Mijn wereldreis plannen: naar welke landen ga ik toe?

Eerder verklapte ik al op Mijn Reisparadijs dat ik vanaf september voor onbepaalde tijd op wereldreis zal zijn. Iets waar ik al enorm lang, heel erg naar uitkijk! Ondanks dat ik er ontzettend veel zin in heb, was ik het afgelopen jaar meer aan het dromen dan concrete plannen aan het maken. Aangezien het over twee en een halve maand al zover is, wordt het toch eens tijd om te bedenken wat ik nou ga doen… Vandaag neem ik jullie mee in mijn plannen voor mijn wereldreis en vertel ik jullie naar welke landen ik zal gaan!

Vier continenten op de bucketlist

Oftewel, bijna de hele wereld, haha. Ik wil graag naar Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Oceanië toe. In de eerste drie continenten ben ik al eens geweest. In Azië ging ik naar Cambodja en Thailand. In Afrika ging ik naar Oeganda, Malawi en Zambia. En in Latijns-Amerika ging ik naar Panama, Costa Rica, Nicaragua en Mexico. In al deze landen heb ik geweldige ervaringen opgedaan.

Interessante cultuur in Afrika

Zo ben ik echt gek op de cultuur in Afrika. De contacten die ik daar heb gelegd zijn misschien wel de meest waardevolle die ik op reis heb gemaakt. De cultuur is zo anders dan de onze, wat het voor mij ontzettend interessant maakte. Doordat ik in Oeganda en Malawi vrijwilligerswerk heb gedaan, heb ik mij daar echt eventjes heel erg thuis gevoeld.

Relaxed backpacken in Azië

In Azië heb ik wat minder van de lokale bevolking genoten en ben ik echt gaan backpacken. Natuurlijk heb ik wel een aantal locals gesproken, maar verder dan wat mensen in de bus en het hostel ben ik op die reis niet gekomen. Om die reden heb ik toch de minst warme gevoelens voor Azië. Daarom ga ik graag nog eens terug: nu wil ik écht in aanraking komen met de bevolking om meer te leren over de verschillende culturen in Azië. Daarnaast is Azië heerlijk goedkoop, waar ik als budget backpacker van houd!

Dansen en stranden in Latijns-Amerika

Latijns-Amerika vond ik in één woord gewoon echt heerlijk. Wat mij betreft ligt het precies tussen Afrika en Azië in. Qua cultuur vond ik het wat interessanter dan Azië en met name de muziek vond ik in Latijns-Amerika heerlijk. Afrika overtreft de cultuur wat mij betreft toch nog wel. Máár, Latijns-Amerika heeft iets wat Afrika niet heeft: makkelijk openbaar vervoer, gezellige hostels en afwisselende dingen om te doen. In Afrika ga je toch echt vaak wel een stukje meer back to basic. De geweldige stranden waarop ik in Centraal Amerika heb mogen liggen, waren echt de beste tot nu toe en verlang ik nog dagelijks naar terug 😉 (Ja, ook in deze hitte van vandaag!).

Onbekend Oceanië

Oceanië is nog een continent waar ik niet ben geweest. Nu is het misschien logisch om hier te gaan starten, maar toch doe ik dit niet. Backpacken in landen als Nieuw-Zeeland en Australië kan namelijk behoorlijk aantikken. Aangezien ik geen zin heb om al na twee maanden met een lege portemonnee terug te komen, laat ik deze landen nog even links liggen. Wél wil ik hier heel graag naar toe. Ik zit er over te denken om hier heen te gaan, juist als mijn geld begint op te raken.

HUH? Denk je nu.

Nee hoor. Hartstikke logisch. In Nieuw-Zeeland en Australië kan je namelijk vrij makkelijk met een werkvisum behoorlijk wat centjes sparen. Een beetje fruit plukken of achter een bar staan? Als het goed betaald: waarom niet?!

Daarnaast is het echt een droom van mij om naar eilanden als Vanuatu en Tonga te gaan…  Helaas heb ik ook gelezen dat hier een vrij groot prijskaartje aan hangt. Op dit moment niet helemaal realistisch voor mijn budget, maar misschien wel na het werken in Nieuw-Zeeland of Australië?!

Oké, oké, leuk die continenten bespreking. Maar waar ga je nu echt heen?

Over de continenten battle heb ik heel lang moeten nadenken. Waar ga ik nou eerst heen? Uiteindelijk heb ik besloten om als eerste naar Azië te gaan. Gewoonweg omdat het het goedkoopst is en het meest relaxed reizen. Daarnaast heb ik de minst leuke herinneringen aan mijn reis in Azië, als ik het vergelijk met de andere reizen die ik heb gemaakt. Voor veel mensen zou dit misschien afschrikken, maar júist om die reden wil ik er graag eerst heen. Zo kan ik opnieuw kijken wat ik er van vind en hopelijk mooie herinneringen maken (daar ga ik overigens wel van uit! 😉 )

Tof, je start in Azië. Maar wáár dan?!

Azië is groot. De landen waar je heerlijk relaxed kan backpacken zijn bijna niet op twee handen en voeten te tellen. Na veel beraad heb ik samen met mijn vriend besloten om naar Indonesië te gaan. Een heerlijk eilanden leven, maar ook met genoeg vulkanen en tempels om op avontuur te gaan. Daarnaast trekt de cultuur van Indonesië mij op dit moment het meest als ik aan verschillende landen in Azië denk.

Bovendien woont een vriendin van mij nu voor een jaar in Raja Ampat. Dit is echt een prach-ti-ge eilanden groep, waar ik helemaal wild van word als ik haar Instagram bekijk.

Kijk even met mij mee: 

One of the remote islands we teach the kids English and Marine Science. 🌴

Een bericht gedeeld door Iris (@iris.uijttewaal) op

Ja… Zucht. Hier willen we denk ik allemaal wel heen? Indonesië wordt dus de start van de wereldreis.

Welke route ik precies in Indonesië ga afleggen? Geen idee nog! Ik weet in ieder geval dat ik bij mijn vriendin langs wil gaan en misschien ook wel een tijdje wil helpen op haar project. Ze werkt namelijk op deze afgelegen eilanden als lerares. Naast Engelse les geeft ze ook Marine Science, iets wat enorm waardevol is voor de mensen daar.

Na Indonesië staat China op de bestemming. Dit is vooral een bestemming van mijn vriend. Hij wil al jarenlang naar China en is helemaal gefascineerd door hun cultuur. We hebben nog geen lijst met bestemmingen opgesteld die we willen opzoeken, maar we weten wel dat we in ieder geval vrijwilligerswerk willen doen om echt in aanraking te komen met de locals! Oh – en natuurlijk de Chinese Muur bezoeken, dat weet ik wel alvast!

Drie maanden Azië en dan hops naar…

Vervolgens willen we met kerst naar Mexico gaan. Mijn vriend is Mexicaans en heeft al in geen vijf jaar thuis kerst gevierd. Waarom dan niet op onze wereldreis? 😉 We denken dat we wel wat langer dan een kerstvakantie in Mexico blijven. Het is zo’n enorm groot en afwisselend land dat ik denk dat we daar wel een aantal maanden kunnen verblijven en wie weet ook wat werken. Voor de vaste volgers van Mijn Reisparadijs… Ik heb mijn vriend ook ontmoet op een Isla Holbox in Mexico. Hier wil ik ook heel graag weer naar terug!

Een halfjaar op wereldreis: en dan?!

Ik denk dat na deze drie landen het eerste halfjaar er alweer opzit. Het lijkt mij tof om het tweede halfjaar dan weer iets totaal anders te doen: naar Afrika gaan! Het is mijn droom om van Oeganda naar Zuid-Afrika te reizen. Áls het budget het toelaat. Als het geld begint op te raken denk ik dat we eerst naar Oceanië vliegen om te gaan werken in Nieuw-Zeeland of Australië.

Dan is het jaartje alweer voorbij en moeten we maar weer eens gaan nadenken over nieuwe bestemmingen en manieren van geld verdienen…

Dit zijn best wel weinig landen voor een wereldreis, toch?

Ja! Klopt. Haha. Sommige mensen bezoeken echt twintig landen op een jaar wereldreis, terwijl wij niet eens de tien gaan aantikken. Geen probleem wat mij betreft. Fijn juist!

Ik vind het heerlijk om lekker rustig te reizen. Behalve dat je voor mijn gevoel dan veel meer meekrijgt van het land en zijn cultuur, is het ook wat fijner voor je portemonnee. In een volgend artikel zal ik namelijk vertellen wat mijn budget is (ik verklap alvast: laag!!) en leg ik uit hoe we van zo’n klein budget zo lang gaan reizen.

Daarnaast… Ik ben niet van plan om al mijn reisdromen in één jaar te proppen. Ik hoop een bepaalde levensstijl te kunnen ontwikkelen waardoor ik misschien nog wel jaren kan reizen. Net zo lang tot ik het zat ben 😉

En dan heerlijk neerploffen op een tropisch eiland.

Wat vinden jullie van de reisplannen?

Zin om het aankomende halfjaar mijn reis naar Indonesië, China en Mexico te volgen? En het tweede halfjaar naar Afrika of Oceanië? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie reacties en jullie hebben vast tips voor mij!

 

Meer lezen?

Bang om te reizen? Na dit verhaal niet meer!

Dit is wat reizen met je kan doen

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

10 Comment

 1. Wauw, wat een supergave plannen! Tof dat jullie het lekker rustig aan doen 🙂 Ik ben heel benieuwd naar jullie budget en ga jullie ook zeker volgen in al deze landen! Veel succes nog met voorbereiden 🙂

  1. jolande says: Beantwoorden

   Dankje!! 😀

 2. Anja says: Beantwoorden

  Ik vind de plannen echt super leuk! En het spreekt me enorm aan, dat jullie juist rustig aan willen doen en de landen echt willen gaan verkennen. Voor mijn gevoel zijn er te veel mensen tegenwoordig mee bezig zo veel mogelijk landen in zo korte tijd mogelijk af te tikken.
  Ben beniewd naar jouw verhalen! En aangezien ik van plab ben begin 2018 ook van ueganda naar zuid-africa of vice verse te gaan reizen komen we elkaar dan miss nog tegen haha 😀

  1. jolande says: Beantwoorden

   Ahhh dat zou leuk zijn! Vet dat jij ook dat plan hebt zeg! En jij ook lekker rustig aan doen dan hè haha! Extra veel tijd om te genieten 🙂

 3. Wat tof! Mijn vriend en ik zijn sinds 2 weken op wereldreis. Ach, “every journey begins with one single footstep’, niet?

  Interessante mening ober de continenten en hoe je dus aan je ‘reisroute’ komt. Wij hebben ‘t expres andersom gedaan: we waren in IJsland voor 1 wk en nu in de VS, zo valt ons qua prijzen Zuid-Amerika en Azië alles mee. Ik heb namelijk ooit een verhaal meegekregen toen ik in Australië was. 2 jongens uit NL hadden maanden in Azië rondgereisd en kwamen toen in Australië. Ze vonden niets leuk. Alles was stom en veel te duur.

  Ik ben erg benieuwd naar je budget! En ik wens je ontzettend veel plezier met alle voorbereidingen!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Ja ik kan mij ook voorstellen dat duurdere landen dan inderdaad minder leuk zijn… Helaas hebben wij niet zo’n groot budget. Dus als we het in ZO-A maar net redden, kunnen we beter maar daar blijven haha!

   Heel veel plezier op jullie wereldreis. Ontzettend vette route ook! 🙂

 4. In het rustig aan doen kan ik me zeker helemaal vinden.. Ik neem ook liever wat meer de tijd voor een land.. Over het algemeen zijn wij overal in Azië een maand gebleven ongeveer met uitzondering van Thailand waar we twee maanden waren en Maleisië in totaal ook ongeveer twee maanden. Veel plezier alvast! En vooral niet al te veel plannen 😉

  1. jolande says: Beantwoorden

   Dankje!! Inderdaad, dit is ook maar een globaal idee. Álles kan nog veranderen 🙂 Lekker rustig aan! Tof dat jullie ook in die regio zo lekker hebben gereisd!

 5. Wat een super gave landen! Ik snap de mensen nooit die 20 landen in een jaar willen proppen, dan zie je toch niks? Met jullie budget wordt het wel krap denk ik om zoveel naar verschillende continenten te vliegen, dus ik ben ontzettend benieuwd en ga jullie zeker volgen. Wij gaan deze zomer al naar China voor 3.5 week, ik ben benieuwd naar het land en de cultuur

  1. jolande says: Beantwoorden

   Ja klopt, dat is zeker nog een dingetje! Maar als ‘t echt niet haalbaar is, kunnen we natuurlijk nog van alles aanpassen qua route 🙂 En inderdaad, op 1 plek blijven vind ik vaak zoveel waardevoller!

   Heel veel plezier in China! Ik ga je volgen zodat ik wat tips en ervaringen kan mee pikken 🙂

Geef een reactie