Deze 9-jarige Afrikaanse straatverkoper weet meer over gelukkig zijn dan jij!

“Ik wil nog niet terug naar Nederland.” Al klagend hoor ik mezelf tientallen redenen noemen waarom ik beter hier in Latijns Amerika kan blijven. Tot ik mij opeens het verhaal herinner van een 9-jarige Afrikaanse straatverkoper die een vriendin van mij ontmoette in de stoffige straten van Dar es Salaam in Tanzania.

 

Het verhaal van Michaela Peterson

“Het is er vol van de mensen,” vertelt ze mij. “Op elke hoek van de straat wordt er van alles en nog wat verkocht. Van vers gesneden fruit tot tweedehands telefoons. Wanneer ik door de straten liep en van mijn mango aan het eten was begonnen mijn handen langzaam aan kleverig te worden doordat het sap naar beneden droop. De resten van de mango gooide ik op de grond, bij gebrek aan vuilnisbakken. Precies op het moment dat ik mijn handen wilde afvegen aan mijn jurk zodat niet al het stof op mijn vingers blijft plakken komt er een jongen op mij afgelopen en geeft mij een doekje om mijn handen schoon te maken. Ik lach naar hem en bedank hem dat hij precies op het juiste moment aan komt zetten en ik vraag hem naar zijn werk wanneer ik mijn handen afveeg.

‘Afrika is stoffig, dus natuurlijk is het werk hier goed,’ antwoordt de jongen lachend naar mij. Ik schat hem rond een jaar of negen en kijk in zijn trotse bruine ogen. ‘Maar alleen maar omdat ik er voor kies,’ vervolgt hij. Ik kijk hem vragend aan en ben benieuwd wat hij bedoelt.

‘Ik kan er voor kiezen om te klagen, net als vele anderen vrienden van mij. Maar ik zie dit werk alleen maar als winnen. Afrika is stoffig, dus als het zonnig is, zijn mijn doeken gewild. Als het regent ben ik vrij. Veel mensen klagen over dat ze moeten werken in de zon. Dat het te warm is om te werken of dat ze te moe zijn als er klanten aan komen. En als het dan eindelijk regent klagen ze dat ze geen werk en geen geld hebben.’

Terwijl ik hem de doek terug geef vervolgt hij: ‘Maar ik geniet van mijn vrije tijd wanneer de regen valt en ik werk hard als de zon schijnt. Zon betekent klanten en klanten betekent geld. Veel mensen kiezen er voor om te klagen als ze moeten werken in de zon, of wanneer ze wachten in de regen. Hun leven voelt de hele tijd aan alsof ze verliezen. Ik kies er voor om te winnen. Altijd. Hoewel we hetzelfde werk hebben, voel ik mij gezegend met wat ik heb, wanneer ik het heb. Zij denken alleen maar aan hoe het altijd anders en beter kan en vergeten dat het leven toch wel loopt zoals het loopt en je beter aan de winnende kant kan staan. Altijd.’ ”

 

Wat ik hier nu mee kan doen:

Telkens als ik mijzelf hoor klagen de afgelopen dagen over het feit dat ik weer terug naar Nederland moet, moet ik denken aan dit verhaal. Van klagen wordt niemands leven gelukkiger.

Hier in Centraal Amerika ben ik de afgelopen weken zo gelukkig geweest. En nu merk ik, wanneer het einde van deze trip in zicht komt, ik minder geniet omdat ik dit allemaal weer moet verlaten. Ik mis de zon, de lachende mensen en de groene natuur al terwijl ik er nog midden in loop.

Maar Centraal Amerika is niet veranderd. Het zorgt nog steeds zo goed voor mij als dat het deed aan het begin van de trip. Als ik de weg kwijt ben, komt iemand mij helpen. Als ik hongerig ben, zorgen ze voor de meest verse en zoete vruchten. Mijn houding is de enige die is veranderd. En ik ben de enige die er voor kan zorgen dat ik elke dag net zo van het leven geniet als dat ik deed toen ik hier op de foto, in de wilderige heuvels van Costa Rica stond en samen met mijn vrienden aan het genieten was van het fruitontbijt in de zon. Geen ander moment was toen belangrijk. Alleen de zon op het terras, de geuren van de bomen om ons heen en de dansende vogels in de lucht.

Terug in Nederland komen moet niet voor gemis gaan zorgen over hoe ik hier in Costa Rica, Panama en Nicaragua heb genoten. Terug in Nederland zijn wordt weer een nieuw avontuur waarin alles nog open ligt! En zoals de 9-jarige Afrikaanse straatverkoper al zei: “Het leven loopt zo als het loopt. En je kan beter aan de winnende kant staan. Altijd.”

Man, hoe kan die jongen zo jong en met zo weinig nu al zo wijs en gelukkig zijn? 🙂

 

Leuk? Volg mij op Facebook voor meer updates!

Dit vind je ook leuk:

Een klein beetje zonlicht op de vroege morgen

Reizen zit in je bloed; waarom een nomadisch bestaan de juiste manier van leven is

Terug in Nederland na reizen? Zo voelt dat!

 

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie