Pura Vida in Puerto Viejo | Costa Rica

Wanneer de bus een kleine koffiepauze neemt in Limon,  het eerste strandstadje vanaf San José, voel en ruik je meteen de Caribische sferen. Aan de Caribische kust wonen veelal mensen van Afrikaanse afkomst. In veel regio’s in Costa Rica is het behoorlijk heuvelachtig en in de combinatie met de regen kan het er flink afkoelen. Hier is het echter een stuk warmer en dus een slimme zet om je als groep op deze plek in het land te nestelen 😉 .

Drie dagen hebben wij rond gehangen in het dorpje Puerto Viejo de Talamanca aan de Caribische kust in Costa Rica. En hoewel het er een stuk warmer is, heeft de regen het er ook van genomen. Man o man, wat een buien. De eerste dag hadden we de hoop bijna verloren dat we nog een beetje konden zonnen op het strand. De tweede dag heb ik gelukkig heerlijk aan de waterkant kunnen liggen. Alleen helaas iets te lang, want ik ben echt grandioos verbrand. Tropische zon en buien gaan hier hand in hand met elkaar. Een deel van de dag regent het zodat het aan land iets afkoelt waarna de zon de stranden, palmbomen, luiaarden en volgens weer flink kan opwarmen.

Strand, regenwoud en kokosnoten in Puerto Viejo

Het Pura Vida waar Costa Rica om bekend staat komt hier voor mij echt tot zijn recht. Pura Vida betekent het pure leven en is dé uitspraak van Costa Rica. Super handig om te weten, want je kan het echt overal voor gebruiken. Om hallo of doei te zeggen, om te vragen hoe het met iemand gaat of te zeggen dat het goed gaat.

Al fietsend ontdekken we de omgeving. Op gebrekkig asfalt fietsen we door de jungle heen. Links en rechts zien we af en toe gekleurde houten huisjes. We stoppen twee keer. De eerste keer om een verse kokosnoot langs de kant van de weg te drinken. De tweede keer gaan we in een houten koffietentje zitten en genieten we van de rust die deze plek uitstraalt. Af en toe zie je een paadje door dekjungle richting de zee gaan. Bij een aantal stappen we af en lopen we de twintig meter door de jungle. Door de modder komen we aan bij een afgelegen strandje waar niemand anders te vinden is. Fiets neergezet, tas op de grond gezet en de zee in!

De Caribische zee is hier heerlijk ruig waardoor je je kan laten meevoeren door de golven van soms wel twee meter hoog. Als een zeehond laat mij drijven zodat ik uiteindelijk tientallen meters verderop word aangespoeld. Over het strand loop ik terug en vind ik opeens in het niets twee paarden. Een wit gevlekte en een bruine. Mooi om ze hier zo rustig te zien kauwen op deze afgelegen plek.

Het centrum van Puerto Viejo

In het centrum is het daarentegen levendig van de reggae muziek, de rastafari’s en de reizigers die hun levensstijl proberen te bekostigen met muziek maken voor restaurantjes of het verkopen van souvenirtjes. Alles gaat mañana mañana. Lekker rustig. De ruige zee zorgt voor een heerlijk briesje door het dorpje. Met een ceviche – witte vis in citroensap – genieten we van dit dorpje.

Tips voor Puerto Viejo

Ga je naar Puerto Viejo dan hoor je in het centrum uit verschillende restaurantjes heerlijke reggae en latin muziek komen. Ga je in het weekend? Dan zullen er ook echt grote feesten zijn. Doordeweeks is het vrij rustig en kan je altijd even rondvragen aan de locals waar die avond het feest is. Meestal verzamelt iedereen zich dan op een plek om drankjes te drinken. Locals en toeristen mengen zich en genieten samen van het feestje.

Overdag is het leuk om een fiets te huren en door de straten te trappen. En voor ons als Nederlanders natuurlijk helemaal 🙂 Voor een paar dollar huur je een fiets en kan je op een dag verschillende strandjes bezoeken, door het regenwoud fietsen, lokale koffie drinken of een kokosnoot aan de kant van de weg scoren. De leukste weg is die van Puerto Viejo naar Manzanilla! Hier heb je op stukken echt het gevoel dat je in je eentje door het woud fietst met alleen de overvliegende vogels die je in de gaten houden.

Meer lezen? Lees hier al mijn artikelen over Costa Rica.

Of lees dit eens:

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

1 Comment

Geef een reactie