Mijn budget voor een jaar op wereldreis

Eerder vertelde ik al over mijn plannen om vanaf september voor onbepaalde tijd op wereldreis te gaan. Meerdere vragen kreeg ik over het budget van zo’n soort reis. Zelf was ik ook heel erg zoekende over hoeveel een wereldreis zou gaan kosten en hoeveel geld ik moest sparen om voor langere tijd op reis te gaan. Vandaag vertel ik je wat ik heb gespaard en hoe ik denk dat ik hier een jaar van op wereldreis kan gaan!

Hoeveel kost een wereldreis volgens internet?

Met pijn in mijn hart was ik de ene blog na de andere aan het doorspitten, om een indicatie te krijgen van wat een wereldreis nou kost. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat mensen op internet zeggen dat een wereldreis van een jaar tussen de 10.000 en 25.000 euro kost.

Nou, dit heb ik dus niet. Simpel als dat.

Ik vertrek zelf met iets meer dan 5.000 euro op zak en ben van plan om hier een jaar van weg te blijven.

HOE DAN?!

Goede vraag. Ik weet ook niet of het gaat lukken. Met name vliegtickets kunnen behoorlijke uitgaves zijn. Toch denk ik dat het zeker mogelijk is. Met een simpele berekening laat ik dit zien.

Hoe ik super goedkoop op wereldreis ga:

Op mijn vorige reizen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika gaf ik tussen de 800 en 1.000 euro per maand uit als ik aan het backpacken was.

Lees hier bijvoorbeeld wat ik heb uitgegeven toen ik aan het backpacken was in Panama.

Nou als je dit x 12 doet en nog wat extra onverwachte kosten erbij rekent, dan kom je inderdaad op die 10.000 euro per jaar. Gelukkig kan ik alvast concluderen dat ik ‘van nature’ bij de ondergrens van budgetten hoor volgens de reiswereld.

Toch kom ik dan nog 50% te kort.

Als ik tussen de 800 en 1.000 euro per maand uitgeef, betekent dat ik ongeveer 30 euro per dag uitgeef. Ik moet dit naar 15 euro zien te krijgen, om van die 5.000 euro rond te zien komen.

Van 15 euro per dag leven lijkt lastig, maar is absoluut niet onmogelijk.

Mijn wereldreis budget: gemiddeld 15 euro per dag

Nee, ik kan niet elke dag feesten met honderden glaasjes (behalve als ik ze krijg 😉 ). Of elke dag op een tour gaan. Of een all-inclusive vakantie boeken, zoals ik in Mexico had gedaan.

Gelukkig hoef ik dit ook helemaal niet.

Wanneer ik 30 euro per dag uitgeef op een reis, overnacht ik vaak maar twee of drie nachten op één plek. Dan trek ik weer door. Vaak ben ik ongeveer één of twee maanden op reis en wil ik van alles en nog wat doen en doe ik vaak wel twee keer in de week iets van een tourtje of iets met een gids. Daarnaast trakteer ik mijzelf ook echt wel eens op lekker eten en een lekker bed: ‘want ja, het is toch vakantie..’

Op deze wereldreis ben ik van plan dit allemaal veel minder te doen. Ik zie deze reis ook niet als één grote vakantie, maar als een nieuwe levensstijl. Op de meeste plekken wil ik minimaal een week blijven, om écht op ontdekking te gaan. Ik haal er bijvoorbeeld heel veel plezier uit als ik precies weet waar je de goedkoopste tomaten op de markt kan vinden. Dit weet je vaak niet op dag 1.

Daarnaast wil ik veel vrijwilligerswerk gaan doen, in ruil voor kost en inwoning. Veel websites bieden dit aan. Work Away is hier een voorbeeld van. Een groot voordeel hiervan is dat je dagelijkse kosten zijn gedekt. Stel je voor dat je dit één week doet: dan heb ik toch maar mooi weer 15 * 7 = 105 euro gespaard. Of als je dit een maand doet… Van dat geld wat ik dan niet heb uitgegeven, kan ik echt wel een aantal mooie duiken maken!

Wat ik daarnaast heel erg leuk vind aan vrijwilligerswerk in het buitenland, is dat je echt met de lokale bevolking werkt. Je ziet ze niet alleen maar in een hostel achter de bar staan, of kletst er vijf minuten mee in de taxi. Nee, je werkt echt met ze. Dingen als op een boerderij werken, in hostels, Engelse les geven of wat dan ook… Voor elke hobby kan je wel wat vinden.

Door langer op één plek te blijven en vrijwilligerswerk te gaan doen, houd ik mijn dagelijkse kosten een stuk lager dan als je normaal in een raptempo backpackt en veel dingen doet en ziet. Op die manier ervaar ik veel meer van de lokale cultuur, leer ik echt hoe het is om ergens anders te leven én houd ik de kosten voor mijzelf een stuk lager.

Een klein beetje bijverdienen op wereldreis

Naast dit geld gespaar en zuinig aandoen, is Mijn Reisparadijs gelukkig ook steeds meer aan het groeien. Buiten dat ik het ontzettend leuk vind om te schrijven, heb ik Mijn Reisparadijs ook bewust vorig jaar opgezet. Zo heb ik een jaar gehad om het een beetje draaiende te krijgen en hoop ik op mijn reis er een zakcentje mee te verdienen. Momenteel loopt dit al een beetje, dus ik hoop dat dit nog verder uitgebouwd wordt op reis. Maar dit verwacht ik wel!

Ik verdien bijvoorbeeld geld als jij iets koopt via links op mijn websites. Zo kan je vliegtickets kopen bij Tui.nl, Vliegtickets.nl, Vliegwinkel.nl of WTC.nl, of een hotel overnachting boeken bij Booking.com. Als je op de link klikt word je gewoon naar de normale website geleid, maar als je dan iets boekt, dan krijg ik er een kleine commissie over omdat ik voor nieuwe klanten heb gezorgd. Dit kost jullie niks extra’s, maar daar kan ik weer een dagje langer van op wereldreis zijn 🙂 Vind je het dus leuk om mijn blogs te lezen én ga je zelf ook binnenkort op reis? Vergeet dan niet op een linkje te klikken als je je vliegticket, overnachting, of backpackspullen koopt.

Naar welke landen ga ik met dit lage budget?

Oké, ik ga dus voor gemiddeld 15 euro per dag een jaar op wereldreis. Je hoeft niet de beste in rekenen te zijn geweest op school, om te bereken dat je dan beter niet in Europa of Australie moet gaan backpacken.

In mijn reis wil ik inderdaad goedkope landen als Indonesië, China, Mexico, Rwanda en Zambia bezoeken. Door veel bij locals te slapen, te couchsurfen of wat dan ook ga ik proberen mijn budget zo laag mogelijk te houden. Het wordt een enorme uitdaging en ik denk dat ik heel creatief moet zijn om van dit budget rond te komen, maar ik ben gemotiveerd om het te gaan doen.

Lees hier het hele artikel waarin ik vertel naar welke landen ik ga op wereldreis.

Oh, en ben je overtuigd dat je níet kan reizen van dit budget? In Mexico ontmoette ik een jongen die al jaren de wereld over reist zonder geld! (Ja echt, helemaal niks!) Lees dat artikel hier.

Denk jij dat het mij gaat lukken om van zo’n laag budget rond te reizen? En ga jij zelf liever wat duurder of goedkoper op reis?

Meer lezen? Lees hier alles over mijn Wereldreis.

Of lees dit eens:

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

19 Comment

 1. Leuk om te lezen dat je gaat backpacken en wat je gedachten zijn! Ik ben afgelopen februari teruggekomen van tien maanden reizen. Ik denk dat ik zo’n 15.000 heb uitgegeven. Maar ik heb de volgende landen aangedaan: Canada, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, Belize en Mexico. Waar Costa Rica en Canada duidelijk de duurdere landen waren. Ik had het wel goedkoper kunnen doen maar dat bedenk je je soms pas achteraf. Inmiddels ben ik ook een nieuwe reis aan het plannen. Dit keer wil ik ook ergens werken (Australië) of vrijwilligerswerk gaan doen. Ik denk dat het een goede manier is om én wat langer te kunnen reizen maar inderdaad wat je al schreef, de lokale bevolking te leren kennen. En de gebruiken, opgenomen te worden in een familie en zo de tradities leren kennen.

  Je schrijft voornamelijk in de ik-vorm, maar in je vorige artikel las ik dat je vriend ook meeging. Of is dat maar voor een kortere periode? En ben je van plan, voor je blog, alle uitgaven bij te houden? Ik ben erg benieuwd hoe het je zal vergaan! Ik denk als je erg bewust bent van je budget dat het, natuurlijk lastig is, maar het wel kan lukken!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Super toffe reis heb jij ook gemaakt! En ja ik denk echt dat je kan reizen van alle mogelijke verschillende budgetten. Met 15.000 voor 10 maanden is het natuurlijk een stukje relaxter 🙂 Veel plezier ook in het plannen van je volgende trip. Vrijwilligerswerk is zeker altijd een aanrader!!

   Ja, ik ga inderdaad samen met mijn vriend! Heb het artikel onbewust in de ik-persoon geschreven, omdat ik dat bijna altijd op mijn blog doe haha! Moet er nog een beetje aan wennen dat ik samen ga reizen 😉

   Ik zal zeker alle uitgaven gaan bijhouden en delen op mijn blog!

 2. Wauw, ambitieus plan! Ik ben nu zelf (samen met mijn vriend) bijna anderhalf jaar aan het reizen en ook wij vertrokken met een bedrag waarvan iedereen zei dat het veel te weinig was. (Net geen €20.000 met z’n tweeën) Ruim de helft hiervan hebben we besteed tijdens onze negen maanden in Azië, met twee personen dus. Wij leven net als jij van plan bent zo goedkoop mogelijk qua eten/drinken, tours etc, maar slapen wel altijd in een tweepersoonskamers en zo vaak mogelijk met een eigen badkamer. Met het bedrag dat jij hebt zou ik voor Azië zeggen dat het je sowieso moet lukken, maar als je ook nog naar andere continenten wilt gaan, wordt het lastig denk ik. Al duim ik natuurlijk voor je dat het gaat lukken en daar ben ik dan ook erg benieuwd naar! Alvast heel veel plezier gewenst.

  1. jolande says: Beantwoorden

   Dankje! Nou gelukkig starten we in Azië! Mijn vriend komt uit Mexico en daar willen we vervolgens heen. Met veel connecties in Latijns-Amerika hopen we dan ook wat kosten daar te kunnen dekken… Let’s see!

   Geniet van jullie prachtige reizen!!

 3. Shirley says: Beantwoorden

  Kan ik niet met je mee om er een mooie sport van te maken zo min mogelijk uit te geven!!!!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Hahah ja hoor!!

 4. Stoer plan! Zelf heb ik inderdaad op 15 euro per dag rondgereisd en dat ging prima, al was dit wel in Zuidoost-Azie. Voor andere werelddelen lijkt het me lastig (ik gaf in midden-amerika aanzienlijk meer uit bijvoorbeeld). Maar als je van slow travel houdt en dus niet 100 dingen in een dag propt en wat langer op 1 plek blijft, dan moet het lukken. In oktober ga ik voor onbepaalde tijd weg net als jij! Misschien komen we elkaar nog tegen.

  1. jolande says: Beantwoorden

   Ja dat denk ik ook! Thanks voor je motiverende woorden 🙂 En ik had inderdaad al gezien dat jij in Thailand startte. Super tof ook. Heel veel plezier en succes jullie ook bij het volgen van jullie dromen! 🙂

 5. Ik ben echt ontzettend benieuwd of het gaat lukken! Ik heb zelf liever een iets ruimer budget maar probeer op reis ook zo goedkoop mogelijk te leven. Ik heb nog een jaar om te sparen voor onze wereldreis, wij hopen met zijn tweeën minimaal 24.000€te hebben om zo lang mogelijk weg te blijven

  1. jolande says: Beantwoorden

   Ja ik had ook wel een groter budget gewild, maar heb ‘t geduld niet meer om hier te werken! Ik wil lekker gaan! 🙂 Heel tof dat jullie ook aan ‘t sparen zijn. Geniet alvast van de voorpret!!

 6. Het is natuurlijk een sport op zich om met zo’n klein budget rond te reizen! Ik ben heel benieuwd of het lukt of dat het je tegenvalt.

  Maar als je t echt wilt is alles mogelijk natuurlijk. Heel veel plezier en succes en geniet ervan!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Jeej, dankje voor je motiverende woorden!! 😀

 7. Wat een tof plan! € 5000,- lijkt mij een behoorlijke uitdaging, maar zeker wel haalbaar. Zelf zou ik het wel lastig vinden. Ik ben nu met mijn vriend voor onbepaalde tijd aan het reizen en hier in Zuidoost-Azië lukt € 15,- echt makkelijk, alleen het vliegen naar andere continenten maakt het vooral lastig. Heel veel succes alvast in ieder geval!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Ah fijn om te horen dat ZO-A prima lukt. Ja inderdaad, vliegtickets hebben we geen rekening mee gehouden in budget berekening… Dus dat wordt nog een hele creatieve oplossing vinden. Let’s see! Werken kan natuurlijk altijd overal 🙂

   Wat tof dat jij ook zo lekker aan het reizen bent! Geniet er van!

 8. Ik ben vorig jaar met 3.5000 euro weg gegaan en heb hier 8 maanden van gereisd o.a. door de inkomsten die ik via backpackcentrale verdien. Uiteindelijk is het dus mogelijk om met 5.000 te vertrekken, maar het is wel heel moeilijk om met 5.000 een jaar lang rond te komen als je verder geen extra inkomsten hebt.

  Ik ga je sowieso volgen 🙂

  1. jolande says: Beantwoorden

   Goed om te horen dat jij ook de uitdaging bent aangegaan! En yes, hoop ook wel hier en daar wat extra inkomsten te krijgen 🙂

 9. Wat een gaaf plan! Ik ga je zeker volgen.

  1. jolande says: Beantwoorden

   Thanks!! Leuk 🙂

 10. albert van dijk says: Beantwoorden

  ik ben op wereldreis geweest. Japan, thailand, Vietnam, bali, australie, New zeeland, miami, brazilie, mexico,chilli, New York en terug. 7 maanden. 43000 euro. geen luxe hotels maar gemiddeld hotels.

Geef een reactie