Backpacken in Panama, Costa Rica of Nicaragua?

Afgelopen zomer was ik in Midden Amerika en reisde ik door Panama, Costa Rica en Nicaragua. Van te voren had ik echt geen idee wat ik hier van moest verwachten. Van Costa Rica had ik wel een beeld dat het er super groen was, in Nicaragua dacht ik cowboys tegen te komen op uitgestrekte gele vlaktes. En ja Panama? Verder dan de Panama Papers en de vermiste Panama meisjes kwam ik niet echt… Nu ik er ben geweest heb ik gelukkig wel een heel goed beeld van de landen gekregen en wil ik dat natuurlijk graag met jullie delen! En hoewel de landen allemaal naast elkaar liggen en niet zo super groot zijn, zijn er toch enorme verschillen tussen de landen. Komen ze!

Costa Rica

Midden Amerika
Prachtige regenwouden in Costa Rica

Ik startte deze reis in Costa Rica en dat was dan meteen ook mijn eerste indruk van Latijns Amerika. Man, wat is het hier groen! Echt, je hoeft nog geen tien minuten de stad uit te rijden of je bevindt je al in een tropisch paradijs. Prachtige groene heuvels, heel veel regenwoud en heel veel dieren. Aapjes, papegaaien, toekans, luiaards. Het cliché is waar!

Costa Rica is wat prijziger en ontwikkelder dan zijn buurlanden, maar ook daar kan je omheen reizen. Ga je bijvoorbeeld naar Puerto Viejo de Talamanca, dan ben je in Caribisch backpackers paradijs en merk je niks van de enorme Amerikaanse luxe die hier in Costa Rica zou zijn. Ga je naar het ongerepte Corcovado Nationaal Park? Ook daar kan je heel goed van de gebaande paden af reizen en bevind je je midden in de jungle.

Eerlijk is eerlijk, af en toe voelt Costa Rica als een soort tropisch fun park. Deels omdat het zo goed ontwikkeld is en je heel makkelijk allemaal tourtjes naar ik weet niet wat allemaal kan regelen. Maar ook deels omdat het echt zó mooi is, dat je bijna niet kan geloven dat het echt is.

Panama

kosten Panama
Heerlijke stranden in Panama

Na Costa Rica vervolgde mijn weg naar Panama. Hoewel het in de basis best op Costa Rica lijkt, zijn er wel degelijk verschillen. Ten eerste zou ik echt naar Panama gaan voor de stranden! Man, wat zijn die hier mooi! Ik was nooit echt een enorm strandmens, maar hier ben ik echt verliefd geworden op de stranden.

Daarnaast heb je in Panama meer inheemse culturen. Als je bijvoorbeeld naar de San Blas eilanden gaat, slaap je op een eiland die bewoond wordt door de indianenstam de Kuna. Niks geen toeristische attractie, maar juist echt heel bijzonder om te zien hoe deze oude cultuur een weg heeft gevonden om nog te bestaan in deze gemoderniseerde samenleving. Aanrader!

Daarnaast zie je door heel Panama heen wat meer van die inheemse trekjes. Iets wat in Costa Rica minder opvallend was. Daar leken de meeste mensen eigenlijk gewoon Spaans. Ik vond persoonlijk de mannen in Panama soms wel erg vermoeiend, maar gelukkig is dit nooit tot een level gekomen dat ik er echt last van had. Maar als vrouw zijn, wees er op voorbereid dat echt iedereen je aanspreekt en nog net niet over je heen kwijlt in een gesprek.

Panama is iets goedkoper dan Costa Rica. Maar ook hier heb je zelf heel veel invloed op. Ga je wel of niet uiteten? Waar slaap je? En vooral: wanneer neem je wel of wanneer neem je niet een tour? Hier vind je een artikel over de kosten die ik in Panama heb gemaakt.

Nicaragua

Veel cultuur in Nicaragua

Nicaragua is duidelijk de meest onderontwikkelde van de drie. Hier voelt het echt ook wel een beetje of je een stap in het verleden doet. Tenminste dat had ik toen ik letterlijk op de grensovergang stond te wachten. Het ziet er gewoon meteen wat armoediger uit dan Costa Rica. Wat overigens niet echt aan bovenstaande foto is te zien. Man, wat een mooie kathedraal was dat!

Dat Nicaragua wat minder ontwikkeld is merk je ook wel in backpackers faciliteiten. Het is net allemaal wat minder en je hebt net wat minder keus. Daardoor hadden wij in Nicaragua ook vaak dat de leuke hostels vol zaten en we op een gegeven moment maar van te voren zijn gaan reserveren, iets wat ik normaal gesproken eigenlijk niet doe. Dit komt niet omdat het nou echt zoveel drukker is in Nicaragua, maar meer omdat er gewoon minder keus is. De backpackers hangen wel allemaal een beetje rondom dezelfde plekken (Granada, Ometepe, San Juan del Sur) maar ga je meer naar het noorden of oosten, dan wordt het land meer ongerept.

Ik vond de Nicaraguanen bij uitstek de meest vriendelijke mensen. Maar ook de meest moeilijke om mee te communiceren, aangezien ik geen Spaans sprak en zij nauwelijks Engels. Het Engels in Panama en Costa Rica was toch net wat beter. Desalniettemin ging het prima. Spaans is leuk om te kunnen, maar ook weer niet een vereiste. Met wat creativiteit, handen en voetenwerk en een andere backpacker die wel beide talen spreekt kom je een heel eind 🙂

In Nicaragua had ik absoluut het gevoel dat ik het meest op avontuur was. De volgepropte bussen, de enorme hikes naar de top van de vulkaan, het zoeken naar eten op lokale marktjes… Echt back to basic en echt backpacken. In Costa Rica en Panama kon je toch net wat makkelijker het gevoel hebben dat je ook echt op ‘vakantie’ bent. Het was net allemaal wat makkelijker en comfortabeler. Het is maar net van waar je van houdt! Ik vond de combinatie van de drie landen juist heerlijk.

Conclusie: Costa Rica, Panama of Nicaragua?

Voor een hele korte door de bocht conclusie zou ik de drie landen als volgt onderscheiden:

Ga je naar Costa Rica? Dan kies je voor het regenwoud en de prachtige groene natuur en dieren. Ik vond de natuur hier echt mooier dan in Panama en Nicaragua.

Ga je naar Panama? Dan kies je echt voor heerlijke stranden. Ik heb nog nooit op zulke mooie plekjes gelegen als in Panama.

Ga je naar Nicaragua? Dan kies je echt voor de cultuur. Terug in de tijd. Een klein beetje koekeloeren hoe het vroeger misschien wel was geweest daar in Midden Amerika.

Alle landen hebben iets unieks, maar ook alle landen hebben wat gemeen. Zo heb ik nog nooit zoveel vulkanen gezien. In Costa Rica en Nicaragua kan je heel veel verschillende vulkanen beklimmen en bewonderen. Ik heb heerlijk gegeten in alle drie de landen, maar heb toch wel de voorkeur aan de vis in Panama en de borden rijst met bonen in Costa Rica. Daarnaast heb ik heerlijk van het weer genoten. Costa Rica was absoluut het natste, en daardoor ook het meest groen, en Nicaragua het droogste, en daardoor het meest geel. Maar alle drie een heerlijke klimaat om in te backpacken.

Als ik zou moeten kiezen…

Oh, dat is echt een moeilijke. Ik ben juist zo blij dat ik verschillende landen heb gezien! Ik heb zelf zo’n 2 à 3 weken in elk land gezeten.

Heb je maar kort – en dan bedoel ik maximaal 2 à 3 weken? Dan zou ik voor één land kiezen. Heb je langer? Bijvoorbeeld een maand of meer? Dan zou ik voor meer landen kiezen. Juist om die verschillen te proeven! De afstanden zijn niet zo groot in dit deel van Midden Amerika, waardoor je makkelijk in een bus kan stappen en naar het volgende land kan reizen.

Als ik één land mag kiezen, dan zou ik denk ik voor Panama kiezen. Maar auw, ik begin meteen te twijfelen over de voordelen van Costa Rica en Nicaragua. Maar, voor een twee of drie-weekse backpack reis waar ik op zoek ben naar een combinatie van chillen (strand!!!) en avontuur (bergdorpjes en duiken) en waar je ook nog eens af en toe heerlijk kan uitgaan. Ga ik DENK IK voor Panama….

Welk land zou jij kiezen?!

Meer lezen? Lees hier al mijn artikelen over Costa Rica, Panama en Nicaragua.

Of lees dit eens:

Handige links:

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

7 Comment

 1. Jaaaa! Ik zou ook voor Panama gaan! Super land, veelzijdig, verrassend en inderdaad schitterende stranden!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Leuk om te horen!! 😀

 2. Je maakt de keuze niet echt gemakkelijker 😉 haha. Na in totaal ruim 14 maanden in Azië door te hebben gebracht hoop ik volgend jaar naar Centraal Amerika te gaan, maar ik kan nog niet beslissen welke landen. Alles lijkt me mooi en dat blijkt ook wel uit deze post! Ik ga gauw even verder neuzen op je blog!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Super leuk om te horen Kirsten! En ja, als je de kans hebt zou ik ook aanraden om meerdere landen te combineren. Het is vrij gemakkelijk omdat de afstanden klein zijn. Maar je moet er natuurlijk wel de tijd voor hebben! Ben benieuwd wat het gaat worden 🙂

 3. Ruby says: Beantwoorden

  Hii! Leuk verhaal!

  Zou je Panama en Nicaragua aanraden voor November? Ik heb 3 weken in totaal.. haha

  Hoor het graag 😀

  1. jolande says: Beantwoorden

   Hoi! Dankjewel Ruby! Ja absoluut! Alleen Panama en Nicaragua liggen niet naast elkaar. Als ik drie weken had zou ik zelf lekker óf in Nicaragua óf in Panama blijven! Veel plezier alvast!

 4. Tessa says: Beantwoorden

  Hoi!
  Leuk verhaal!
  Wij willen graag vanuit Costa Rica naar Panama reizen, hoe heb jij dit gedaan qua vervoer?
  Een binnenlandse vlucht, of zijn er ook treinen o.i.d.?

  Hoor het graag:)

Geef een reactie