Leven op Caribisch Isla Holbox in Mexico: zo gaat dat hier!

Ik blijf maar terugkomen naar dit eiland aan de kust van Mexico. Isla Holbox heeft mijn hart gestolen, waardoor ik er in een jaar tijd al voor de derde keer ben! Ditmaal met een appartementje, vlakbij het strand. Eventjes lekker relaxen, wandelen langs het water, lekker eten, genieten van de Mexicaanse vibes en de Caribische zon op mijn hoofd. Vandaag vertel ik je hoe mijn leventje er hier aan toe gaat op Isla Holbox. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

Een klein eilandje in de Cariben. De ene dag is de zee groen, dan lichtblauw en soms zelfs paarsig. De oceaan bij Holbox is heel erg kalm, waardoor er vaak zandbanken ontstaan. Sommige dagen zoek ik er eentje uit om heerlijk te gaan liggen en het water en de zonnestralen over mijn lichaam te voelen. Andere dagen maak ik lange wandelingen. Urenlang over de zandbanken lopen en onderweg tientallen visjes langs mijn voeten zien sjezen. De verschillende vogels zien zonnen, vliegen, zweven, jagen en eten. Hoewel het altijd dezelfde wandeling is – je loopt langs de kust naar links of naar rechts – blijft het heerlijk om te doen.

Elke keer is het weer bijzonder: welke dieren ga ik nu zien? De ene dag zie ik krabben in de aanval, de andere dag zie ik enorme mantaray’s elegant voorbij zwemmen. Aan het begin van de wandeling loop je langs een aantal restaurants en hotelletjes langs het strand, waar gezellige latinomuziek uit de speakers komt, je verse vis op het strand kan eten of super goedkoop een tequila of cerveza kan bestellen. Na ongeveer twintig minuutjes loop je het bewoonde gedeelte van het eiland voorbij en voelt het alsof ik op een onbewoond eiland loop. Het zand is bedekt met dikke stukken mangroves, met kleine zoet water plekjes. Met een beetje geluk zie ik knalroze flamingo’s plankton uit het water eten.

En ja hoor: laatst zag ik op een verre wandeling wel 40 (!!!!!) flamingo’s. Kwetterend en elegant dat ze zijn, stond ik met verbazing te kijken. Maar drie anderen waren zover langs de kust gelopen, waardoor het enorm afgelegen voelde. Me, myself en de flamingo’s! Terwijl het maar anderhalf uur wandelen van mijn huisje in het bewoonde gedeelte van Isla Holbox is.

Isla Holbox vind ik zo heerlijk, omdat het aan de ene kant zo rustig is en je uren lang door het water kan slenteren en telkens weer nieuwe dieren kan zien. De zee die elke dag veranderd en soms hoog staat waardoor je door het water moet slepen en andere dagen zo laag is waardoor je makkelijk over de zandbanken kan huppelen. De zonsondergangen die paars, rood, geel en roze kleuren. Die de flamingo’s nog meer laten oplichten en de palmbomen laten schitteren.

Aan de andere kant zijn er een paar barretjes op het eiland, waar de hele dag de latino muziek uit kwettert. ‘s Avonds kun je een drankje of een dansje doen, of heerlijk vers Mexicaans eten. Daarnaast ben ik wel in de Cariben, maar kost mij dit geen vermogen. Mijn wereldreisbudget van 15 euro per dag is hier gewoon haalbaar! Geen grap. Het appartementje kost 10 euro – en ik slaap er met José. We shoppen op de lokale markt verse tomaten, avocado’s, citroenen, ui, bananen en ananas en maken elke dag verse gerechten. In de supermarkt kopen we rijst, bonen, pure tomatensaus, tortilla’s en brouwen hier simpele, maar heerlijke maaltijden van. Na 2,5 maand uiteten gaan in Azië (simpelweg omdat we maar 1 keuken hebben gezien in die tijd en het uiteten gaan strontgoedkoop is) geniet ik zo van het koken!

Maar hé, het paradijs is natuurlijk niet alleen maar paradijs. De mangroves en de zoete wateren die zich op het binnenland van het eiland bevinden, zorgen voor een overvloed aan muggen. Mijn hele lichaam jeukt, continu! Laatst zat ik in een barretje wat te drinken en keek naar mijn voeten die compleet bebloed waren. Had ik wéér mijn huid opengekrabd. Daarnaast zijn er op de stranden veel zandvliegen, waardoor ik mij soms zelfs overdag insmeer met die vieze muggenspray of mijn lichaam helemaal vol olie. Laatst lag ik heerlijk in bed, tot ik helemaal gek werd van de jeuk. Wat bleek: zandvliegen mee naar bed genomen! Heuh! Oftewel hele huis ontsmetten, uitkloppen en een pas veel later naar bed kunnen.

Daarnaast kan een eiland natuurlijk ook wel een beetje saai zijn voor een lange tijd. Elke dag naar dezelfde bar doe je ook niet – zeker als je maar 15 euro per dag te spenderen hebt. Ik ben elke dag keihard Spaans aan het leren (moest er toch eens van komen hè) – waardoor ik zelfs op dit paradijselijke eiland maar zo vier uur per dag in de boeken zit en mijn hoofd minstens vijf keer laat ontploffen.

Maar al met al kan ik alleen maar zeggen: het is hier heerlijk en ik ben gelukkig. De tijd hier gaat langzaam en dat is een goed teken. Het voelt als oneindig veel plezier. Elke dag geniet ik, van de kleine dingetjes. Wanneer ik eventjes tien minuten geen jeuk heb, de zoveelste bruine boon naar binnen werk, of ongevraagd nacho’s voor ontbijt, lunch of avondeten mag eten. Visjes die mijn voeten opeten als ik in de zandbank lig. Geen ondergoed meer draag, maar alleen maar een bikini. Maar ook een klein huisje hebben om na 2,5 maand reizen weer even bij te komen. Te waarderen wat ik de afgelopen tijd heb gedaan – en plannen maken voor wat ik daarna weer ga doen!

Zou jij Isla Holbox ooit eens willen bezoeken?

Vanaf Nederland is Isla Holbox in Mexico vrij makkelijk te bereiken! Je vliegt naar Cancun. Vanaf Amsterdam zijn er bijvoorbeeld via TUI altijd directe vluchten van ongeveer 10 uur te vinden. Vanaf Cancun pak je de bus die je in ongeveer 3 uur direct naar Chiquila brengt. Dit kost 120 pesos/5,50 euro. In Chiquila pak je de boot die ieder halfuur gaat en er een halfuur over doet. Dit kost 140 pesos/6,30 euro. Als je al in Mexico bent zijn er verschillende verbinden naar Chiquila vanaf Cancun, Playa del Carmen, Merida en Valladolid.

Meer lezen? Lees hier al mijn artikelen over Mexico.

Of lees dit eens:

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

2 Comment

  1. Rita says: Beantwoorden

    Heerlijk! Ondanks de minpuntjes (oh muggen, vreeeselijk) , lekker genieten!

    1. jolande says: Beantwoorden

      Ja, dankjewel!!

Geef een reactie