Isla Holbox: tropisch paradijs in Mexico

Isla Holbox, Mexico

Isla Holbox is één van die plekken die mij enorm heeft verbaasd. Een klein tropisch eiland op een plek waar de Caribische zee mengt met de Golf van Mexico. Het is alsof je een beetje terug de tijd in gaat met zijn extreem relaxte sfeer. Vol met hangmatten, leuke eettentjes, barretjes en prachtig wit zand met een bijzondere groen-blauwe zee. Het is een paradijs voor iedereen die eens wat anders wilt en wilt ontkomen aan de drukte in Playa del Carmen en Cancun en wilt genieten van het Caribische leven. Vandaag neem ik je mee naar dit tropische paradijsje en deel ik mijn ervaring op dit heerlijke Mexicaanse eiland.

Isla Holbox

Op de boot naar Isla Holbox voel ik meteen dat het de goede beslissing is om hierheen te komen. In 25 minuten vaart de boot van het vaste land in Mexico af en neemt je mee naar het kleine eilandje Isla Holbox. Het water ziet er op het eerste gezicht een stuk minder paradijselijk en blauw uit dan in bijvoorbeeld Tulum. Maar, de palmbomen en afgelegen zandstrandjes overtuigen mij dat dit een klein pareltje is wat door mij ontdekt moet worden!

Wanneer ik de boot af stap en aan land kom, staat er een rij golfkarretjes klaar. Auto’s worden hier in Isla Holbox niet gebruikt. De wegen zijn allemaal van zacht zand gemaakt en mensen gebruiken hier enkel de benenwagen, fiets en dus golfkarretjes.

Online was de plek waar ik wilde overnachten uitverkocht, maar ik probeer het toch maar: “Naar het Tribu Hostel graag.” Niet wetend dat een golfkarretje hier overbodige luxe is en de afstanden vanaf de ferry prima te lopen zijn. Hoewel – met een backpack – niet altijd even comfortabel op het heetst van de dag 😉

Chillen in het hostel en bij de zonsondergang

Eenmaal bij het Tribu Hostel aangekomen, vraag ik of ze toch nog een dormbed hebben. Volgens internet is dit het leukste hostel Isla Holbox en er zijn weinig andere opties. En guess what: er zijn toch nog bedden vrijgekomen. Lucky me.

Het is een heerlijk hostel vlakbij het strand, met hangmatten en vol gekleurde muren met streetart. De dormbedden zijn niks bijzonders, maar de gezelligheid is er groots.

‘s Avonds bekijk ik de zonsondergang met één van de medewerkers van het hostel: niet wetend dat het later mijn vriend zou worden 😉 Wat een romanticussen zijn het toch die Mexicanen. Maar niet alleen onder de Mexicanen is de zonsondergang kijken hier populair. Iedereen komt op Isla Holbox samen om ‘s avonds de spectaculaire tinten van de zon te zien weerkaatsen op de zee.

Hele dagen op het strand in Isla Holbox

Het dagritme van mijn leventje is al snel gezet op Isla Holbox. Relaxen. Relaxen. En uh… Relaxen. Ik loop zelfs langzaam als ik van de ene plek naar de andere plek ga. Alles gaat hier tranquilo. Hoewel het toerisme behoorlijk oplopend is en zeker in de drukke seizoenen, in de zomer en rondom kerst, het hier behoorlijk vol toeristen kan zitten, blijft het eiland charmant. Aan de zandstraatjes vind je tientallen leuke barretjes, eetplekjes en boetiekjes. De straten worden elk jaar opnieuw beschilderd met indrukwekkende streetart. Ik kijk mijn ogen uit terwijl ik mijn maag goed laat vullen. Elke ochtend, middag en avond probeer ik ergens anders te eten. Van verse vis, tot heerlijke taco’s. Van heerlijke smoothies tot de lekkerste crêpes die ik ooit heb gegeten. De Mexicaanse keuken is misschien wel mijn favoriet.

Tip: Probeer een crêpe met kaas en nutella. Echt waar. Je gaat mij dankbaar zijn.

Als ik geen zin heb om uiteten te gaan – of weer eens op mijn budget moet letten – ga ik langs de markt om zelf mijn eigen taco’s te bouwen. Ik ben dol op de bonensaus die ze hier in Midden-Amerika verkopen. Ik mik er wat van op een tortilla en met wat verse tomaten, avocado, citroen, peper en zout maak ik het af. Dit kan ik werkelijk waar elke dag eten en eet ik op de dag van vandaag nog steeds errrrug vaak.

Isla Holbox, streetart

Isla Holbox, street art

Isla Holbox, streetart

Op avontuur in Isla Holbox

Hoewel het verleidelijk is om gewoonweg helemaal niks te doen op Isla Holbox, is er voor de avonturier ook echt genoeg te beleven. Uren lang slenter ik langs het strand en loop afwisselend door het witte zand en het groen-blauwe water. Met name op een mooie zonnige dag heeft het water echt een unieke kleur. De enorme lange zandbanken zijn kenmerkend aan Holbox en je ziet overal mensen op het oppervlak liggen.

Ik loop zover dat ik niemand meer zie. Tot ik in de verte wat rozes zie opkomen. Twee roze flamingo’s! Zo cool! Gewoon in het wild. Punto Mosquito, de plek waar je deze beesten kunt zien, is heerlijk afgelegen en er komt geen hond. De paar uur die ik hier door het water liep voelde alsof ik op een soort pelgrimstocht was in combinatie met expeditie Robinson. Wat is het heerlijk om in zulke rust door het groen-blauwe water te lopen en beloond te worden met exotische beesten.

Tip: Ik liep terug met de zonsondergang in zicht. Prachtig, maar wel echt muggentijd. Ga of iets eerder weg of neem echt bergen antimuggenspray mee. Je wordt hier gegarandeerd lek geprikt!

De avonden vieren met cocktails en plankton

Het leven in Isla Holbox lijkt nooit op te houden. Hoewel ik iemand ben die best wel van slapen houd, lijk ik het door het relaxte tempo hier een stuk minder nodig te hebben. ‘s Avonds vind ik mijzelf met een drankje in mijn hand en blote voeten in het zand. De reggaeton klinkt op de achtergrond en iedereen verzameld zich hier voor een gezellige avond.

Eén avond ga ik zelfs nachtzwemmen met een hele bijzondere soort plankton. Als het water beweegt licht het op en sprankelen er allemaal zilveren plekjes in het water. Als je er doorheen zwemt, lijkt het net alsof je lichaam oplicht. Zo vet!

Andere dingen doen op Isla Holbox?

Dingen die ik niet heb gedaan op Isla Holbox, maar wel echt de moeite waard zijn:

 • Kano tours door de prachtige mangrove van dit eiland;
 • Whale sharks spotten tijdens het snorkelen (dit wilde ik zó graag doen, maar het was helaas niet het seizoen toen ik er was);
 • Kiteboarden (heel veel kiteboarders komen af op het heerlijke water rondom Isla Holbox. Ik heb urenlang naar ze gekeken, maar zelf geen bord aangeraakt 😉 );
 • Een golfkarretje huren en rijden over afgelegen zandweggetjes;
 • Een fiets huren en over de zandpaadjes langs de mangroves fietsen;
 • Naast de heerlijke wandelweg naar Punto Mosquito, kun je ook naar Punto Coco gaan. Een heerlijke plek om met bijvoorbeeld een eigen gemaakt vuurtje te genieten van de zonsondergang.

Na twee weken op Isla Holbox had ik alleen maar rond geslenterd, veel te veel gegeten, gerelaxt en over het strand gewandeld. Maar kun je nagaan wat je er nog meer allemaal kunt doen!

De route naar Punta Coco

Slapen in Isla Holbox

Het Tribu Hostel staat aangeschreven als het beste hostel van Mexico en dat merk je gelijk. Het grootste gedeelte van de tijd is het online uitverkocht, maar als je – net als ik – aanklopt buiten het hoogseizoen om heb je vaak nog wel geluk dat er een bedje vrij voor je is.

Wil je meer zekerheid? Boek dan vroeg, of boek online iets anders (op Booking> kun je vaak boeken met gratis annulering).

Holbox zit echt vol met leuke boetiek hotelletjes en als je ‘s avonds makkelijk mensen wilt ontmoeten kun je altijd naar de bar van Tribu Hostel gaan. Hier organiseren ze leuke quizavonden, artnights, salsa-avonden en wat dan nog niet meer.

Hostel Cabanas Ida Vuelta is een andere leuke budget optie die dormbedden, maar ook leuke privé bungalows aanbieden vlakbij het water.

Tribu Hostel, Isla Holbox
Tribu Hostel, Isla Holbox
Een kaartje van Isla Holbox, gemaakt door Tribu Hostel

Eten in Isla Holbox

Zoals ik al eerder zei, eten in Isla Holbox is heerlijk. Het is niet per sé het goedkoopste eten wat je kunt vinden – het is immers op een eiland – maar ook niet bijzonder duur. Hieronder een aantal voornamelijk budget opties om te eten, maar ik raad je vooral aan om gewoon lekker door de straten te slenteren en ergens neer te ploffen waar je zin in hebt!

Ontbijt

 • El Limoncito – hier eet je heerlijke Mexicaanse eieren met bonen.
 • Cafecito – wat meer Westers, met verse koffie en heerlijke muffins en andere gebakjes. Schijnt ook Wi-fi te zijn, maar het geluk was niet echt aan mijn zijde.

Lunch

 • La Chingada – de lekkerste vistaco’s en ceviche (oooh wat ben ik gek op ceviche – rauwe, verse vis gekookt in citroensap). Opgezet door twee super aardige Mexicaanse vrouwen.
 • Las Panchas – zie foto hieronder. Heerlijke visgerechten!
 • La Tortilleria de Holbox – hier eet je de lekkerste tortilla’s van het eiland. Mijn vriend probeerde mij te versieren met zijn ‘zelfgemaakte tortilla’s’, nou die kwamen dus gewoon hier vandaan. Werkte alsnog 😉

Avondeten

 • Taco Queto – de beste burrito’s ever. Hier droom ik soms nog over 🙂
 • Pura Vida Sushi Bar & Roots Bar – ja, niet echt Mexicaans, maar op reis hou ik er altijd van om goedkope sushi te eten. Hier vullen ze veel sushi met Philadelphia kaas. Hmm…
 • El Abuelo Tom – lokaal eten uit Yucatan. Verkoopt onder andere heerlijke tostadas! Deze variant eet ik nog steeds graag thuis.

Daarnaast heb je een markt waar je naast verse groente en fruit, ook kunt gaan zitten op de plastic stoelen en empanada’s, taco’s en whatever kunt eten. Eet smakelijk!

Isla Holbox, streetart

Hoe kom je op Isla Holbox?

Op Isla Holbox kom je met de boot (goh) vanaf Chiquila. Vanuit veel verschillende steden kun je hier komen: Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Valladolid…

Ik reis in Mexico het liefst met een ADO bus (snel, comfortabel en betaalbaar). De bussen vanaf bovenstaande plekken kosten tussen de 200 en 300 peso (10-15 euro) Maar je kunt ook altijd een collectivo nemen (een gedeelde taxi), of een privé taxi.

Vanaf het vliegveld van Cancun duurt de rit naar Chiquila met een taxi ongeveer 2 uur en kost ongeveer 1500 peso (70 euro). Vliegen naar Cancun gaat al vanaf 400 euro retour.

De boot in Chiquila gaat ieder uur en kost ongeveer 120 pesos (5-6 euro).

Kitesurfen, Isla Holbox, Mexico

Dus: wanneer ga jij naar Isla Holbox? 😉

Meer lezen:

Of lees hier al mijn blogs over Mexico.

En kijk ook eens op de Instagram van Global Mimi en Holbox Tourism, zij was er in dezelfde periode als ik en maakt prachtige foto’s op Isla Holbox.

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

4 Comment

 1. Oh, wauw!! Je hebt me verrast! Prachtig! Superleuk. Mooie beelden. En die sfeer vooral, helemaal waar ik van hou! Ik vind Isla Mujeres ook al zo leuk, maar hier wil ik als ik dit zie ook meteen naartoe!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Prachtig he!! Zeker nog eens terugkomen dus 🙂

 2. Janneke says: Beantwoorden

  Joli dit is geweldig en nu wil ik een nieuwe blog hoor ❤️ Liefde uut Amsterdam

  1. jolande says: Beantwoorden

   Haha lief!! <3

Geef een reactie