DUIKEN? Alles wat je moet weten over een duikcursus!

Vorig weekend stond ik voor het eerst in mijn leven op waterski’s. Man, man, wat een ramp was dat. Na twee uur lang proberen en proberen is het mij niet gelukt om er op te blijven staan. Maar ach, lol heb ik wel gehad en afgekoeld was ik zeker ook! En nu denken jullie vast, wat een rare intro is dit bij een blog die over een duikcursus moet gaan… Ja, dat is het misschien ook. Maar de ene watersport deed mij aan de andere watersport denken en nu probeer ik mij over mijn spierpijn in mijn lichaam te zetten en toch een leuk artikeltje te schrijven over een watersport waar ik een stuk succesvoller in was:

DUIKEN!

duiken duikcursus Panama

Voordat ik op reis ging naar Midden-Amerika schreef ik al dat ik misschien wilde gaan duiken in Panama. Ik twijfelde nog, voornamelijk omdat het mij eerlijk gezegd gewoon echt eng leek. Nadat ik echter een dikke drie weken onderweg was en heel veel prachtige stranden in Costa Rica en Panama had bezocht werd ik al iets comfortabeler met de zee. Ik heb nooit echt heel erg van zwemmen gehouden, maar in Panama ben ik verliefd geworden op het snorkelen daar. Mijn reisbuddy Sheila had haar eigen snorkelsetje meegenomen (handig!) en op elke plek waar we kwamen trokken we die dan ook meteen uit de kast (uit de backpack 😉 ). Zo had ik eerst al wat rondom Bocas del Toro gesnorkeld en vervolgens rondom de San Blas eilanden, wat allebei ligt in de Carïbische zee. Oh wat was het daar mooi! Rondom Bocas del Toro zag ik goudkleurig koraal en bij de San Blas eilanden tientallen verschillende vissen, met als klap op de vuurpijl de pijlstraatrog! Ik wilde meeerrrr. En na veel gesprekken te hebben gehad met onder andere mijn reisgenootjes Sheila en Sophie die de duikcursus sowieso al ging doen en Inge en andere backpackers die ik op reis ontmoette heb ik besloten om het te doen. Whaaaaa!

 

Vandaag wil ik jullie meenemen in hoe het voor mij was om een duikcursus te doen. Ja, ik wilde het eerst bijna niet doen omdat ik het te eng vond, maar toch heb ik het gedaan en daar ben ik best een beetje trots op en vooral heel erg blij mee. Want tja, ik kan als mens al over land lopen, bergen beklimmen en door een vliegtuigraampje de wereld bekijken. Maar diep onderwater was ik nog nooit geweest. En daar ligt nog een hele wereld om te ontdekken!

De PADI duikcursus

Als je wilt leren duiken kan je dat via verschillende organisaties doen, maar de cursus van PADI is volgens mij wel de meest voorkomende. In Santa Catalina, aan de Pacifische kust in Panama, besloten Sheila, Sophie en ik dat dit de juiste plek was om ons leven in andermans handen te leggen en de onderwater wereld te gaan ontdekken. Waarom Santa Catalina? Heel simpel: vanaf hier doe je je duikcursus in Coïba Nationaal Park. Door UNESCO is dit tot werelderfgoed verklaard en nu ik er ben geweest kan ik ook niet anders dan dat beamen: wat een diverse onderwaterwereld is hier!

De PADI duikcursus is opgedeeld in drie onderdelen en duurde in ons geval ook drie volle dagen. Als je wilt gaan duiken moet je daar dus zeker wel wat tijd voor uittrekken op je trip!

 

 duikcursus Panama

1. De theorie

De allereerste dag van onze duikcursus lagen wij niet in het water maar zaten wij, jawel, in een klaslokaal. Na een maand reizen in Midden Amerika en elke dag buiten te zijn geweest was dit eerlijk gezegd een behoorlijke opgave voor mij. De hele dag hebben we naar een klein televisietje gestaard waarin de hele PADI duikcursus werd doorgenomen. Ideaal, want je hoeft zo het boek niet meer door te werken en daar doe je naar zeggen wel ongeveer drie dagen over. Na elk onderdeel van de PADI show moesten we een kleine toets maken met vragen. Aan het eind van de dag kregen we een toets over alles wat we die dag geleerd hadden. Moe als we waren hebben we gelukkig de toets gehaald!

Nadat ik deze theorie dag had overleefd had ik al een stuk meer vertrouwen in dat ik de duikcursus zou overleven. Waar ik eerder echt nog angstig was over een aantal dingen, realiseerde ik mij nu dat over het hele duikgebeuren echt wel goed is nagedacht en dat als je rustig blijft en de regels volgt je ook daadwerkelijk weer heelhuids boven water komt!

Die avond gingen we vroeg naar bed en dronken we braaf geen alcohol maar een colaatje in het kleine barretje tussen de andere backpackers. De volgende ochtend zouden we namelijk al vroeg gaan… DUIKEN! 🙂

 

haai Panama duiken
White-tipped reef Shark

2. Duikoefeningen doen in de zee

Op de tweede dag van de cursus gingen we ook echt de zee in. Waar je bij een duikcursus in Europa nog wel eens eerst in het zwembad gaat oefenen, bevonden wij ons meteen in een pareltje. Met de motorboot verlieten we het vaste land in Santa Catalina en voeren we meer dan een uur over de Pacifische Oceaan, tot we uiteindelijk werden gedropt bij een mini-eilandje. Vanaf hier zouden we gaan duiken. Eerlijk gezegd was het hier zo mooi dat ik het ook prima had gevonden om hier als Robinson Crusoe de hele dag over het eiland te zwerven, maar hé, we moesten aan het werk.

Wetsuit aan, een riem met gewichtjes om, gasfles op de rug, masker op en zuurstofslang in de mond! Let’s go!

Een klein beetje ongemakkelijk en zwaar beladen liepen we met onze nieuwe outfit de zee in. Hier gingen we eerst allemaal oefeningen doen voordat we het echte werk konden doen. Op een diepte van ongeveer twee tot vier meter oefenden we hoe we makkelijk naar beneden en naar boven konden zwemmen. Door lucht in of uit je pak te blazen kon je schommelen met je gewicht en zo stijgen of dalen. Handig! Ook oefenden we verschillende tekens onder water, want praten gaat immers niet en soms moet je toch echt iets communiceren. We leerden hoe we op onze zuurstofmeter konden aflezen hoeveel zuurstof we nog hadden en hoe we dit aan elkaar konden vertellen. En wat nou als je zuurstof op is? Hup, je buddy signaleren en ervoor zorgen dat je de extra zuurstofslang van haar in je mond krijgt. Best even spannend natuurlijk, want je zit een kort moment helemaal zonder zuurstof wanneer je jouw eigen zuurstofslang vervangt voor die van je buddy!

Maar de allerallerergste oefening was toch echt wel het moment dat we onze masker verloren. Je moet dan je masker afdoen even rondzwemmen en vervolgens je masker weer op doen. Op de één of andere manier lukte het mij niet om dat op een rustige manier te doen en raakte ik telkens in de stress. Het duurt namelijk zo lang dat je wel moet ademen. Dit kan natuurlijk ook gewoon nog steeds door je zuurstofslang, maar nu is mijn neus niet meer afgeschermd door mijn masker. Blijkbaar kan ik niet goed ademen zonder mijn neus daar bij te gebruiken want elke keer als mijn masker af was kreeg ik een enorme scheut zeewater in mijn neus. Ik denk dat iedereen wel weet dat zout water door je neus ademen niet echt een pretje is! En als je dan ook nog eens ‘vast’ onder water zit… Ja. Niet erg comfortabel. Uiteindelijk heb ik het toch een paar keer goed te weten volbrengen en was het tijd voor het echte werk….

 

3. Tijd voor het echte werk: DUIKEN in diep water

De eerste duik maakten we gewoon vanaf het strand. Langzaam zwommen we steeds een stukje dieper en uiteindelijk waren we zelfs op negen meter diep! Tijdens het dalen had ik nog een beetje moeite met ‘klaren’: oftewel je oren ploppen. Hoe dieper je gaat, hoe meer druk er op komt. Door een soort van niesbeweging te maken ploppen je oren. Soms lukte dit wel, soms niet, maar gelukkig heb ik geen pijn in mijn oren gekregen!

zeeslang Panama

Op de eerste duik zagen we al zoveel verschillende soorten vissen. Mijn favoriet was de zeeslang. Die verstopt zich meestal tussen een stel rotsen. Als je voor zijn neus gaat dobberen komt hij met zijn kopje een klein beetje naar buiten en maakt hij een happende beweging. Aanvallen wil hij! Doordat het lijkt alsof het een beetje in slow-motion gaat ziet het er eigenlijk heel schattig uit. Maar zijn hoekige tanden zien er dan toch wel weer wat eng uit… Het doet mij denken aan een zeemonster. Ach, ga het zelf zien zou ik zeggen!

De derde dag was het tijd voor nog twee duiken. Hop, weer op de motorboot en nu weer naar een andere plek.

Onderweg kwamen we een springende bultrugwalvis tegen. Bultrugwalvissen kunnen wel zo’n twintig (TWINTIG!!!) meter lang worden. Do I need to say more over hoe prachtig deze plek wel niet was?!

 

vissen Panama duiken

Vlak naast deze springende bultrugwalvis gingen wij dus duiken. Bizar. Helaas hebben we hem onderwater niet gezien, máár, na de laatste reeks oefeningen te hebben voltooid zwommen we wel oog in oog met een stel haaien. Zo’n twee meter groot. Ongevaarlijk voor de mens, dat wel, maar oh zo gaaf. Rustig zwommen ze een beetje daar in het water en wij konden vanaf een paar meter gewoon ongegeneerd naar ze koekeloeren. We waren op dit moment ook op een plek aan het duiken wat ‘Buffet’ werd genoemd. Drie keer raden wat dat betekende…. Een vissenbuffet! Echt óveral waren vissen te vinden. Op sommige momenten zwommen we gewoon letterlijk door schollen van wel tientallen verschillende soorten vissen heen. Het is zo grappig om hier door deze onderwaterwereld te zwemmen. Vissen eten wat van het koraal en zwemmen achter elkaar aan. Sommige lijken zelfs een soort van tikkertje te doen en om elkaar heen te dansen en te spelen onder water.

vis Panama duiken

Onderweg kwamen we nog ergens een gigantische zeeschildpad tegen. Zelfs onderwater bewegen deze beesten zich sloom. Rustig flapperend zwom hij door de schollen vis heen, op zoek naar een plekje om verder te relaxen.

Uiteindelijke hebben we zelfs tot een metertje of 18 gedoken. Hier kreeg ik helaas wel wat meer last van mijn oren. Maar door weer rustig een stukje naar boven te zwemmen, mijn oren te ploppen, en weer naar beneden te zwemmen, ging het toch goed. Toen na 45 minuten de eerste duikfles van de groep bijna op was, was het tijd om weer naar boven te gaan. Op een paar meter onder de oppervlakte hou je nog een ‘safety stop’ van een paar minuten. Zodat je lichaam weer kan wennen voordat je echt helemaal het water uitgaat. Toen we de vierde duik succesvol hadden afgesloten konden Sheila, Sophie en ik ons echte duikers noemen!

We hebben de PADI Open Water Course gehaald!

duikcursus Panama

Wil jij ook leren duiken?

Dan kan dat echt op miljoenen plekken over de hele wereld! Zorg er wel voor dat je bij een gecertificeerde duikschool je brevet haalt. Het is namelijk belangrijk dat er zorgvuldig en professioneel met je wordt omgegaan 🙂

Ikzelf heb de duikcursus gedaan bij Coiba Dive Center in Santa Catalina in Panama. Ik kan echt iedereen deze duikschool aanraden. De prijs was goed en wat goedkoper dan zijn buurman en de begeleiding was echt top! De materialen waren nog mooi en werkten goed. Ik heb vorig jaar in Malawi ook wel eens een wetsuit aangehad bij een duikcentrum en daar was ik toen niet echt over te spreken. Het materiaal maakt echt uit over hoe lekker je voelt in het water! De drie-daagse cursus waarin je dus je Open Water diploma haalt kostte mij 375 dollar (ongeveer 333 euro). Best een aanslag op je dagbudget in Panama, maar voor duiken echt een prima prijs!

 

Leuk? Like mij op Facebook voor meer updates

 Credits voor de foto’s van de vissen: Laszlo Ilyes

Meer lezen?

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

2 Comment

  1. Xanne says: Beantwoorden

    WOEHOEEEEEEEE YEAAAA DUIKEN !! Ik wil hem afmaken 😀

    1. jolande says: Beantwoorden

      Leuk!!! Zeker doen 😀

Geef een reactie