Leven op een tropisch eiland: van dromen naar realiteit

Soms heb ik van die dagen dat ik urenlang kan dagdromen. Over wat ik wil. Waar ik goed in ben. Wat ik kan. Wat ik niet kan. Wat ik van mijn leven wil maken. Waar ik dat wil gaan doen…

Wie een beetje Mijn Reisparadijs volgt kan vast wel inschatten dat mijn toekomst droom niet per se in een flatje in een Nederlandse stad ligt. Ik hou van reizen en hoop dat nog heel lang te blijven doen. Eind juni ben ik afgestudeerd en heb ik het gevoel dat ik eindelijk ‘vrij’ ben. Maar hoe ziet mijn droomwereld er dan uit?

Bijna klaar met het ‘ge-moet’ in Nederland

Aangezien ik bijna afgestudeerd ben, zou de volgende stap in mijn typisch Nederlandse leventje het zoeken van een vaste baan zijn. Ik kan dan elke dag veel te laat en vermoeid thuiskomen en zal wellicht snel met mijn vriend samen gaan wonen.

Eind twintig zal ik gaan trouwen om er vervolgens een paar baby’s uit te poepen. Tussen het opvoeden van mijn kinders en koken en schoonmaken voor mijn man zal ik nog proberen om een carrière te maken. Ik heb immers niet voor niets gestudeerd.

Hierdoor ben ik meer van huis weg dan dat ik er in ben, waardoor ik mij wellicht afvraag waarom ik zo’n groot huis heb gekocht. Een kleiner huis zorgt ervoor dat ik minder hoef te werken en schoon te maken.

Maar ach, een groot huis is ook wel weer praktisch en ik huur gewoon een schoonmaakster zodat ik nog meer kan werken. De kinderen spelen (hopelijk) bij opa en oma en anders gaan ze naar de dagopvang. Klinkt leuk toch?

Maar niet voor mij.

Van de week  zat ik weer eens in mijn weg-droom-modus en wat-wil-ik-nou-met-mijn-leven-vibe. En ik wist het. Ik wist wat ik wilde! Hé! Iets wat ik in al die jaren nooit heb geweten. Ik deel het vandaag met jullie 🙂

Al reizend mijn geluk vinden

Ik ga op reis! Wat een plan. Origineel, out of the box en compleet uit mijn comfortzone en totaal niet te verwachten als je Mijn Reisparadijs volgt. Haha!

Maar… Naast dat ik ga reizen omdat ik van reizen, andere plekken en culturen hou, wil ik ook op een missie gaan.

Op zoek naar het paradijs.

We kunnen namelijk allemaal een partijtje klagen hier in Nederland over hoe het weer niet lekker is en over hoe de treinen altijd te laat komen. Maar ho maar dat we er wat aan doen. We blijven gewoon allemaal vastzitten hier. Stiekem omdat we misschien wel denken dat het toch best wel prima hier is. Of omdat we gewoonweg niet verder durven te kijken dan onze neus lang is.

Ben jij één van die twee personen?

Dan ga ik jou helpen!

Ik ga namelijk de aankomende jaren op zoek naar het paradijs. Ik neem het risico voor jullie. Ik word wel ziek. Ik prop mij wel in een oncomfortabele bus. Ik trotseer wel eng Afrika. Ik zweet mij wel kapot in tropisch Azië. En ik dans wel met die veel te knappe mannen in Latino land. No problemo. Ik regel het voor jullie.

Als ik na een paar jaar erachter kom wat mijn paradijs is. Dan zal ik het met alle liefde met jullie delen. Ik ben benieuwd hoe snel jullie dan allemaal bij mij op de stoep staan.

Maar voordat je mij al in je gedachten bedankt, zal ik eerst even beschrijven waar ik naar op zoek ben. Dan weet je of het de moeite waard is om te wachten 😉

Heerlijk zwemmen op het tropische eiland Koh Rong in Cambodja.

Mijn droom bestemming is…

 1. Op een tropisch eiland. Twee factoren die voor mij heel belangrijk zijn. Ik hou van de warmte en het zonnetje. En ik hou van eilanden. Gelukkig zijn er genoeg plekken op de wereld die dit samenvoegen. Moet lukken dus.
 2. Niet te druk, maar ook niet te rustig. Lekker duidelijk dus. Kijk: ik hoef niet helemaal in mijn eentje te wonen. Ik denk dat de mens een sociaal wezen is en dat we elkaar nodig hebben. Althans, zo ervaar ik het. Maar ik ben niet van plan om op een soort van toeristisch Koh Samui in Thailand te gaan wonen. Of een plek waar alleen maar een lokale stam leeft die niks te maken heeft met de cultuur waar ik vandaan kom. Een mooie balans zou fijn zijn. Wat locals uit een interessante Niet-Westerse cultuur. Maar ook wat Westerse mensen waar ik af en toe een koppie thee kan drinken en die mij begrijpen als ik het over thuis heb.
 3. Een eigen bamboe hut. Of een houten hutje. Daar ben ik niet de moeilijkste in. Bananenbladeren lijken mij ook leuk. Maar iets kleins en iets natuurlijks. Iets wat ik niet teveel hoef schoon te maken – ik heb een hekel aan schoonmaken. Maar groot genoeg dat er één of meerdere mensen langs kunnen komen om te logeren. Zodat ik al mijn vrienden en familie die niet overtuigd zijn om ook naar het paradijs te verhuizen, toch nog op bezoek kunnen komen.
 4. Een betrokken community. Je hebt van die mensen die aan de andere kant van de wereld gaan wonen om een compleet afgezonderd bestaan te leiden. Dat is niet wat ik wil. Ik wil niet wegrennen van de mensheid. Ik wil samen met mensen op een mooie plek wonen en samen mooie dingen doen. Hoe leuk zou het zijn als iedereen een ‘skill’ heeft of iedereen verschillende soorten voedsel teelt. Zodat je alles met elkaar kan delen.
 5. Mijn steentje bijdragen.  Ik wil niet de hele dag met mijn blote billen melk uit een kokosnoot gaan drinken. Hoewel dit vroeger wel altijd mijn fantasie was. Ik heb gemerkt dat ik heel erg gelukkig word als ik voor mijn gevoel zinvol werk doe. Vrijwilligerswerk met straatkinderen in Oeganda, zorgde ervoor dat ik mij heel nuttig voelde.Lees ook: “Ik denk nog dagelijks terug aan deze deugnietjes” | Straatkinderen in Oeganda

  Ook lijkt het mij mooi om in een zelfvoorzienend te zijn. Zodat ik zo min mogelijk bijdraag aan het vernietigen van de natuur en zo min mogelijk consumeer.

Dit zijn vijf factoren waarnaar ik op zoek ga.

Afgelopen jaar kwam ik al op twee plekken die heel dichtbij mij toekomstige paradijsje kwamen.

san blas panama

Heerlijk leventje zo in mijn hutje op de San Blas eilanden in Panama

De eerste plek zijn de San Blas eilanden in Panama. Dit is een eilandengroep in de Caribische kust, waar indianen wonen. De indianen leefden een heel simpel, zelfvoorzienend leven in bamboehutjes. Een eiland deel je echter met twintig mensen en je loopt er in tien minuten omheen. Ook wonen er enkel indianen. Ik denk dat dit nét te afgelegen voor mij is.

Lees ook: Zo voelt het als toerist tussen de Kuna op de San Blas eilanden | Panama

De tweede plek is Isla Holbox in Mexico. Ook in de Cariben (ik voel al een lichte aanwijzing voor een locatie hier…). Hier waren echter zoveel muggen, waardoor je ‘s avonds nauwelijks van het strand kon genieten omdat je er helemaal lek gestoken werd. Toch jammer als je die bamboehut naast het water hebt gebouwd. Ook is het toerisme hier heel erg in ontwikkeling en ben ik bang dat het in vijf jaar té toeristisch is geworden voor mij.

Iets er tussen in zou perfect zijn.

Iemand tips? En wie gaat er mee? 😉

Meer lezen? Lees hier al mijn verhalen uit mijn Dagboek.

Of lees dit eens:

Voor iedereen die denkt dat ze geen geld hebben om te reizen

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

7 Comment

 1. Gave plannen! Ik hoop dat je je paradijsje vindt. Na onze studie gaan wij ook reizen, niet zo zeer op zoek naar iets, maar wie weet. We hebben geen plannen verder en als we het paradijs tegen komen, waarom niet?

  1. jolande says: Beantwoorden

   Inderdaad, gelijk heb je! Super tof 😀

 2. Lotte says: Beantwoorden

  Heel herkenbaar dat Isla Holbox als het paradijs is! Ik hou van Mexico! Verder zou ik je de Britse Maagdeneilanden aanraden. Komt wel af en toe een cruiseboot maar de natuur en de locals zijn geweldig. Ik ga je zeker verder volgen!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Oeh ga ik eens uitzoeken, leuk, dankje!! En ja Holbox is heeeerlijk. Leuk om te horen dat jij daar ook bent geweest!

 3. Rebecca Pater says: Beantwoorden

  Haha, mooi. dit is zeker waar stiekem mijn gedachten ook naar afdwalen als ik weer op kantoor zit achter m’n beeldscherm op de Zuidas. Heb je al gedacht over een Aziatisch eiland? Ik vond zelf Tioman heel mooi, maar er zijn ook veel cambodjaanse / onontdekte thaise eilandjes.

  1. jolande says: Beantwoorden

   Ja, Azië staat wel op de planning in de reis… Dus wie weet daar ook wel. Filipijnen en Indonesië staan ook echt nog bovenaan mn bucketlist! Tioman ken ik niet… Zal ik eens gaan opzoeken :). Ik ben wel op bv. Koh Rong in Cambodja geweest: heerlijk!!

 4. Tesse says: Beantwoorden

  Misschien moet je die muggen maar voor lief nemen en verder lekker genieten van het paradijs :D. En probeer kaapverdie!

Geef een reactie