Orang-oetans voeren op Orangutan Island in Maleisië

Mensapen vind ik één van de meest indrukwekkende dieren. Niet omdat ze zo anders zijn, maar juist omdat ze zo op ons lijken. Als orang-oetan moeder Nicky mijn hand vastpakt, zie ik de donkere nagels die precies dezelfde vorm hebben als die van mij. De hand is wat hariger, maar verder voelt hij hetzelfde aan. Met een enorme kracht knijpt ze in mijn hand en is het lastig om hem los te krijgen. Haar verzorger Nuru vertelt mij dat ik nu moet oppassen. Orang-oetans zijn namelijk ontzettend sterk en kunnen je zomaar pijn doen. Al dan wel per ongeluk of expres.

\

Orang-oetans in het wild

De orang-oetan leefde duizenden jaren geleden heel verspreid in de tropische wereld. De laatste jaren is hij echter alleen nog maar in Borneo te vinden. Een eiland, voornamelijk bestaande uit regenwoud, wat gedeeld wordt door Maleisië en Indonesië. Op dit moment zijn er nog ongeveer 10.000 orang-oetans in Borneo. Best veel toch, zou je zeggen? Maar door het kappen van regenwoud voor onder andere palmolie en het jagen op deze prachtige rood-oranje beesten, daalt het aantal heel snel. Elk jaar zijn er ongeveer 1.000 orang-oetans minder en door hun langzame voorplanting is het uitsterven nabij.

Maleisië wil de orang-oetans helpen

Om die reden hebben verschillende centra in Maleisië hun deuren geopend, om te proberen de orang-oetans in leven te houden. Orangutan Island is één van die plekken. Een Maleisische businessman kocht een eiland om voor deze beesten te zorgen. Nu is het een rehabilitatiecentrum voor de orang-oetans. Daarnaast is het een plek voor onderzoek, educatie en bewustwording om de uitsterving van deze apen tegen te gaan.

Aan de ene kant is het de bedoeling om de orang-oetans weer uit te zetten in het wild. Maar sommigen worden gehouden om zicht voor te planten. Orang-oetans krijgen maar ongeveer één keer in de zeven jaar een baby, omdat de baby zo lang bij de moeder blijft en alles van haar leert. Van drinken bij de moeder tot overleven in het regenwoud en hun eigen eten vinden. Het uitzetten is daarom een lang proces.

Orangutan Island in Maleisië bezoeken

Als je als bezoeker naar Orangutan Island komt, dan kun je heel dichtbij de beesten komen. Met een boot vaar je van het vaste land naar het eiland toe, waardoor je je helemaal in de tropische jungle waant. Op het eiland loop je voornamelijk door smalle gangpaden met aan weerszijden tralies. Achter die tralies zitten de orang-oetans.

Dit lijkt eerst raar, maar als je goed kijkt zie je dat de orang-oetans heel veel ruimte hebben en jij als bezoeker eigenlijk maar heel weinig. De verzorgers zeggen daarom ook wel dat wij, de mensen, juist ‘achter de tralies’ zitten.

De tralies zijn er zodat er geen direct contact is tussen de bezoekers en de orang-oetans. Het is namelijk niet de bedoeling dat alle toeristen met de orang-oetans gaan knuffelen. Toch lijkt Orangutan Island wel ergens op een ‘wilde’ dierentuin.

Werken voor de orang-oetans

Ik kreeg echter de kans om een dagje als vrijwilliger mee te lopen. Zo zag ik hoe het er achter de schermen aan toe ging en hoeveel kennis de mensen hebben die met deze beesten werken. Hoewel de dieren misschien wel ‘vast’ zitten op dit eiland, wat omringd wordt door tralies, is het wel een plek waar heel goed voor de beesten gezorgd wordt.

Elke dag wordt het hele terrein grondig schoongemaakt, om onder andere de kans te verkleinen dat de orang-oetans ziek worden van de sporen die de mensen achterlaten. Daarnaast hebben onderzoekers onderzocht hoe de beesten zo gezond mogelijk blijven en het dieet van de apen is hierop vastgesteld. Elke dag krijgen de orang-oetans ontbijt, lunch en avondeten.

Het dieet van de orang-oetans

Omdat ik als vrijwilliger meeliep, mocht ik ook de orang-oetans voeren. Dit was zo leuk! Eerst gingen we het eten en de drinken klaarmaken. Als ontbijt krijgen de apen eerst wat melk die je via de fles voert. Als tussendoortje krijgen ze verste stukken fruit. Heerlijke watermeloen, banaan, appel en mandarijn. Het grappige is dat de orang-oetans de mandarijnen en banen op precies dezelfde manier pellen als wij!

Als lunch krijgen ze een watermeloensmoothie. Hier is extra vitaminen en ijzer en dergelijke aan toegevoegd, zodat ze de optimale hoeveelheid aan gezonden stoffen binnenkrijgen. Daarnaast wordt er suiker aan de smoothie toegevoegd. Als de smoothie niet zoet genoeg is, drinken de orang-oetans ze namelijk niet. Dan vinden ze het niet lekker genoeg. Verwende beesten zijn het toch hè, haha?

Als avondeten krijgen ze rijst en brood. De rijst wordt gevuld met tomatensaus en sardientjes en wordt in grote ronde bollen gekneed. Dit alles klinkt soms nogal wat gek in de oren, maar onderzoekers hebben dit dieet samengesteld, dus het zal vast goed zijn 😉 In het wild eten orang-oetans voornamelijk fruit.

Het voeren van de orang-oetans in Maleisië

Sommige orang-oetans kwamen meteen naar de hekken gerend toen het tijd was voor het eten. Andere zijn meer afwachtend en laten zichzelf niet graag voederen. Als je het flesje met de watermeloensmoothie in het hok zet, dan drinken ze zelf. Zonder problemen maken ze de dop van het flesje los.

De meeste vinden het wel leuk om gevoederd te worden. Voorzichtig steek ik het flesje door de tralies heen. De onderlip van de orang-oetan steekt naar voren en de bek gaat open. Met gemak kieper ik een half flesje vol met drinken in deze grote monden! Als een andere orang-oetan jaloers wordt, rent hij op de gevoederde orang-oetan met het drinken af en geeft hem kusjes. Op die manier zuigt hij ook een klein beetje van het drinken mee.

Steunen van de orang-oetans

Hoewel je op sommige plekken in Maleisië en Indonesië de orang-oetans wat meer in het wild kunt zien, was dit toch een hele bijzondere eerste ervaring met de orang-oetans voor mij. Op zo’n dag leer je ontzettend veel over de beesten en je kunt heel erg dichtbij komen doordat ze achter de tralies zitten. Er waren grote mannetjes, maar ook kleine baby’s. Op die manier kun je de orang-oetans in alle maten en soorten observeren. Ontzettend leuk om te zien! Met een donatie sponsor je ook het rehabilitatie en researchprogramma, waardoor hopelijk de orang-oetans nog lang niet hoeven uit te sterven!

Heb jij ooit mensapen gezien? Zo ja, welke?

Als je geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk doen met de orang-oetans, neem dan een kijkje op de website van Travel Active.

Lees hier meer:

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

2 Comment

  1. Nikki says: Beantwoorden

    Wauw!!! Super mooie foto’s ook!!!

    1. jolande says: Beantwoorden

      hihi dankje!!

Geef een reactie