Wat kost 3 weken backpacken in Panama?

san blas panama

Voordat ik op reis ging had ik echt een onduidelijk beeld over hoeveel reizen in Panama zou gaan kosten. Voordat ik mijn vliegticket boekte las ik dat het zo’n 30 dollar per dag zou gaan kosten. Toen mijn vliegticket eenmaal geboekt was, kwam ik echter op veel verschillende bronnen veel hogere bedragen tegen. Sommigen hadden het zelfs over 70 euro per dag. Voor backpacken! Mijn vliegticket was al geboekt en ik wist dat ik niet het geld had om 70 dollar per dag te spenderen, aangezien ik er zo’n drie weken wilde blijven… Met gekruiste vingers ging ik op reis. Vandaag vertel ik je hoeveel 3 weken backpacken in Panama mij gekost heeft!

 

Hoe heb ik gereisd?

Voordat ik jullie verklap hoeveel het mij gekost heeft, is het natuurlijk handig om eerst wat context te creëren over hoe ik gereisd heb. Hoe je reist in Panama kan namelijk heel veel uitmaken in hoeveel het gaat kosten. Ik vertel per onderdeel hoe ik heb gereisd en vervolgens vertel ik hoeveel mij dat heeft gekost. Daarnaast benoem ik de prijzen die ik heb uitgeven in Panama in Amerikaanse dollars. Omdat je daar ook met dollars betaalt. 1 dollar is bijna 90 cent. Het valt dus iets goedkoper uit in euro’s.

De beste reisroute in Panama: van tropische stranden naar weelderige jungles

 

Vliegen

In totaal heb ik drie weken gereisd. Ik kwam via Costa Rica het land binnen per bus en verliet Panama na drie weken ook weer per bus naar Costa Rica. Ik had dus geen vliegticket op Panama gekocht. Mijn vliegticket heeft mij 800 euro gekost. Ik vloog van Nederland naar Costa Rica en van Nicaragua terug naar Nederland. Als je op Panama zou vliegen, ben je in het hoogseizoen ongeveer dezelfde prijs kwijt. Het hoogseizoen is in de Nederlandse vakantieperiode. Ga je  buiten het hoogseizoen, dan kan je zelfs met een beetje goed zoekwerk en flexibele dagen een ticketprijzen van zo laag als 400 euro vinden!

 

Vervoer

In Panama heb ik alles met het openbaar vervoer gedaan. Dit betekent van plek naar plek met lokale bussen. Zo hier en daar heb ik een shuttle service geboekt. Dit zijn bussen die je bijvoorbeeld bij je hostel kan regelen. Ze pikken jou en andere backpackers bij andere hostels op en rijden dan vrijwel direct naar de volgende bestemming. Dit is vaak iets duurder, maar wel sneller en comfortabeler. Dus zeker af en toe de moeite waard.

Kosten

Een taxi kost ergens tussen de 2 en 4 dollar in Panama City. Ga je met het openbaar vervoer dan betaal je ongeveer 2 euro per uur. Ga je met een shuttle dan betaal je wel iets meer.

 

Slapen

Altijd heb ik in Panama in hostels geslapen. De kosten voor het slapen in hostels is vaak veel lager dan in het slapen van hotels. Daarnaast ben ik niet heel erg om te kopen voor luxe. Een bed is een bed. En misschien wel de belangrijkste reden: in hostels is het zoveel meer gezellig dan in hotels. Alle backpackers zitten er! Dus ik ook 🙂

Over het algemeen heb ik in dorms geslapen. Zo nu en dan heb ik ook een privé kamer geboekt met mijn reisgenoot als de kosten niet echt duurder waren. Even iets meer privacy, is zo nu en dan best fijn!

Voor een hostel betaal je gemiddeld tussen de 10 en 15 dollar per nacht.

Eten

Het eten in Panama is echt heerlijk. Veelvuldig ben ik naar een lekker budget restaurantje geweest om te genieten van de verse vis. Zo nu en dan heb ik eten gehaald op een lokale markt, wat veel goedkoper is dan in de winkel of in een restaurant. Af en toe heb ik gebruik gemaakt van de gelegenheid om in het hostel te kopen. Dan kocht ik pak wraps, wat bonensaus en wat groente op de markt. Heel cheap en makkelijk een heerlijke maaltijd!

Een maaltijd in een restaurant kost ergens tussen de  4 en de 8 dollar. Hiervoor heb je echt een vol bord met bijvoorbeeld verse vis en frietjes. Ga je op de markt eten kopen dan moet je echt denken aan wat stukken fruit voor 1 à 2 euro. Heerlijk cheap dus! De supermarkten zijn redelijk Nederlandse prijs. Ietsjes goedkoper.

 

Drinken

Drinken moet natuurlijk ook gebeuren. En dan heb ik het over water, maar ook over een gezellig drankje in de bar. Water kan je op veel plekken in Panama uit de kraan drinken, met een chloor smaak. Maar helaas niet op alle plekken. Water in de supermarkt is relatief vrij duur: je betaalt ongeveer 1 euro voor een klein flesje water.

Drankjes tijdens het uitgaan verschillen erg in prijs. Over het algemeen is rum heel goedkoop. Een rum cola koop je al voor 2 euro. Net als een biertje. Op sommige plekken kan je ook goedkoop cocktails drinken voor 2 tot 4 euro. Maar dat is helaas niet overal zo goedkoop.

Tours

In Panama heb ik meerdere tourtjes gedaan. Tourtjes zijn vaak een enorme aanslag op je dagbudget, maar als je ze goed uitzoekt dan kan je er wel wat goedkope tussen vinden en dan is het écht de moeite waard. Zo ben ik op een tour geweest naar een organische farm, waar ik alles heb geleerd over gezond eten en koffie maken (25 euro) Ik heb een heerlijke boottocht en snorkeltocht gemaakt rondom Bocas del Toro, waar ik prachtige eilandjes heb gezien, springende dolfijnen naast de boot heb gehad en gesnorkeld tussen goudkleurig koraal (25 euro)

Verder heb ik twee duurdere tours gedaan. Bij eentje had ik echter het geluk dat ik hem gratis mocht doen, in ruil voor een artikel (die er snel aan komt!). Een dag ben ik op een boot mee geweest en heb ik alles geleerd én gezien van de bultrugwalvissen. Deze beesten kunnen wel 20 meter lang worden en springen en zwemmen door de Pacifische kust van Panama. Wauw! (150 euro)

De grootste aanslag op mijn dagbudget is echter de duikcursus geweest die ik heb gedaan in Panama. Man, wat een geld kostte dat. Maar echt, méér dan de moeite waard. Vier dagen duiken in het Coïba Nationaal Park waar ik enorm veel vissen en zoogdieren heb gezien. Met klap op de vuurpijl bultrugwalvissen, haaien en dolfijnen! (375 euro)

Kosten Panama

Eindstand

Uiteindelijk heb ik gemiddeld 40 dollar per dag uitgegeven in Panama. Plus de kosten van mijn duikcursus. Die heb ik maar apart gehouden, aangezien dat zo’n grote uitgave is en je die niet echt kan samentrekken met het dagbudget en ik ook geen idee heb of jullie geïnteresseerd zijn in een het doen van een duikcursus 🙂

 

Valt het je mee of tegen?

 

Leuk? Like Mijn Reisparadijs op Facebook voor meer updates!

 

Meer lezen?

De beste reisroute in Panama: van tropische stranden naar weelderige jungles

De 3 indrukwekkendste vulkanen in Nicaragua: van spuitend lava tot vulkaan boarden!

Waarom je nu je angsten over ontwikkelingslanden moet loslaten

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

4 Comment

 1. anoniem says: Beantwoorden

  Qua kosten valt het ontzettend mee! Ik ben 27 jaar en ik zit te denken aan een soort beloningsreis voor mijn afstuderen (ik werk ook als leerkracht, dus ik heb ook zes weken vakantie yay!) Het backpacken spreekt me erg aan, omdat ik dit in 2013 in Australië ook heb gedaan. Het enige wat me tegenstaat is een enorme backpackmassa (of nog erger: ‘flashpackers’). Zijn die veel te vinden in Panama of valt het erg mee?

  gr.

 2. Tim says: Beantwoorden

  Zijn de kosten per dag inclusief of exclusief vlucht?

  1. jolande says: Beantwoorden

   Exclusief!

 3. Bas Graafland says: Beantwoorden

  Ik ben inmiddels 65 jaar en de afgelopen 5 jaardoe ik bijna niets anders dan reizen backpakken vorig jaar in Australië een auto gekocht de banken er uit laten halen matras gekocht gasbrander en rijden maar Waar ik naar streef en dat geld voor elke reis zoveel werken dat ik aan het eind van mijn tijd terplekke 4 maanden. Australië zonder kosten 4 maanden kon verblijven ca de helft van de tijd vulde ik in door bij mensen te blijven slapen en eten en soms een vergoeding en als tegen prestatie werkte ik daar een aantal dagen Baantjes zoals oppasser op de kinderen naar school brengen eten koken maar ook een overkapping bouwen Bij hippies mee gewerkt om een strobalen huis te bouwen schilderen In de groenten tuin werken eigenlijk alleen maar super klussen Komen najaar en winter ga ik voor 4 maanden naar Costa Rica en Panama misschien heb jij nog leuke tips voor mij

Geef een reactie