Kerst vieren bij een lokale familie in Mexico: eten, eten eten!

Over een paar daagjes ruil ik tropisch Isla Holbox aan de Caribische kust van Mexico in voor een leven in het noorden van Mexico bij de familie van mijn vriend. Voor vier weken zal ik in Monterrey wonen, die na Mexico-City de grootste stad van Mexico is. Een enorme verandering dus, na drie weken op een heel rustig eiland te hebben gewoond! Maar hé, daar wil ik vandaag niet bij stilstaan. Vandaag wil ik stil staan bij mijn gewicht en wat voor invloed kerst in Mexico daar op gaat hebben. Komt ‘ie.

Ik weeg mij thuis niet zo vaak, maar af en toe ben ik wel nieuwsgierig en sta ik op de weegschaal. De ene week ben ik wat zwaarder dan de andere, maar thuis in Nederland doe ik daar eigenlijk niet zoveel mee. Ik probeer wel redelijk gezond en vers te koken, hou van salades en lekker fruit. Maar iedereen die mij kent weet ook dat ik een chipsverslaving heb en een enorme lekkerbek ben. Thuis bij mijn ouders zit ik meer in de koelkast dan op de bank en kaas vind ik heerlijk. Maar hé, dat is allemaal prima toch?

Afvallen op reis? Gewoon 3 maaltijden per dag eten!

Happy me met mijn heerlijke noodlesoep in Vietnam!

Voordat ik op reis ga weeg ik mijzelf altijd en als ik thuiskom bekijk ik het resultaat. En wat blijkt: op AL mijn reizen val ik af. Mijn eerste reis in Oeganda was ik zelfs 6 kilo afgevallen – maar hé ik was ook behoorlijk veel ziek geweest. Dus dat was logisch te verklaren!

Op andere reizen is het verschil meestal niet zo groot, maar vaak gaat er wel 3 kilo af, in zo’n 2 maanden reizen. Best een groot verschil toch? Eenmaal thuis zit dat er na twee weken eigenlijk altijd weer aan. Dit zegt dus meer over mijn eetpatroon thuis (lees: snackpatroon). Op reis snack ik nauwelijks – omdat ik vaak op budget ben – en eet ik eigenlijk vrijwel altijd drie goedkopere maaltijden per dag. Thuis ben ik echt van de hapjes en de drankjes en ben ik niet in staat om maar drie normale maaltijden per dag te eten.

Afgelopen reis in Azië, waarin ik 2,5 maand door Maleisië, Indonesië en Vietnam reisde, ben ik maar liefst 5 kilo afgevallen. Ik stond met verbazing te kijken toen ik op de weegschaal stond toen ik even een week thuis was. Maar: we hadden ook op een laag budget gereisd en heel goedkoop gegeten. En ookal eten we goedkoop, ik wil dan wel een beetje gezond eten. Daardoor stond ik niet bij de streetfood die alleen maar frituur verkocht, maar nam ik liever een bord rijst met groente. Blijkbaar is dit voldoende om mij te laten afvallen. Ziek ben ik namelijk niet geweest!

Mexico = eetland nummero 1

Zo eet ik tostades. Charmant, of niet?!

Anyways, nu ben ik dus in Mexico en voel ik aan mijn lichaam dat alles er alweer aan kwabbert. Het eten is hier echt heerlijk, maar het kan moeilijk zijn om hier altijd maar gezond te eten. Een heel normaal gerecht in Mexico, en één van mijn favorieten, zijn namelijk tostades. Dit kun je het best vergelijken met nacho’s in de vorm van een pancake. Oftewel een gefrituurde maïs tortilla. Dit kan je eten als ontbijt, lunch of avondeten. “Enorme nacho’s eten voor ontbijt?!” hoor ik je denken. Zal ik alvast een enkeltje Mexico voor je boeken? Want ja: het is heerlijk!

Een goed buikje hebben is hier heel normaal in Mexico – en volgens mij is het ook het land (maar vergeef mij als ik het verkeerd heb) waar het meeste overwicht voorkomt en waar de meeste colaconsumptie plaatsvindt (cola voor bij het ontbijt: heel normaal hier). Maar aan de andere kant is het ook het land wiens keuken op de Werelderfgoedlijst staat. Haha! Ja ik wist ook niet dat dat bestaat. Maar het zegt wel wat: het eten is hier om je vingers bij af te likken.

Kerst vieren in Mexico: help!

Ik denk dat dit mijn eerste trip in mijn leven gaat worden, waar ik met kilo’s erbij thuis kom, in plaats van dat ik ze in het land van reizen laat liggen. Hoe dan ook: het maakt mij niet zoveel uit. Volgens mij ga ik heerlijk eten. Kerst wordt hier goed gevierd. Als een christelijk land, wordt er enorm uitgepakt. Daarnaast doen ze in Mexico nog wat speciaals: een week voor kerst begint het festijn al.

Het verhaal gaat dat een week voor Jezus is geboren, Jozef en Maria op zoek waren naar een slaapplek. In Mexico wordt die week gebruikt als eetgelegenheid met je collega’s, familie, buren en nouja, eigenlijk gewoon iedereen. Waar ik mij in Nederland vaak drie dagen lang naar het kerstdiner sleep (heerlijk en gezellig!), gaat dat hier dus 10 dagen lang zijn. Haha. Wish me luck?! Ik kijk er in ieder geval enorm naar uit en zal jullie verlekkeren met alles wat hier langskomt de aankomende dagen.

Een typische Mexicaanse barbecue bij de familie van José. Thuis probeer ik zoveel mogelijk vegetarisch te eten, maar dat wordt hier in Mexico niet echt gewaardeerd. Links onder ligt trouwens cactus: ik kijk er zo naar uit om dat te proberen!

Heb jij ooit kerst in het buitenland gevierd?

Meer lezen? Lees hier al mijn artikelen over Mexico.

Of lees hier hoe mijn kerst vorig jaar in Mexico was: Alleen op reis: Kerst aan de Caribische kust in Mexico

PS: Deze blog heb ik speciaal voor mijn oma geschreven, omdat ze vindt dat ik in mijn mails na haar blijkbaar altijd over eten praat! Maar wat kan ik anders zeggen: eten op reis is toch één van de grootste dagactiviteiten?!

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie