#2 – Voor onbepaalde tijd op wereldreis: ultieme vrijheid of heimwee?

Het grappige is dat ik op al mijn reizen nog nooit heimwee heb gehad. Natuurlijk heb ik wel eens dagen gehad dat ik zin had om iedereen weer te zien, of gewoon een broodje kaas wilde eten. Maar over het algemeen is die “ik wil naar huis knop” nooit bij mij aangegaan.

Op mijn vorige reizen ging ik altijd tussen de één en drie maanden reizen. Ditmaal ben ik voor het eerst voor onbepaalde tijd op reis. Hoewel ik nog maar drie weken onderweg ben (echt waar?!), is er nog een hele lange weg te gaan. De bedoeling is om ongeveer een jaartje weg te blijven van het geld dat mijn vriend en ik gespaard hebben. Daarna moet er waarschijnlijk weer hard gewerkt worden – waar dan ook ter wereld – om verdere reizen (of een normaal leven 😛 ) te kunnen financieren.

Ons plan is dus heel erg open en dat voel ik ook op reis. We zijn vrij onvoorbereid gekomen. We landden op Kuala Lumpur met enkel een slaapplek die we hadden geboekt. Op het vliegveld hebben we nog snel even gegoogeld hoe we op een goedkope manier naar ons hotel kunnen komen. Verder hadden we geen idee waar we heen gingen of wat we dan ook gingen doen. Strand? Regenwoud? Ja? Nee? Waar dan? Waarom?

Deze enorme vrijheid voelt aan de ene kant heel erg fijn. Alles kan namelijk en alles mag. We hoeven nergens heen en we mogen overal heen. We mogen ergens weken blijven als we willen, maar we kunnen ook snel doorreizen als we het niet naar onze zin hebben.

Al deze vrijheid is met name heel erg fijn, maar een klein deel in mij moet er nog wel een beetje aan wennen. Omdat ik beloofd had om een soort open dagboek te maken over mijn wereldreis, vind ik het ook belangrijk om die andere kant te laten zien.

Hartstikke leuk voor onbepaalde tijd op wereldreis gaan in het paradijs op een laag budget, maar als je budget te laag is om een tour te boeken en alles ter voet moet doen in de stromende regen, lijkt het paradijs toch wat verder weg! 😉 Maar wel: vol avontuur en het uitzicht was de kou en de regen waard!

Op internet en ook in mijn eigen verwachtingen lag ik namelijk alleen maar op ongerepte tropische stranden, super bruin te zijn. Of had ik met de meest interessante mensen gesprekken over het leven. Hikede ik topfit een vulkaan op in het donker, om aan te komen op de top en te genieten van een prachtige zonsondergang. Ja, ik heb meer gereisd en ik weet dat alles niet altijd maar paradijs en koek en ei is. Maar stiekem hou je vooral vast aan de mooie dingen van reizen en als je dan weer op reis gaat heb je de verwachting dat alles prachtig gaat zijn. Althans ik dan.

Toch gaan gevoelens, net als in het gewone dagelijkse leven, een beetje up en down en is het aan de andere kant van de wereld net zo min een paradijs als in Nederland. Het weer is wel beter, dat moet ik toegeven. Maar ik had zó veel zin in mijn wereldreis, dat ik even was vergeten dat lang niet alle dagen alleen maar leuk zijn op reis. Uren in een bus zitten zonder airco, of elke dag rijst eten kan bijvoorbeeld best gaan vervelen of oncomfortabel zijn 😉

Had ik verwacht dat ik mij zoveel beter zou voelen als ik eenmaal op reis was? Ja. Maar toch, thuis of op reis: ik ben nog steeds dezelfde persoon, met dezelfde gevoelens en gedachten. Meestal voel ik mij goed, maar op sommige momenten denk ik ook wel eens: “Kon ik maar even thuis zijn. Even een knuffel of een broodje kaas.” Deze heimwee heb ik nooit eerder gehad en misschien is hij over een paar dagen of weken ook wel weer over. Maar de ultieme vrijheid van onbepaald op reis zijn, neemt toch deze onzekerheid met zich mee.

Wanneer zie ik de mensen van thuis weer? Is het leven op reis echt beter dan thuis? Hoewel ik elke dag nieuwe ervaringen op doe – die geweldig zijn – wat is het allemaal waard? Wat is eigenlijk de zin van dat ik dit doe? Op een korte reis was dit allemaal een stuk makkelijker om aan mezelf te verantwoorden. Nu ik voor langere tijd op reis ga denk ik ineens: waarom? Ik heb mij nog nooit eerder afgevraagd waarom ik eigenlijk ga reizen. Omdat het altijd korte momenten waren tussen studie door. Naast het reizen was ik ook een goede, geciviliseerde burger die thuis zijn plichten deed 😉

Ik ben benieuwd hoe dit de aankomende weken gaat ontwikkelen. Zijn jullie wel eens voor langere tijd op reis geweest? En hoe voelde je? Zou jij voor onbepaalde tijd voor altijd kunnen reizen of is het ook weer fijn om thuis te zijn? Ik ben benieuwd naar al jullie ervaringen!

Oh en ps – maak je alsjeblieft geen zorgen, want JA ik heb het ontzettend naar mijn zin. Maar af en toe komen er toch wat gedachtes op en die wilde ik graag met jullie delen. Om ook eens de andere kant van een reis met ultieme vrijheid te kunnen laten zien!

Meer lezen?

Lees hier mijn eerste dagboek verhaal van mijn wereldreis:

Of lees dit eens:

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

4 Comment

 1. Wat goed dat je hier zo eerlijk over bent, ik wil ook voor onbepaalde tijd weg en hoewel het me vooral geweldig lijkt kan ik mij deze gedachten ook goed voorstellen

  1. jolande says: Beantwoorden

   Ja inderdaad! Maar laat je er niet door bang maken hoor. Overall is het natuurlijk een hartstikke bijzondere (en leuke!!) ervaring! 😀

 2. Heerlijk, die realiteit. Het is ook zoooo herkenbaar. Ultieme vrijheid gaat dus ook juist gepaard met die onzekerheid. Logisch ook, want je weet veel minder zeker. Daar heb je bewust voor gekozen, maar is lang niet altijd makkelijk.

  Wij ervaren hetzelfde. Gaan we ‘gepland’ weekje, maandje of zelfs iets langer weg? Prima, we stellen ons erop in en voor we het weten zijn we op de geplande datum terug. Thuis.

  Maar nu zijn ook wij voor onbepaalde tijd weg. En dat is heerlijk. Net wat jij zegt: weken op een plek blijven waar je je fijn bij voelt, onmiddellijk doorreizen als je het niet naar je zin hebt. Alles kan, niets moet. Maar er komen ook veel vragen (heb ik ervaren): waarom voel ik me hier niet fijn? Zou ik me morgen niet gewoon beter voelen? Tot zelfs vragen als: is het dit allemaal wel waard? Zit ik hier op plek X op de wereld… en nu? Wil ik naar huis? Voelt heimwee zoals ik me nu voel?

  Gelukkig gaat het inderdaad na een paar dagen weer over en genieten we van alles wat we nu – alweer bijna 4 maanden – hebben meegemaakt en gaan meemaken (voor zoveel er überhaupt op de planning staat).

  Ik zou nog contact met je opnemen, ga ik ook zeker doen! In de tussentijd volg ik je op de voet en zie ik vanzelf waar je gedachten en gevoelens helemaal naartoe gaan, samen met jullie 😉

  Geniet!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Oooh wat ontzettend leuk om dit van je te horen. Inderdaad PRECIES wat ik ook heb!! Maar het komt allemaal goed. Nu 2,5 maand later is het alweer een stuk makkelijker. Maar nog steeds komt er af en toe nog wel eens naar boven: Waarom??

   Heel veel plezier op jullie reis! En neem zeker eens contact op! x

Geef een reactie