Wat kostte backpacken in Maleisië mij?

Eén van de meest gestelde vragen: hoeveel kost dat nou eigenlijk, op wereldreis zijn? Aangezien ik zelf op een heel laag budget reis, omdat ik simpelweg – ik gok net als jullie – geen miljonair ben, hou ik mijn reiskosten goed bij. Vandaag deel ik wat backpacken in Maleisië mij heeft gekost.

Wat handige dingetjes om te weten voor het budget:

Ik reis samen met mijn vriend, iets wat soms meehelpt in de kosten en soms niet. Simpelweg omdat het soms goedkoper is om een tweepersoonskamer te boeken dan twee dormbedden. Als een tweepersoonskamer veel duurder was dan twee dormbedden, kozen wij soms voor het laatste. Een heerlijke luxe dus als je samen reist, dat je kunt kiezen wat goedkoper is, maar tóch vaak zat een privé kamer kunt hebben.

Ik ben een dikke twee weken op reis geweest in Maleisië en ben op zes verschillende plekken geweest: Kuala Lumpur, Taiping, Pulau Pangkor, Pulau Penang, Cameron Highlands en Kuala Lumpur.

Alles wat ik heb gereisd heb ik per bus gedaan en in Kuala Lumpur heb ik af en toe de metro gepakt, bijvoorbeeld om naar de Batu Caves net uit de stad te gaan.

Ik heb voornamelijk lokaal gegeten en ben zo bij de heerlijkste eettentjes op straat gekomen. Ik heb twee keer westers gegeten iets wat daar nog steeds vrij goedkoop is, maar zeker duurder dan streetfood. Streetfood heb je al voor 1 euro à 2 euro. Westers eten tussen de 5 en 10 euro. Een verse fruitdrank kost ongeveer 1 euro.

Ik heb geen tours gedaan in Maleisië, gewoonweg omdat het op de plekken waar ik ben geweest niet nodig was. Hoewel ik een tour in de Cameron Highlands na mijn ervaring misschien toch wel zou aanraden…

De goedkoopste accommodatie waarin ik heb geslapen was 5 euro per persoon in Pulau Penang. In Pulau Pangkor sliep ik in de duurste accommodatie in Maleisië: 10 euro per persoon per nacht.

In Taiping heb ik vier nachten gratis overnacht voor werk, maar heb hier wel kosten voor het eten en het vervoer betaald.

Wat kostte backpacken in Maleisië mij?

In 15 dagen tijd hebben mijn vriend en ik uiteindelijk 563,92 euro uitgegeven. Dit is 18,79 euro per persoon per dag.

Ongeveer een derde van dat budget ging naar slapen, een ander derde naar eten en het laatste derde naar activiteiten of een busticket.

Vallen de kosten mee of tegen?

Maleisië is voor ons wat duurder uitgevallen dan gehoopt. Mijn vriend en ik hadden een budget van 15 euro per persoon per dag, dit is helaas niet gelukt in Maleisië. Desalniettemin kan ik niet zeggen dat het nou echt een dure bestemming is 😉 Veel mensen hebben een stuk ruimer budget en vinden het waarschijnlijk knap dat wij voor zo goedkoop hebben kunnen reizen!

Als je een budget tussen de 20 en 30 hebt, dan heb je echt zat en kun je van alles en nog wat doen als budget backpacker. Onder de 20 euro moet je wel echt keuzes maken. Wij aten bijvoorbeeld gewoon 3x per dag en niet allemaal snacks tussendoor. Ook dronken wij nauwelijks alcohol.

Hoewel sommige mensen graag een wat ruimer budget hebben, vonden wij het prima om op dit budget te reizen. Wij hoeven echt niet alles met tour te doen en vinden het juist leuk om af en toe zelf te klungelen. Als je goedkoop in Maleisië wilt reizen, dan kan dat dus zeker! Echter fanatiekelingen kunnen het vast nog goedkoper dan wij doen 😉

Een vliegticket naar Maleisië is goedkoop te vinden vanaf Amsterdam. Er zijn hele goede deals naar Kuala Lumpur. Retour heb ik al gezien vanaf 450 euro en ik kocht zelf een enkeltje voor nog geen 300 euro.

Valt dit je mee of tegen?

Meer lezen? Lees hier al mijn blogs over Maleisië!

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

2 Comment

  1. Ik vind het knap dat het lukt voor dit budget, wij gaven in Maleisië 30€ per dag uit ongeveer, vliegticket zat hier wel in mee berekend. Hebben alles gedaan wat wij wilden en soms ook voor een wat duurdere accommodatie gekozen. Op wereldreis zou ik wel proberen iets goedkoper te overnachten etc.

    1. jolande says: Beantwoorden

      Dit was ook exclusief tickets, dus dat scheelt weer een hoop! 🙂

Geef een reactie