Hoe voelt het voor jou dat de zomer weer bijna voorbij is?

 

Meer lezen?

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie