Hoe hou ik thuis mijn reisvibes vast?

Reizen is ontzettend leuk. Maar helaas houdt het voor de meesten van ons na een aantal dagen, weken of maanden toch op. We komen weer thuis en vallen terug in ons dagelijkse ritme. We gaan elke dag naar ons werk of de studie en spreken in onze vrije tijd af met dezelfde mensen. Elke dag iets nieuws meemaken, komt nauwelijks meer voor. En laat ik die ‘nieuwigheid’ nou juist één van de leukste dingen vinden! Vandaag vertel ik wat ik de afgelopen maand heb gedaan om toch nog een beetje mijn reisvibes vast te houden. 

Lekker eten om de reisvibes vast te houden

Ik ben echt gek op eten. Als ik een saaie dag heb, maak jij mij echt helemaal gelukkig met een lekkere snack. Nu mijn Mexicaanse vriend José steeds vaker voor mij kookt, moet ik bekennen dat ik ook wel wat kilootjes bent aangekomen. Maar ach, die diarree ik er straks allemaal weer af op wereldreis?! 😉

Naast de culinaire uitspattingen van José (burrito’s, quesadilla’s, taco’s… ja, Mexicanen houden echt van tortilla’s!) heb ik ook nog wat heerlijke andere dingen gegeten.

Uiteten bij tapasrestaurant Barça in Amsterdam

Zo ging ik héérlijk uit eten bij het tapasrestaurant Barça in Amsterdam. Ik ben dol op tapas, maar meestal kom ik niet veel verder dan de wat goedkopere en all you can eat varianten. Om te vieren dat José en ik zes maanden samen waren, gingen we eens lekker uiteten!

Dit restaurant brengt je naar de heerlijkste gerechten van Barcelona: één van mijn favoriete steden in Nederland. Met name de paella en de lamskoteletjes waren echte aanraders. En hmmm… vergeet de sangria niet!

Graduated🎓🍸🍉🌴 #bachelor #education #teacher #celebration #graduated #graduation #netherlands #amsterdam

Een bericht gedeeld door TRAVELBLOG | Mijn Reisparadijs (@mijnreisparadijs) op

Sushi in Utrecht

Ik ben dol op sushi! En toen mijn ouders vroegen wat ik wilde gaan eten voor mijn afstuderen, wist ik het meteen! Wel wilde ik eens een nieuw sushi restaurant uitproberen. Umami aan de Oudegracht in Utrecht is een echte aanrader.

Terwijl ik heerlijk zat te eten van de heerlijkste zalmrollen, waande ik mijzelf al in Japan…

Eens in mijn leven wil ik nog eens naar Japan gaan, met een goed spaarcentje… Om dan een hele maand alleen maar sushi te eten. Wie gaat er mee? 😉

Met streetfood naar Azië en Latijns-Amerika

José werkt in een streetfood tentje in Schotland. Omdat ik op mijn laptop werk, ga ik maandelijks langs zodat ik vanaf daar gewoon kan werken! Gelukkig kan ik dan in mijn pauzes even langshoppen bij zijn kraampje. Ik at de heerlijkste Maleisische curry, taco’s met pulled pork en Jerk Chicken hamburgers…

Nu weet ik wel waar die kilo’s vandaan komen 😉 Maar oh, zo lekker!

Ik kan niet wachten tot we in september in Maleisië zijn en de echte curry’s kunnen uitproberen!

Met muziek terug op reis

Een andere manier om je weer terug in die prachtige reis te wanen, is de muziek van het land te luisteren. Deze maand vond ik mijn CD van de “Black Missionaries” terug. Dit is een band uit Malawi. die ik zelf live heb gezien!

Deze heerlijke klanken zorgden ervoor dat ik tijdens mijn werk toch nog een beetje zat te wiebelen op mijn stoel. Normaal gesproken kan ik niet zo goed werken met muziek, omdat de taal mij afleid. Voor mijn werk schrijf ik teksten en tekst op tekst werkt voor mij gewoon niet. Om die reden luister ik meestal niks, of gewoon piano muziek om mij beter te concentreren 😉

De Ma Blacks zingen echter in hun eigen lokale taal, waar ik niks van versta. Hierdoor kon ik mij toch concentreren op mijn werk. Jeej!

Avonturen van anderen lezen

Ik ben gek op lezen! Doordat ik deze maand zoveel achter mijn laptop zat, heb ik de gewoonte ontwikkeld om in de tussentijd als ontspanning te lezen, in plaats van een filmpje aan te zetten. Even geen beeldscherm voor mij!

Afgelopen maand las ik de volgende drie boeken:

Op zoek naar het paradijs

Een verhaal van een Nederlandse vrouw die – zoals de titel beschrijft – op zoek gaat naar het paradijs. Ze bevindt zich voornamelijk aan de Pacifische kust, waar ze afgelegen eilanden opzoekt. Met een sarcastische en persoonlijke inkijk in haar leven, maakt het heerlijk leesvoer. De foto’s zorgen ervoor dat je hier óók heen wilt!

Mijn leven in de wildernis

Misschien heb je die aflevering van Floortje naar het Einde van de Wereld wel gezien, waar Floortje op bezoek ging bij de Nederlandse Miriam. Miriam liep samen met haar man, met een backpack en tent op de rug, door Nieuw-Zeeland heen. Ze jagen op hun eigen eten en slapen elke dag onder de sterrenhemel.

Ik vond het zo’n geweldige aflevering dat ik eens ben gaan googlen. Toen kwam ik erachter dat Miriam ook dit boek had geschreven. Een enorm bijzondere inkijk in haar manier van leven. Vooral ook leuk om te lezen dat ze het overleven in de wildernis eerst ook echt moeilijk en spannend vond, maar hier nu alleen nog maar van kan genieten!

Te voet door Afrika

Dit boek las ik al eens eerder, maar door de voettocht van Miriam, wilde ik ‘m toch weer lezen. Een vrouw van eind twintig loopt in de jaren negentig van Kaapstad in Zuid-Afrika helemaal naar Tanger in Marokko.

Ze neemt je helemaal mee door alle prachtige landen van Afrika en geeft een hele persoonlijk inkijk in haar leven. Super inspirerend om te lezen! Als je wilt, kan je álles.

Heerlijke reisfilms

Reisfilms zijn er genoeg en ik ben er gek op! Alleen al op Netflix staan er tientallen die ik graag zou willen zien. Hoewel ik deze maand niet zoveel heb gekeken, heb ik toch drie films gekeken die bij mij die reisvibes weer extra hebben aangewakkerd.

Living on one dollar a day

Deze film staat gewoon op Netflix: hartstikke handig! Twee jongens uit Amerika gaan in hun zomervakantie naar Guatamala toe en proberen daar – net als de locals – van 1 dollar per dag te leven.

Een enorm interessante film, die de ‘struggles’ van veel mensen in ontwikkelingslanden duidelijk en begrijpbaar maakt voor ons perspectief. Gelukkig komen ze op het eind van de film ook met een paar oplossingen. Waardevol om te kijken, als je zelf eens op reis gaat naar landen waar een salaris niet vanzelfsprekend is voor de lokale bevolking.

Tracks

Ik ben de laatste tijd echt van de “voetreizen”. Toen ik hoorde van deze film, wilde ik ‘m dan ook gelijk kijken!

Een vrouw uit Australië liep in haar eentje, met een stel kamelen en haar hond, door de Australische woestijn. In ongeveer een halfjaar tijd. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Aanrader! Alleen al om eens die prachtige beelden van Australië te zien.

Queen of Katwe

Deze film had ik al eens gezien, maar omdat mijn lieve vriendin naar Oeganda vertrekt in juli, keken we ‘m nog eens samen. Lees hier mijn blog over deze heerlijk film – waar je een ontzettend mooie inkijk krijgt in het dagelijkse leven in Oeganda! Wederom een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Bootje varen

Naast lezen, eten, films kijken en muziek luisteren heb ik ook nog daadwerkelijk wat gedáán! Een vriend van mij woont in de prachtige polders van Noord-Holland en nodige mij en een andere vriendin uit om eens te komen varen bij hem.

Ten eerste wakkerde dit de reisvibes bij mij naar boven omdat het een klein reünietje was van mensen die ik Panama had ontmoet. Ten tweede was het zo heerlijk, omdat het nieuw was en daarnaast ook nog eens super relaxed en mooi.

Met een klein motorbootje vaarden we over het stille water heen. We meerderen aan op een ‘drijvend eiland’. Ja, alle eilanden zijn in zekere zin drijvend (toch?), maar deze was extra bijzonder. Als je erop sprong, dan bewoog hij ook echt. Eén groot moerasigeiland.

Met een barbecue bij de zonsondergang maakt het deze dag in Nederland helemaal af!

Daarnaast heb ik ook nog heerlijk bootje gevaren met wat vrienden in Utrecht. Heerlijk! Kijk maar:

De toerist uithangen in Amsterdam

José kwam in juni ook nog gezellig langs in Nederland. Grappig is dat je samen met een ‘toerist’ ook heel anders kijkt naar je eigen land. Hij vindt de huizen bijvoorbeeld hartstikke mooi en is gekke op de grachten in Amsterdam in Utrecht. Dingetjes die ik zelf al nauwelijks meer zie.

Showing my love around in my home country! 🌷Who else has a love from another country? 😍 #frommexicotoholland #interraciallove

Een bericht gedeeld door TRAVELBLOG | Mijn Reisparadijs (@mijnreisparadijs) op

Als je dus echt helemaal thuis in een sleur hangt, probeer dan eens met andere ogen naar je eigen woonplek te kijken. Of trek er op uit! Zelfs in ons kleine kikkerlandje is nog genoeg te beleven!

Ga bijvoorbeeld naar het prachtige Texel! 🙂

Our countries protection for getting flooded 😂🌍💛 How is your country protecting itself?? #dunes #texel #netherlands #travel #reisparadijs

Een bericht gedeeld door TRAVELBLOG | Mijn Reisparadijs (@mijnreisparadijs) op

Watching some beautiful sunsets with my mom 😍 #texel #netherlands #travel #reisparadijs

Een bericht gedeeld door TRAVELBLOG | Mijn Reisparadijs (@mijnreisparadijs) op

Hoe hou jij je reisvibes thuis vast? 🙂

Meer lezen:

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie