5 typische feitjes over Cambodja die jij nog niet wist!

Vier weken backpacken in Cambodja heeft er voor gezorgd dat ik heel veel nieuwe dingen heb geleerd over het land! Hier 5 dingen die ik heb opgepikt en waar ik mij héél erg over verbaasd heb. Komen ze!

feitjes eten Cambodja rijst

1. De vingernagels

Bijna elke Cambodjaan laat één of meerdere vingernagels groeien tot een centimetertje of twee, drie. Hoewel ik mij verbaas over hoe zo’n lange bruine nagel nog intact kan blijven, geven ze zelf aan hoe intens content ze hier mee zijn. De nagel is de ‘oplossing voor al je problemen’: als je jeuk hebt kan je efficiënter krabben, als je iets wilt doorsnijden of scheuren gaat dit strakker… En who knows wat ze er nog meer doen.

 

2. Rijst en noodles

Rijst en noodles wordt bij alles geserveerd. Ochtend, middag, avond, snack nummero 1, 2, 3… In Nederland is rijst mijn lievelingseten en ook noodles (dan wel uit een kant en klaar pakkie) eet ik graag tussen de middag. Na drie weken hier zijn komt het echter een beetje m’n neus uit waardoor ik over ben gegaan op het typische westerse gerecht wat ze hier serveren: baguette met ei. Helaas komen de zes eieren die ik per dag weg werk ook m’n neus uit dus ik ben benieuwd wat ik morgen ga eten…

 

 

feitjes markt Cambodja

3. De markten

Op de markt kan je alles kopen. Naast het eten wat ik normaal acht kan je ook varkenshoofden, gefrituurde spinnen, gekke kruiden en slangen kopen. Na een paar dagen niet zo lekker te zijn geweest was het eerste lokale voedsel wat ik weer at een soort rijstcrêpes gevuld met garnalen en kip. Niet kip zoals we in Nederland gewend zijn, maar de hele kip werd in stukken gesneden en erin gegooid. De nageltjes werden nog wel netjes van de puntige teentjes afgesneden waarna de poot van de kip ook in de brei verdween. Zag er vies uit, maar het was echt heel erg lekker!

 

4. Karaoke

Karaoke! Everybody loves it! In de bus, op de hoek van de straat, tijdens het eten… Hoge piepstemmetjes zingen de meest romantische liedjes. Man zit in een graanveld en is opzoek naar zijn liefde, vrouw loopt zoekend rond bij de bar naar haar liefde… Aan het eind van het liedje komen ze elkaar gelukkig altijd weer tegen en is ieder Cambodjaan weer blij met deze happy ending! En ik? Ja… Ik ben nog niet echt fan van de muziek. Maar ach, het hoort bij de local experience toch!

 

5. De WC

En als mooie afsluiter: het wc systeem. De riolering in Cambodja is nog niet zover ontwikkeld (aldus henzelf) dat het toilet wc-papier kan doorspoelen. Als oplossing staat er naast elke wc een spuit. Heb je je behoeftes gedaan: spuit erop, billetjes helemaal mooi schoon gespoeld, wc papiertje om het droog te deppen die je vervolgens in het prullenbakje ernaast gooit, opstaan, broek aan, concluderen dat de helft van je behoefte al is doorgespoeld door het water in de spuit, en doorspoelen maar. Een soort zuigsysteem zuigt alles naar binnen en klaar is Kees!

 

feitjes Cambodja

Dit waren ze. Ik ben benieuwd of er nog andere dingen zijn waar jij je over verbaasd hebt in Cambodja?

 

Leuk? Like mij dan op Facebook voor meer updates!

 

Meer lezen?

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie