Safaritip: Fietsend door zebra’s in Lake Mburo NP | Oeganda

In een vrij weekend tussen het vrijwilligerswerk door in Oeganda wilden Sophie en ik zelf een tripje gaan maken. We besloten zelfstandig naar Lake Mburo af te reizen om vervolgens tussen de zebra’s door te gaan mountainbiken. Dat is wel even wat anders dan in een jeep op safari gaan! Een enorm toffe ervaring die ik graag met jullie wil delen. Vandaag vertel ik jullie over dit uitstapje naar het Lake Mburo National Park in Oeganda: het kleinste Nationaal Park in Oeganda, maar desalniettemin zeker de moeite waard!

 

Met het openbaar vervoer naar Lake Mburo NP

‘s Ochtends staan Sophie en ik vroeg op om met de boda boda (scooter taxi) van ons vrijwilligerswerkhuisje naar het busstation te worden gebracht. Daar begint het avontuur al! Op zoek naar de juiste bus naar Mbarara. Vanaf Masaka moet het ongeveer een uurtje of twee rijden zijn naar Mbarara. Maar Oeganda is Oeganda niet als het openbaar vervoer er wat langzamer over doet. In een volgepropt minibusje vervolgen we onze weg en telkens als we denken dat we nu echt wel goed doorrijden en vol genoeg zitten, besluit het mannetje dat uit het raam hangt en als dienst doet als conducteur dat er nog wel iemand bij kan. Hij seint naar de bestuurder om te stoppen en hop, weer springt er iemand naar binnen. Compleet verzien van zijn inboedel. Heerlijk zo’n kalkoen tussen mijn benen!

Eenmaal aangekomen in Mbarara vinden we al een snel een boda boda die ons richting het Nationaal Park wil brengen. Samen springen Sophie en ik opgepropt tegen elkaar op de scooter. Na een helse rit over hobbelige zandwegen (man wat is deze regio droog, als je het vergelijkt met de rest van het super groene Oeganda!) komen we aan bij de entree van het park.

 

Sophie en ik!
Sophie en ik: boda boda rit overleefd, CHECK!

Woops! Verkeerde ingang!

Wat blijkt? Dit is de officiële entree van het park en hier moet je behoorlijk wat dollars betalen om in te gaan én kan je vervolgens niet fietsen. Iets waarvoor wij juist waren gekomen. Gelukkig kent onze boda boda driver nog een lodge vanwaaruit we misschien kunnen fietsen. Hopen maar dat het de goede is. Vol goede moed stappen we weer achterop. Dit keer heeft de driver een stuk meer haast en sjeest letterlijk over de snelweg heen. Zonder helm knijpen Sophie en ik hem toch wel een beetje. We rijden letterlijk zo hard dat als ik mijn mond open doe, ik moeite heb om hem weer dicht te doen. De wind zorgt ervoor dat ik hem nauwelijks nog in een normale positie kan brengen. Ondertussen slingert de boda boda van de verharde op de onverharde weg. Telkens als er ander verkeer aan komt slingert hij van de weg af en als we zijn ingehaald slingert hij er weer op. Na een veel te lang halfuur komen we via hobbelende wegen die naar boven leiden uiteindelijk aan bij de Rwakobo Rock lodge.

 

Rwakobo Rock lodge

Uitzicht over de savanne van Lake Mburo NP
Uitzicht over de savanne van Lake Mburo NP

 

Als we hier aankomen blijkt gelukkig dat we vanaf hier kunnen mountainbiken en door de zebra’s kunnen fietsen. Yes! We moeten nog even wachten op de gids en zodoende bestellen we hier een heerlijk lunch met uitzicht op de enorme savanne vlakte. Wat voel ik mij klein als ik daar aan de rand sta zeg. Na een heerlijke lunch gaan we nog even op de foto met de slang. Je bent toch niet voor niets toerist hè? En vervolgens is het tijd om op safari te gaan. Voor het eerst op de fiets in Oeganda!

 

lake mburo safari oeganda

 

Mountainbiken langs de zebra’s

Een klein beetje onzeker stap ik op mijn fiets. De wegen zijn hier wel heel erg heuvelachtig en hobbelig en zanderig dat ik een klein beetje onzeker begin te trappen. Sophie daarentegen is helemaal in haar element en sjeest over de savanne vlakte. De gids wacht gelukkig een aantal keer op mij als ik weer langzaam kom aangetuft. Ik ben duidelijk weer eens niet zo sporty en durfal als ik van te voren had gedacht. Als we echter op rechte stukken aan het fietsen zijn geniet ik van het uitzicht. En YES! Daar is de eerste zebra van de reis!

 

Vind je ook niet dat ik er heel zelfverzekerd en blij uit zie op mijn fiets?
Vind je ook niet dat ik er heel zelfverzekerd en blij uit zie op mijn fiets?

 

In Oeganda kan je namelijk alleen zebra’s zien hier in het Lake Mburo Nationaal Park. En na drie andere safari’s te hebben gedaan, wilde ik toch echt nog wel heel graag deze beestjes zien. Die heerlijke dikke billen vol met strepen. Het ziet er net uit of ze een pakje aan hebben getrokken. Rustig zitten ze het savanne gras te kauwen. Met de fiets kunnen we al vanaf een metertje of drie van deze beesten genieten. Stiekem zijn dit denk ik wel mijn favoriete safari dieren!

 

zebra mburo oeganda safari

 

Nog meer beesten zien op de safari-fiets-tocht!

Naast zebra’s zien we nog superveel buffels. Meerdere malen fiets ik dwars door hun enorme koeienvlaaien heen, aangezien die overal op de weg verspreid zijn en de vele hobbels mij niet echt heel soepel laten sturen. Toen ik op safari was in het Murchison Falls Nationaal Park, mochten we met de auto niet zo dichtbij de buffels komen omdat het gevaarlijk zou zijn. Nu met de fiets staan we echter op een paar meter afstand onbeschermd van deze beesten te genieten. Buffels kunnen niet goed zien en ruiken hun omgeving voornamelijk. Af en toe gaat de neus omhoog richting onze kant, maar voornamelijk zijn ze bezig met herkauwen en kunnen wij een kijkje nemen in deze relaxte levensstijl van deze enorme beesten.

 

safari oeganda

 

Naast de buffels zien we ook de prachtige kraanvogels: het nationale dier van Oeganda die tevens ook op hun vlag te vinden is. Verder zien we veel verschillende soorten antilopen die heerlijk tussen ze zebra’s staan te springen en eten. Ook maakt onze gids ons nog blij met een slang. Die dode in de lodge vond ik toch prettiger om vast te houden 🙂

 

De terugweg naar Masaka

Eenmaal weer aangekomen bij de lodge besluiten we om diezelfde dag toch maar terug naar Masaka te reizen. De prijzen van de lodge hier zijn helaas echt boven ons budget. Aangezien het al het einde van de middag is. moeten we nog redelijk opschieten om terug te komen. Er wordt een boda boda gebeld door de lodge om ons op te pikken en ons aan de kant van de weg te zetten om een bus terug naar Masaka te pikken. Natuurlijk duurt dit weer een dik halfuur voordat die boda boda er is. Je gaat je bijna afvragen of de mensen hier wel geld willen verdien… Maar ok. Aan de kant van de weg worden we gedropt en dan is het wachten geblazen tussen de tiental andere Oegandezen die ook graag een bus richting Masaka proberen te pakken.

 

Ik ben benieuwd: zou jij ook wel eens fietsend op safari willen? En wat is jouw lievelings safari dier?

 

Leuk? Volg mij op Facebook voor meer updates!

Dit vind je ook leuk:

De 9 mooiste dingen in de Parel van Afrika | Oeganda

Super goedkoop op safari: het kan! | Zambia

5 tips om het openbaar vervoer in Malawi te overleven

 

 

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie