Oktober 2017: een stukkie Indonesië en nieuwe avonturen in Vietnam!

Voor onbepaalde tijd op wereldreis gaan? Ik doe het! De eerste stap in het vliegtuig kwam ik niet helemaal droog binnen – de tranen liepen over mijn wangen bij de gedachte dat ik zo lang niet thuis zou komen. Toch stapte ik door om mijn dromen te volgen. Deze keer de tweede maand!

De eerste maand gemist? Lees hier hoe ik het in september heb gehad!

Kuta, Lombok, Indonesië

De maand oktober luidde ik in vanuit mijn eigen bamboehutje waar ik mijn hangmat voor had opgehangen. De scooter stond voor de deur om Lombok te gaan verkennen! Kuta had alles waar ik behoefte aan had: natuur, avontuur, strand en lekker eten! Een week lang ben ik hier gebleven en ik schafte zelfs een onbeperkte Yoga pas aan. Het stond al tijden op mijn bucketlist om een week lang een Yoga retreat of iets dergelijks te doen, alleen zijn die dingen best wel prijzig. Hier in Kuta was dat gelukkig niet en ging ik elke ochtend en middag lekker yoga’en en tussendoor met de scooter naar het strand. Puur genieten! Lees hier mijn blog over Kuta.

Gili Trawangan, Lombok, Indonesië

Vanuit Kuta vertrok ik met een gedeelde taxi (er gaan geen bussen op Lombok…) en een boot naar de beroemde Gili eilanden. En niet zomaar! Want mijn lieve vriendinnetje Nikki kwam samen met haar vriend langs. Ontzettend leuk om op Indonesië te zijn met iemand van thuis en fijn dat we een plekkie konden vinden waar we hebben kunnen meeten. Naast heel veel kletsen met m’n dinnie, hebben we lekker op het strand gelegen, met schildpadden gesnorkeld (hoogtepuntje van de reis!!!) en gezellig uitgeweest in de verschillende leuke barretjes die er op Gili T zijn. Vakantie gevoel!

Gili Meno, Lombok, Indonesië

Daarna besloten we om wat meer de rust op te zoeken. Gili Meno staat bekend als het “honeymoon eiland”. Klinkt een beetje cheesy natuurlijk, maar vanaf de overkant vanaf Gili T zag het strand er echt heerlijk uit en we vonden een leuke accommodatie.

Het eiland zelf was echter verre van honeymoon en ik kan denk ik zonder schaamte zeggen dat het het meest lelijke eiland is waar ik ooit ben geweest. Eigenlijk vooral omdat er zóveel afval op het eiland lag. Het eten wat wij hadden gegeten was ook niet echt om van naar huis te schrijven…

Wel hadden we weer schildpadden gevonden, dus dat was echt tof! Maar verder. Hm. Nee.

Senaru, Lombok, Indonesië

Vanuit de Gili’s was het tijd om weer naar het vaste land op Lombok terug te keren. Senaru is eigenlijk de uitvalbasis om de Rinjani vulkaan te beklimmen. Maar hé: dat was helaas een kleine beetje te duur voor mijn budget. Daarom huurden we maar een een goedkope accommodatie (met HEERLIJK en goedkoop eten) met prachtig uitzicht over de vulkaan. Konden we hem toch nog een beetje bewonderen 😉 Daarnaast kan je vanaf hier naar twee super mooie watervallen lopen! Genieten!

China?

Na een maand in Indonesië was mijn visum verlopen, waardoor er een keuze gemaakt moest worden. Visum verlengen? Nee, toch maar niet. Zin in totaal iets anders! Naar China gaan dus! Dat was immers het plan…

Alleen, tja, China… Het bleek toch allemaal wat lastiger zo last minute (er moet veel geregeld worden van te voren) en de vluchten waren echt ongelukkig duur. Vanaf Nederland vlieg je goedkoper.

Waar nu heen? Werkelijkwaar elk land in Azië is langsgekomen en uiteindelijk zijn we voor Vietnam gegaan. Waarom ook niet?! Zonder enige voorbereiding stapte ik in het vliegtuig.

Ho Chi Minh City, Vietnam

Bam! De drukste stad waar ik ooit ben geweest. Zóveel scooters. Echt niet meer normaal. Ik schreef zelfs een blog over mijn verbazing: Hoe steek je een straat over in Azië?. Dit was echt next level de straat over steken! Hoe dan ook, zonder kleerscheuren heb ik mijn tijd in Ho Chi Minh overleefd – vraag mij niet hoe.

Behalve heerlijk eten (na anderhalve maand weer stokBROOD eten! hmmmmm) en een beetje door de stad gewandeld te hebben, ben ik ook naar het Oorlogsmuseum gegaan. Ontzettend interessant als je wat meer wilt weten over de Vietnamoorlog.

Daarnaast was het weer tijd voor vrijwilligerswerk! In mijn vorige blog vertelde ik al dat ik voor Stichting Muses onderzoek doe naar vrijwilligerswerk. In Ho Chi Minh zitten een aantal projecten van Travel Active
. Een weekje gingen we langs en bezochten allemaal projecten. We kookten voor arme mensen, gaven Engelse les aan studenten en bezochten een weeshuis. Ontzettend interessant en leerzaam! En de mensen van het project waren zó lief, echt fijn om wederom zo welkom ontvangen te worden!

Mui Né, Vietnam

Na een weekje vrijwilligerswerk gedaan te hebben, was het weer tijd om zelf door te reizen. Even lekker bijkomen met een tentje op het strand. Klinkt heerlijk toch? Nou dat was het dus NIET. Het was intens warm en ik heb nog nooit zo slecht geslapen. Helaas. Want het klonk zo leuk. Het strand zat daarnaast vol met strandvliegen, dus bruin worden zat er ook niet echt bij.

Om de hoek zat er nog wel iets anders vets: zandduinen! Super grappig om te zien. Het is echt een enorme hoop vol zand en eventjes lijkt het of je in de Texelse duinen Extreme bent, of gewoon echt in de woestijn. Leuke ervaring!

Da Lat, Vietnam

Da Lat was de volgende bestemming en bracht mij midden in de “Franse Alpen”. Achja, zo wordt het genoemd. Hoewel ik dit wat overdreven vind, is het wel een heerlijke bestemming. Het is wat frisser omdat het in de heuvels ligt, waardoor het lekker is om even af te koelen. Zeker na die tent-nachtmerrie.

In Da Lat heb je enorm veel “Easy Rider tours”. Dit zijn mannen waarbij je achterop de motor kan stappen om rond te gaan toeren. Klinkt tof toch? Dat dacht ik dus ook! Eén dag stapte ik achterop en kreeg zo de hele omgeving te zien. Leerde alles over het maken van zijde, koffie en thee en beklom een prachtige waterval.

Mijn eerste slaapbus!

Van het frissere Da Lat reisde ik naar het midden van Vietnam. En niet zomaar. Ik stapte in mijn eerste nachtbus! De busreis duurde wel 20 uur (Vietnam is ontzettend lang en sommige afstanden zijn echt gigantisch) maar eerlijk gezegd vloog het voorbij. Ik had een ligstoel helemaal voor mijzelf en 20 afleveringen van Gilmore Girls (haha) gedownload op mijn telefoon. Nou heb ik ze niet alle 20 gekeken, maar ik ben toch een aardig eind gekomen. Voor ik het wist was ik in slaap gevallen en was het alweer de volgende morgen 🙂

Hoi An, Vietnam

In de ochtend kwam ik aan in het gezellige Hoi An, waar ik in de heerlijkste homestay ooit sliep! Voor nog geen 10 euro hadden José en ik een enorme kamer met eigen badkamer en balkon op de rivier met zonsondergang. Echt even genieten was dit!

Hoi An was heerlijk. Het is een klein stadje die ‘s avonds helemaal wordt versierd met allemaal lichtjes en lampionnetjes. Heel romantisch. Daarnaast ligt het naast het strand, waardoor je ook nog eens kan gaan bakken. Daar bovenop heb je in de omgeving super mooie rijstvelden om lekker door te fietsen. Daar schreef ik eerder al een blog over.

Hoi An was echt een hele fijne bestemming waar het absoluut geen straf was om een paar dagen te blijven hangen en dat deden we dus ook!

Da Nang, Vietnam

Wat een “werk”-maand, zeg! 😉 Na Hoi An pakte ik namelijk de bus naar Da Nang.  Hier zit Activity International namelijk met hun vrijwilligersprojecten. Het was nog geen uurtje rijden, dus dat was een enorme verademing na de vorige lange busrit.

De projecten zijn een stuk kleinschaliger dan in Ho Chi Minh, maar desondanks niet minder leuk natuurlijk! De organisatie wordt gerund door lokale mensen die zelf ook altijd naar de projecten gaan. Een paar interessante dagen gehad en heerlijk lokaal gegeten en helemaal verliefd geworden op een aantal kinderen en schattige opa’s en oma’s waarmee de projecten werken. Tja. Hoeveel kinderen ik ook zie. Ze blijven leuk.

Na Da Nang was het weer tijd voor iets nieuws. Het noorden van Vietnam! Op 1 november reisde ik naar misschien wel mijn meest favoriete plek in Vietnam … To be continued!

Statistieken Oktober

Aantal bedden: 12

Aantal vluchten: 1

Aantal bussen8

Aantal kilometers afgelegd: 6 507 km (maar een derde van vorige maand!).

Kuta – 73 km –  Gili Trawangan –  5 km – Gili Meno – 59 km – Senaru –  5 310 km – Ho Chi Minh – 170 km – La Gi – 80 km – Mui Né – 156 km Da Lat – 625 km – Hoi An – 29 km – Da Nang

Landen bezocht: Indonesië en Vietnam

Zuur verdiend geld dat is uitgegeven in oktober: 

 • 225 euro in Indonesië
 • 282 euro in Vietnam
 • 140 euro voor mijn vlucht naar Vietnam vanaf Lombok
 • 40 euro voor Visum Vietnam

Totaal = 687 euro (ERROR ERROR – maar al stukken beter dan september!)

En, lijken Indonesië en Vietnam jou wat?

Meer lezen?

Lees hier al mijn blogs over Indonesië en Vietnam.

Gemist? Lees hier de vorige maand:

Of lees lekker verder:

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

2 Comment

 1. Jade says: Beantwoorden

  Zo leuk!!! Ik kan niet wachten om zelf te gaan!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Jaaa!!

Geef een reactie