Mijn reisroute voor vier weken Indonesië: Java, Bali en Lombok

Een maand Indonesië is echt voorbij gevlogen! Dit enorme land met de meeste eilanden van de wereld is niet te doen in vier weken. Toch heb ik een poging gewaagd en heb ik uiteindelijk drie eilanden bezocht: Java, Bali en Lombok. Vandaag vertel ik jullie mijn reisroute in Indonesië en deel ik mijn ervaringen. Have fun! 

Vliegen vanuit Maleisië

Toen de reis in Maleisië ophield, vloog ik vanuit Kuala Lumpur voor een paar tientjes naar Yogyakarta in Indonesië. Omdat ik had gehoord en gelezen dat Jakarta echt niet interessant is, besloot ik maar meteen naar het midden van het enorme eiland Java te vliegen. Een goede keus, want ik vond Yogyakarta heerlijk.

Yogyakarta, Java

Yogyakarta staat bekend als een kunstzinnige studentenstad waar genoeg te beleven valt. Uiteindelijk ben ik hier zelfs een week gebleven. Niet omdat ik zo van steden hou, maar omdat ik het meest chille hostel ever had gevonden: Sae Sae Hostel. Met de tuin en bamboetoiletten die ze hebben, vergeet je helemaal dat je midden in een drukke stad zit.

Vanuit Yogyakarta zijn er genoeg leuke tripjes te doen. Zo ging ik een dag de Borobodur bezoeken en een dag de Prambanan.  Dit zijn beide indrukwekkende tempelcomplexen. Als je tijdnood hebt kun je dit ook in één dag doen. Als je er maar één wilt bezoeken, dan zou ik zelf voor de Borobodur kiezen. Daarnaast nam ik nog een dagtrip naar de Sri Gethuk Waterval en spendeerde een middagje in de natuur. Ik at heerlijk bij de omliggende restaurantjes en dronk biertjes met de gezellige gasten. Top tijd!

Bromo vulkaan, Java

Uren later in de trein van Yogyakarta naar Bromo, kwam ik in de avond aan vlakbij de Bromo vulkaan. Hoe ik ‘s nachts zonder gids de Bromo beklom vertel ik hier. Zo indrukwekkend om op de rand van de krater van een actieve vulkaan te staan! Absoluut een hoogtepunt van de reis door Indonesië.

IJen vulkaan, Java

Na de Bromo vulkaan, stond er nog een vulkaan op de planning: IJen. Een totaal andere ervaring! Het landschap rondom IJen is echt prachtig en bergachtig. Daarnaast ben ik ‘s nachts samen met (heel veel andere toeristen en) de mijnwerkers de krater ingelopen! Hier kun je het speciale “blue fire” zien. Maar nog veel bijzonderder vond ik om het moment samen met de mijnwerkers te delen en te zien wat voor werk zij hier elke dag doen. Het spetterende uitzicht op de top van de IJen vulkaan was iets om nooit te vergeten en mag je absoluut niet overslaan als je op Java bent.

Canggu, Bali

Aangezien de IJen vulkaan ongeveer het eindpunt is qua toeristische interessante plekken op Java, pakt bijna iedereen hier de boot naar Bali. Ik dus ook 😉 Ik had niet zoveel zin in toeristisch gedoe en had vooral behoefte aan authenticiteit en natuur. Toch had ik van iedereen gehoord dat Canggu op Bali wel echt de moeite waard is. Eerlijk is eerlijk: ik vond het er druk en er lag veel hondenpoep. Daarnaast zat ik er in het laagseizoen en stond de vulkaan Agung op uitbarsten. Hierdoor was het een stuk rustiger op Bali. Ik moet er niet aan denken hoe druk het anders wel niet was geweest…

Na twee dagen Canggu had ik heel erg lekker westers gegeten en was ik heel erg leuk westers uitgegaan… Maar of ik nou echt heerlijke natuurlijke Indonesië feelings kreeg? Nee, niet per se. Daarom vertrok ik per vliegtuig naar Lombok om de twee laatste weken van mijn reis in Indonesië wat meer ‘lokaal’ te kunnen vieren.

Kuta, Lombok

Oooh, dit is denk ik wel mijn favoriete plek geweest van de vier weken in Indonesië. Ik sliep in een heerlijke homestay, waar ik mijn eigen bamboehut had! Elke ochtend ging ik naar yoga om de hoek en in de middag reden we op de scooter naar de meest afgelegen stranden. Zo mooi! ‘s Avonds aten we heerlijk lokale nasi goreng of gado gado. Maar Kuta op Lombok is ook zeker een plek waar heerlijk westers gegeten kan worden. Even opladen met een burger kan dus prima! 😉 Absoluut een plek om een tijdje voor uit te trekken. Ik bleef een week en had zo langer kunnen blijven! Lees hier mijn blog over Kuta, Lombok.

Gili Trawangan, Lombok

Super leuk: mijn vriendinnetje uit Nederland kwam hier ook heen. Hartstikke gezellig om op wereldreis met iemand van thuis te zijn. Gili Trawangan is de grootste van de drie Gili eilanden en het meest populair onder de backpackers. Je kunt hier heel leuk uitgaan, lekker eten en… snorkelen met schildpadden! Je loopt het water in en hoppa. Met een beetje geluk en gezwem ben je zo naast deze indrukwekkende dieren. Aan de andere kant van het eiland kan je van een heerlijke zonsondergang genieten. Een leuke bestemming voor een paar dagen!

Gili Meno, Lombok

Gili Meno wordt ook wel het ‘honeymoon eiland’ genoemd, omdat het zo rustig zou zijn. Wij namen een kijkje, maar misten de honeymoon factor nogal. Het eiland was zo vies en het er was inderdaad heel erg rustig. Helaas niet echt op een goede manier omdat het er niet zo mooi was als verwacht.

Ook hier kun je met schildpadden snorkelen, maar dat is eigenlijk wel alles wat ik er over te vertellen heb, haha.

Senaru, Lombok

De laatste bestemming was weer op het ‘vaste land’ van Lombok. Bij het dorpje Senaru kun je prachtige watervallen bezoeken. De Sendang Gile en Tiu Kelep waterval zijn allebei echt de moeite waard!

Op zich is er niet veel anders te beleven in dit dorp, maar wij sliepen in een heerlijke accommodatie met uitzicht over de Rinjani vulkaan! Zo mooi!

Als je meer tijd en geld hebt, dan kun je de Rinjani vulkaan beklimmen in een twee of drie-daagse tour. Van de mensen die dit gedaan hebben, heb ik gehoord dat dit absoluut de moeite waard is.

Ter afsluiting

Indonesië is groot en er is zoveel te beleven. Als je meer tijd hebt, dan kun je makkelijker langer dan een maand in Indonesië blijven. Als je maar een maand hebt, dan moet je echt keuzes maken. Voor mij waren Bromo, IJen en Kuta op Lombok de hoogtepunten van mijn reis en die zou ik echt niet willen overslaan. Veel mensen gaan echter naar Bali toe, iets wat ik zelf op deze reis een beetje heb ontweken. Als ik nog een keer naar Indonesië ga, dan wil ik heel graag Sulawesi, Kalimantan en Raja Ampat bezoeken!

Staat Indonesië op jouw bucketlist?

Meer lezen? Lees hier al mijn artikelen van Indonesië.

Of lees dit eens:

Goedkoop naar Indonesië vliegen? Dan is Jakarta meestal de goedkoopste optie! Of vlieg vanuit Nederland naar Kuala Lumpur in Maleisië en vlieg vanaf daar naar Indonesië. Goedkope vliegtickets boek je hier! 🙂

 

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

5 Comment

 1. Paula says: Beantwoorden

  Prachtige foto’s!
  Wat een mooie plekjes!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Dankje!! 😀

  2. jolande says: Beantwoorden

   dankje!! 🙂

 2. Jolanda says: Beantwoorden

  Dag,

  Ik zou graag willen weten hoe jij van de Bromo naar Iljen bent gereisd? En hoe lang is de reisduur van Yogyakarta naar Bromo?

  1. jolande says: Beantwoorden

   Hallo! Ik heb transport geboekt in Yogyakarta die mij eerst naar Bromo bracht en dan naar IJen. Je kan het ook met het openbaar vervoer doen en dan kost het ongeveer hetzelfde. Ik denk dat Yogyakarta naar Bromo 8 uur was? Ik weet het eigenlijk niet meer precies.

Geef een reactie