September 2017: De start van de wereldreis!

Voor onbepaalde tijd op wereldreis gaan? Ik doe het! De eerste stap in het vliegtuig kwam ik niet helemaal droog binnen – de tranen liepen over mijn wangen bij de gedachte dat ik zo lang niet thuis zou komen. Toch stapte ik door om mijn dromen te volgen. Deze keer de eerste maand!

Vliegen naar Maleisië

De wereldreis startte in Kuala Lumpur, Maleisië. Met een twintig uur durende vlucht, een stop in Londen en in Oman, was ik behoorlijk moe toen ik landde. Toch won mijn nieuwsgierigheid het van mijn moeheid en keek ik mijn ogen uit. Kuala Lumpur is een wereldstad vol met wolkenkrabbers en lichtjes die je nog tot laat in de nacht wakker kunnen houden.

Kuala Lumpur, Maleisië

De eerste dagen ontdekte ik Kuala Lumpur, bezocht ik Chinatown en ging naar de omliggende Batu Caves. Ik at enorm veel streetfood en werd verliefd op de noodles en de verse vruchtensappen. Ik stapte in super snelle metro’s of liep tien blokken om om wat geld te sparen en tegelijkertijd wat aan mijn conditie te doen en wat van de omgeving te zien. De grote stad verbaasde en fascineerde mij, maar ik keek uit naar een wat rustiger bestaan. Ik ruilde Kuala Lumpur in voor Taiping!

Taiping, Maleisië

Taiping is een klein stadje ten noorden van Kuala Lumpur waar nauwelijks toeristen komen. Altijd interessant! Ik was hier niet helemaal zonder reden. Naast dat ik als een flierefluiter over de wereld trek, werk ik ook hier en daar. Voor Stichting Muses doe ik onderzoek naar vrijwilligerswerk. Ontzettend leuk want daardoor ga ik bij verschillende vrijwilligersprojecten langs. In mijn allereerste reis naar Oeganda deed ik ook vrijwilligerswerk en ik vind dit nog steeds de beste manier om in aanraking te komen met de lokale bevolking.

In Taiping wachtte Paul van Travel Active ons op. Een Maleisische man van in de 30 die mij maar al te graag meer wilde leren over de projecten maar ook over Maleisië. Iets wat vaak terugkwam is dat hij het jammer vond dat Maleisië niet zoveel toeristen trekt als bijvoorbeeld Thailand en Indonesië. Het is namelijk een prachtig land, maar niet zo populair als zijn buurlanden!

In een paar dagen bezocht ik orang oetans en ging bij lokale schooltjes langs. Ik at ‘s avonds meer Maleisische gerechten dan mij lief was (Paul wilde mij alles laten proberen!) en praatte uren over vrijwilligerswerk en waar dat goed voor was.

Ontzettend fijn om aan het begin van de reis zo welkom ontvangen te worden door een local!

Pulau Pangkor, Maleisië

Na het harde werken (veel praten 😉 ) in Taiping, was het tijd voor het strand! Immers: hoe kan ik nou al een week in de tropen zijn zonder mijn bikini aangehad te hebben? Taiping ruilde ik in voor Pulau Pangkor, waar ik heerlijk boekjes las op het strand. Verder was er niet zoveel te beleven en dat was voor mij helemaal prima.

Pulau Penang, Maleisië

Mijn vriend José (ja die reist ook mee!) werd iets te onrustig van het niets doen, waardoor we al snel doortrokken naar het meer levendige Pulau Penang. We overnachtten in het bekende Georgetown, waar we onszelf weer tonnetje rond aten met de nationale gerechten. We gingen een dag de jungle in en bekeken het eiland vanaf een enorme heuvel. Penang was heerlijk relaxed en we bleven uiteindelijk wel vijf nachten!

Cameron Highlands, Maleisië

Toch was het daarna weer tijd om door te reizen. Cameron Highlands doen of niet?! Het is één van dé bezienswaardigheden van Maleisië, maar we hoorden ook minder goed nieuws over deze plek. Ach, wie niet waagt, wie niet wint, toch? Tja… en in deze blog lees je wat ik er van vond!

Vliegen naar Indonesië

De twee weken in Maleisië waren eerlijk gezegd nog een beetje onwennig. Eerder schreef ik al over de heimwee die ik had aan het begin van de reis. Nou dat was dus vooral in Maleisië! “Ga ik echt voor onbepaalde tijd op wereldreis?!” vroeg ik mijzelf af. “Waarom dan? En wat ga ik de hele tijd doen?!”

Het was allemaal wat overweldigend, waardoor ik niet helemaal mijn draai kon vinden. Misschien lag het dan toch aan het land? Dat ik daar niet helemaal de feeling mee had? Ik stapte in het vliegtuig naar Indonesië om er achter te komen.

Yogyakarta, Java, Indonesië

In Yogyakarta belandde ik in het meest relaxte hostel ooit. Toen realiseerde ik mij wat ik gemist had: een basis. Een thuis gevoel. “Na twee weken al?” hoor ik je denken. “Ja, na twee weken al.” Het enige wat ik nodig had aan het begin van mijn wereldreis is eventjes landen. Mij thuis voelen en wennen aan het idee dat mijn thuis telkens ergens anders gaat zijn.

Uiteindelijk ben ik een week in Yogyakarta gebleven waar ik vooral heel veel gerelaxt heb. Mijn computer en telefoon bewust weg heb gedaan en in het nu ben gekomen. Ik realiseerde mij hoe hard ik het afgelopen half jaar hard gewerkt (afstuderen en sparen voor de wereldreis), waardoor ik nu moeite had om tot rust te komen.

Met een aantal uitstapjes naar de prachtige tempelcomplexen Borobodur en Prambanan en heerlijke bijkomen bij watervallen net buiten Yogyakarta, was het voor mij genoeg afleiding. Ik deed dansjes in de lokale barren met de gezellige mensen uit het hostel en sliep heerlijk uit om tot rust te komen. Aan het eind van de week was mijn heimwee over.

Bromo, Java, Indonesië

Op avontuur! Een vulkaan beklimmen in het midden van de nacht? Waarom niet?! Ik pakte de acht uur durende trein, helemaal naar de oost kant van Java. Hier stapte ik in mijn bed om er vervolgens drie uur later, om twee uur ‘s nachts weer uit te stappen en de Bromo vulkaan te beklimmen.

Deze actieve vulkaan was meer dan al mijn fantasieën hadden gehoopt. Wat een machtig geluid en energie komt hier uit! Doordat ik supervroeg en zonder tour ging, had ik de vulkaan bijna helemaal voor mijzelf. Wauw! Lees hier meer over mijn ervaring op de Bromo vulkaan.

IJen, Java, Indonesië

Alsof ik aan één vulkaan niet genoeg had. De volgende dag reisde ik per bus door naar de IJen vulkaan. Deze ligt in een prachtig vulkanisch gebied en ook hier stond ik midden in de nacht op om de vulkaan te trotseren. Gelukkig kon ik de avond ervoor wel heerlijk in een natuurlijk warm bad stappen: de vulkanen regio zorgde er voor dat het water gloeiend heet was en bij het hostel lag er een natuurlijke poel. Bikini aan en opwarmen maar!

De omgeving van IJen was nog mooier dan die van Bromo en samen met tientallen mijnwerkers liep ik met misschien wel meer dan honderd toeristen (hoezo toeristisch) en een enorm gasmasker de krater van de IJen vulkaan in. Zo bijzonder om dit met zoveel mensen tegelijk te doen! Het uitzicht bovenop IJen was spectaculair met zonsopkomst en ik zal nooit meer de blauwe gloed over de vulkanen vergeten.

Canggu, Bali, Indonesië

Na het vulkanen avontuur was het weer tijd om wat te relaxen. Vanaf IJen ben je in een paar uurtjes op Bali, waardoor dit een logische volgende bestemming was. Toch was Bali niet meer dan ik had gehoopt. Ondanks dat er een vulkaan op springen stond, was het nog steeds veel te toeristisch voor mij. Bovendien lag er overal hondenpoep en was het eten duur.

Hoewel je er wel heerlijk westers kunt eten en uitgaan – wat ik dan ook gedaan heb – was het niet waar ik nu naar op zoek was. Ik wilde rust en natuur. Lokale cultuur. In mijn eentje op een strand liggen en scooteren zonder omver getoeterd te worden.

Na twee dagen verliet ik Bali alweer – iets wat voor de meeste reiziger waarschijnlijk waanzin lijkt. Velen blijven namelijk dagen, weken, maanden en soms zelfs jaren op het Bali paradijs hangen. Ik deze keer niet!

Kuta, Lombok, Indonesië

In Kuta, Lombok, vond ik precies waar ik naar op zoek was geweest! De maand oktober luidde ik in vanuit mijn eigen bamboehutje waar ik mijn hangmat voor had opgehangen. De scooter stond voor de deur om Lombok te gaan verkennen! To be continued…

Statistieken september

Aantal bedden: 13

Aantal vluchten: 4

Aantal bussen11

Aantal treinen: 3

Aantal kilometers afgelegd: 20 711 km (stel je voor dat ik dit had moeten lopen).

Amsterdam – 500 km – Londen – 7 560 km – Muscat, Oman – 8 721 km – Kuala Lumpur – 276 km – Taiping – 106 km – Pulau Penang – 198 km – Pulau Pangkor – 167 km – Cameron Highlands – 204 km – Kuala Lumpur – 2 113 km – Yogyakarta, Indonesië – 348 km – Bromo – 198 km – IJen – 159 km – Canggu – 161 km – Kuta.

Landen bezocht: Maleisië en Indonesië (en een mini beetje Nederland, Engeland en Oman)

Zuur verdiend geld dat is uitgegeven in september: 

  • 282 euro in Maleisië
  • 288 euro in Indonesië
  • 300 euro voor mijn vlucht naar Maleisië
  • 55 euro voor mijn vlucht van Kuala Lumpur naar Yogyakarta
  • 30 euro voor de vlucht van Bali naar Lombok

Totaal = 955 euro (ERROR ERROR!)

Ik ben benieuwd: is dit een beetje wat je verwacht had van mijn eerste maand op wereldreis?

Meer lezen?

Lees hier al mijn artikelen over Maleisië en Indonesië.

Of lees lekker verder:

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie