Reisroute 2 weken backpacken in Nicaragua

In twee maanden tijd heb ik heerlijk door Midden Amerika gebackpackt. Na Panama en Costa Rica was het tijd voor mijn laatste land op deze reis: Nicaragua! Voordat ik op reis ging, was het best moeilijk om een goede reisroute voor deze landen te vinden. Vandaag deel ik mijn reisroute en ervaring met twee weken backpacken in Nicaragua! 

In twee weken tijd heb ik gebackpackt door een groot deel van Nicaragua. Mijn reistijd was helaas erg kort. Toch kun je heel veel bezienswaardigheden wel al zien in twee weken. Heb je meer tijd dan twee weken? Lucky bastard! Onderweg heb ik gelukkig genoeg leuke opties gehoord die ik onderaan dit artikel zal delen. Nicaragua is namelijk een prachtig land waar je zo een maand of langer kan vertoeven.

Van koloniale steden tot afgelegen bergdorpjes. Van vulkaantoppen tot het regenwoud. Van heerlijk met een boekje aan het strand tot scooterend over hobbelwegen. Nicaragua is een avontuurlijke én afwisselende bestemming. Goedkoper ga je het bijna niet krijgen. Zeker in dit deel van de wereld. Dus wat houdt jou als backpacker nog hier?! Let’s go!

Grensovergang Costa Rica – Nicaragua

Na een lange busrit vanuit San José in Costa Rica stapte ik fris uit in Nicaragua. Fris?! Ja, fris! De busrit was zo fijn, dat ik hem werkelijk waar iedereen kan aanraden. Ik ging met de Ticabus: betrouwbaar, snel en comfortabel. Ze regelen zelfs de grensovergang voor je!

Relaxen, vulkaan beklimmen en scooter rijden op eiland Ometepe

boot ometepe Nicaragua

Omdat de Ticabus zo snel was, kwam ik al in de middag aan het plaatsje Rivas. Vanuit hier pakte ik een taxi naar de veerboot die mij naar Ometepe zou leiden. Hier heb ik drie nachten geslapen. Ik heb heerlijk aan het strand gelegen, biertjes gedronken in het hostel, een vulkaan beklommen.

“Een vulkaan beklommen?!” hoor ik je denken. Nou ja, ik heb het geprobeerd. Met maar een paar uurtjes slaap was dit voor mij niet echt een succes. Wel heb ik van het prachtige uitzicht kunnen genieten die je hebt vanaf vulkaan Concepción. We hadden een scooter gehuurd (tip!) en zo het hele eiland rond getourd. Heerlijk dagen! Lees hier alles over mijn tijd in Ometepe.

Feesten in San Juan del Sur

Sunday Funday San Juan del Sur Nicaragua

Sunday Funday! Als je in Nicaragua bent, kom je niet om dit begrip heen. Elke zondag wordt er in San Juan del Sur een enorm feest georganiseerd voor backpackers: je doet drie kroegen aan en sluit het feest af op het strand. Werkelijk waar elke backpacker komt hier op af en ik dus ook! Van te voren dacht ik dat ik het té overdreven en toeristisch zou vinden. Maar wat bleek? Ik vond het echt super leuk. Ik kwam heel veel bekenden tegen die ik deze zomer op mijn reis had ontmoet. Zelfs iemand die ik een maand eerder in Panama had ontmoet. Echt alsof je op stap gaat in eigen dorp (en dan leuker, met lekkerder weer en goedkopere drank). Lees hier alles over mijn Sunday Funday ervaring.

Cultuur snuiven in Granada

Granada is denk ik wel de meest bekende koloniale stad in Nicaragua en misschien wel in heel Midden Amerika. Op foto’s kom je het maar al te vaak tegen. Ik ben niet zo’n steden mens op reis en trek liever de natuur in. Dit was helaas ook zo’n typisch gevalletje van; was maar lekker in de natuur gebleven… Niet dat het niet de moeite waard was om te bekijken. Ik bedoel kijk deze kathedraal eens:

Daarnaast heb ik er een superleuke stapavond gehad en heerlijk gegeten… Maar toch. Op het moment zelf en ook achteraf gezien vond ik het niet de leukste plek. Moet je iets uit deze reisroute skippen, dan zou ik persoonlijk Granada overslaan!

Volgende koloniale stad Léon

Léon daarentegen vond ik wel echt een heerlijke stad! Je voelt hier meer de lokale cultuur dan in toeristischer Granada. Wel was het hier echt snikheet, dus be prepared voor een 24/7 zweetlip. Echt, man, ik heb hier denk ik net zoveel gezweet als in het broeiende regenwoud van Costa Rica. Hoewel ik niet superveel in deze stad hebben gedaan en alleen wat heb rondgeslenterd, vond ik het toch heerlijk om hier te zijn. En kijk deze witte kerk eens: het is net alsof je je in het Midden Oosten waant. Bijzonder toch?

Verder deed de stad heel erg Spaans aan, had je heerlijke straattentjes om te eten en was er naast de vele kleurrijke huisjes ook veel kunst op de muren te vinden.

Vulkaan boarden: dagtripje uit Léon

De reden dat ik eigenlijk naar Léon ging, was het vulkaan boarden wat je op een dichtbij gelegen vulkaan kan doen. Heel erg bekend onder de backpackers en zeker de moeite waard. Met een bus vertrek je naar Cerro Negro. Deze vulkaan beklim je met je board op je rug en zo’n uur later sta je op de prachtige top van deze zwarte vulkaan. Met uitzicht over een groot deel van Nicaragua, waan je je in een sprookjeslandschap. De omgeving doet savanne-achtig aan, met regenwouden en andere vulkanen. Een hele bijzondere combinatie wat een enorme indruk op mij heeft achtergelaten! Binnen twee minuten kom je compleet zwart weer beneden. Maar man, wat een ervaring. Aanrader! Lees hier meer over vulkaan boarden (en andere vulkanen in Nicaragua!)

De afgelegen bergen bij Matagalpa

Nicaragua reisroute

Ik hou er van om tijdens het reizen een beetje van de gebaande paden te gaan. Aan mijn reisroute door Nicaragua wilde ik dus ook echt een plek toevoegen waar niet veel backpackers komen. Hoewel Nicaragua nog een vrij onontdekte bestemming is, heb je op de bovenstaande plekken wel de nodige backpackers rondlopen.

Ga je naar Matagalpa, en verder, dan zit je algauw als enige westerling in de bus. Compleet volgepropt in een lokale bus vertrok ik naar dit afgelegen bergdorpje. Heerlijk oncomfortabel en warm, maar wat een ervaring. Dit is backpacken voor gevorderden 😉 Eenmaal in Matagalpa werd ik opgehaald door een hele lieve Nicaraguaanse vrouw, de eigenaar van een hostel in de bergen.

Eenmaal aangekomen in Hotel Aguas del Arenal kon ik heerlijk van de rust van de natuur genieten en van de kookkunsten van de vrouw des huizes. Je wordt behandeld als familie waardoor je je meteen thuis voelt. De omgeving schreeuwt echter avontuur. De man des huizes neemt je met alle liefde samen met zijn hond Wolfie mee de heuvels in en leert je alles over de planten die er groeien. Echt een topper was dit!

De reis afsluiten bij Laguna de Apoyo

Met nog een paar dagen backpacken te gaan, wilde ik mijn reis graag relaxed afsluiten. Na zeven weken rondreizen door drie verschillende landen was het wel mooi geweest. Ik wilde gewoon heerlijk mijn backpack op de grond zetten en met een boekje aan het water zitten en nog even goed bruin worden voordat ik weer in het vliegtuig terug naar huis zou zitten. Laguna de Apoyo bleek daarvoor een ideale plek om de reisroute mee af te sluiten! Met een hostel direct aan dit vulkanische meer, zat ik precies goed. Daarnaast kan je vanaf hier makkelijk een uitstapje doen naar Granada. Wil je dus Granada niet overslaan, maar er liever niet overnachten, dan raad ik je aan omdat vanuit deze plek te doen.

Als knallende afsluiter: kolkende lava in de Masaya vulkaan

Ach, op je kont zitten op het strand is maar tot een bepaald moment leuk. Als er avontuur om de hoek roept, spring ik toch wel graag op om nog even alles uit de reis te halen. Zo ook de Masaya vulkaan. Na veel vulkanen in Midden Amerika gezien te hebben, had ik nog steeds geen lava gezien. De Masaya vulkaan heeft dit echter wel. En man, wat was dat indrukwekkend. Check hier de foto’s!  Vanaf Laguna de Apoya kan je hier gemakkelijk komen. Ook hier raad ik wederom aan om niet in Masaya zelf te slapen, maar de vulkaan vanuit een dagtripje te bezoeken.

Terugvliegen vanaf Managua naar Amsterdam

Het laatste nachtje verbleef ik in Managua. En één dag is naar horen zeggen ook meer dan genoeg. Ik ben alleen even naar de winkel gelopen om eten te halen in Managua, maar heb het verder maar ook gelaten. Het is niet zo mooi als de andere twee koloniale steden Granada en Léon. Daarnaast is het ook een stukje gevaarlijker en kan je uit veel buurten maar beter uit de weg blijven. Een prima start- of eindpunt, maar verder niet de moeite waard om echt als bezienswaardigheid op je reisroute te zetten.

Vliegtickets Nicaragua

Een retourtje Amsterdam – Nicaragua, of bijvoorbeeld heen vliegen op Panama-City (Panama) en terug vliegen via Managua (Nicaragua) is al vanaf 400 euro te vinden! Kijk eens op: Vliegwinkel.nl of WTC voor de goedkoopste vluchten.

Slapen in Nicaragua

Hostels en goedkope hotelletjes zijn er genoeg in Nicaragua. Ik was echter wel in de zomervakantie in Nicaragua aan het backpacken, waardoor het best nog wel eens voorkwam dat de leukste plekjes waren volgeboekt. Normaal gesproken raad ik het niet per se aan, maar uit mijn eigen ervaring in Nicaragua zou ik het wel aanraden om van te voren (hoeft desnoods maar een paar dagen hoor!) alvast wat te boeken of rond te kijken naar accommodatie voor de meer toeristische plekken in Nicaragua. Een goede website hiervoor kan Booking zijn.

Dit kan je absoluut overslaan in Nicaragua

Naast de plekjes die ik hierboven heb besproken, heb ik ook nog een dagtrip gemaakt naar de Mombacho Volcan NP, vlakbij Granada. Hier kon je een dagje ziplinen. Klinkt superleuk toch? Dat dacht ik dus ook. In Costa Rica in Monteverde NP heb ik het overgeslagen, omdat ik het te duur vond. Hier in Nicaragua was het wel goedkoper, maar achteraf gezien echt niet de moeite waard. De volgende keer zou ik liever iets meer geld neerleggen om het in Costa Rica te doen!

Langer de tijd? Dan zijn dit nog leuke dingen om te doen!

Wél kan ik nog wat andere plekken aanraden. Ondanks dat ik er niet ben geweest, heb ik er onderweg wel veel positieve verhalen over gehoord. Zelf had ik helaas niet de tijd om die plekken te bezoeken, maar als ik langers was gebleven had ik ze zeker aan mijn route toegevoegd!

Ik had bijvoorbeeld graag nog langer in het noorden willen blijven. Dit vond ik zo’n unieke ervaring. Je hebt hier naast Matagalpa nog veel andere kleine en interessante dorpjes. Bijvoorbeeld Estelí en Jinotega. Heerlijke koffie en sigarendorpjes met prachtige bergachtige omgeving waar je heerlijk je grip en de tijd kan verliezen.

Verder gaan sommige backpackers vanuit Costa Rica naar San Carlos toe in Nicaragua. Dit ligt meer in het midden van het land en is een dorpje wat uitmondt bij het meer van Nicaragua. De rivier vanuit San Carlos schijnt ook echt een topper te zijn.

Heb je echt veel tijd? Vlieg dan naar de Corn Islands aan de Caribische kant. Ik heb zelfs backpackers gevonden die hier al liftend door de binnenlanden heen reisden. Behalve dat dit waarschijnlijk erg veel tijd gaat kosten, vraag ik mij ook af of het helemaal veilig is… Maar, mensen doen dat dus 😉 Corn Island is een klein Caribisch eiland. De grootste doodsoorzaak is een kokosnoot op je hoofd krijgen. Oppassen geblazen dus 😉 ! Ik was in Panama al naar zoiets soortgelijks geweest bij de San Blas eilanden en kan ook echt iedereen dit heerlijke eilandleven aanraden.

Dus… Nicaragua, doen of niet?!

Ik hoop dat deze reisroute jou heeft kunnen helpen om een goed beeld te krijgen over wat er allemaal te doen is in dit prachtige land. Ik raad het zeker aan als avontuurlijke backpack bestemming!

Weet jij nog meer toffe plekken in Nicaragua die in deze reisroute missen?

Meer lezen? Lees hier alles over Nicaragua.

Of lees dit eens:

Als je Nicaragua combineert met een ander land in Midden-Amerika, vergeet dan niet mijn blogs te checken over Costa Rica, Panama en Mexico.

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

3 Comment

 1. Nathalie says: Beantwoorden

  Hoi,
  Mooi reisverslag.
  In welk hostel zat jedupirect ana het vulknaische meer in Laguna de Ayopo?

  1. jolande says: Beantwoorden

   Dankje!Volgens mij sliep ik in de Monkey Hut. Of het hostel daarnaast. Maar kan die naam even niet vinden!

 2. Nathalie says: Beantwoorden

  * zat je direct aan
  🙂

Geef een reactie