6 dingen die ik mis aan Nederland op Wereldreis

Hoewel ik helemaal over mijn heimwee heen ben en enorm aan het genieten ben op wereldreis, zijn er toch wel een aantal dingetjes waarvan ik denk: “Hé, da’s best wel fijn aan Nederland.” 

Vrienden en familie

Bovenaan, natuurlijk! Ik ben een enorm gezelligheidsmens en ben over het algemeen liever met vrienden en familie, dan alleen. Op wereldreis heb ik genoeg mensen om mij heen… Bijvoorbeeld 24 uur per dag mijn vriend José 😉 Maar daarnaast ook genoeg andere leuke mensen die we onderweg tegenkomen.

Toch mis ik de mensen van thuis. Lekker met vriendinnen lunchen, met mama thee drinken, dat soort dingen.

Eten

Ik zat te twijfelen of ik deze niet bovenaan moest zetten, maar dacht dat dat een beetje respectloos was naar mijn geliefde vrienden en familie 😉 Eten. Ja, ik mis eten. Ondanks dat het eten heerlijk is in Azië (ik bedoel de heerlijke rijst curry’s en loempia’s overal!), mis ik het eten van thuis.

Wat dan?

Nou komt ‘ie:

Kaas, kaasfondue, tosti, bruin brood, tomaten, salades, van die smeersel salades voor op brood, erwtensoep, pasta, couscous, gebakken aardappels, pindasaus, mayonaise, tomatensap, mijn blender en alles wat ik er in mikte, taco’s, burrito’s en al het andere Mexicaanse eten waar ik het afgelopen jaar erg gehecht aan ben geraakt. Had ik al gezegd brood? En kaas?

Dat dus.

Fietsen

Hoewel ik Nederland en zijn ambitieuze systeem soms kan vervloeken als om 6 uur de wekker gaat en ik in het donker en in de stromende regen op mijn fiets moest stappen, mis ik de vrijheid van het fietsen op wereldreis.

Op reis moet je altijd lopen en anders moet je betalen. Nu zijn de bus prijzen een lachtertje vergeleken met het Nederlandse openbaar vervoer: voor één à twee euro ben je vaak al een uur verder en heb je een ligstoel. Maar het feit dat je geen fiets hebt om eventjes te gaan eten of naar het eind van de straat te gaan, neemt wel een stukje vrijheid weg.

In Vietnam hebben we twee plekjes gevonden waar we gratis fietsen kregen, in Hoi An en Ninh Binh. Dagenlang zat ik vastgeplakt aan mijn krakkemikkige fiets en voelde ik mij meer dan gelukkig.

Dagelijkse voorspelbaarheid

De mensen die mij kennen denken nu: “HUH?!?!?!?!?!?!??!”. Als ik er ergens thuis een hekel aan leek te hebben was het voorspelbaarheid, planningen en dingen die elke dag hetzelfde gingen.

Toch mis ik het nu soms wel een beetje. Gewoon omdat het makkelijk is. Je gaat ’s avonds naar bed en je weet wat je morgen en de rest van de week gaat doen. Hoewel het soms wat saai kan zijn en absoluut niet avontuurlijk, is het wel lekker rustig.

Op wereldreis gaan zonder enige planning is leuk en hartstikke avontuurlijk. Het geeft een enorme vrijheid! Maar het geeft ook veel twijfels. Waar slaap ik morgen? Waar ga ik heen? Hoe laat gaat de bus eigenlijk? Heb ik wel genoeg geld voor dat? Is het wel de moeite waard om naar die plek te gaan? Kunnen we niet beter hier blijven? Of ergens anders?

Soms ontploft mijn hoofd bijna omdat er gewoon te veel keuzes zijn. Alles kun je op internet vinden en zelfs van het aantal overnachtingen in het kleinste rotdorp kun je nog hoofdpijn krijgen. Keuzes, keuzes, keuzes.

Uit de kraan drinken en andere luxe

Zo heerlijk om ’s avonds je tanden te poetsen en nog even een slokje na te nemen. Of op stap te gaan zonder waterfles, want je drinkt onderweg wel even wat als je naar de wc gaat in een café uit de kraan (hoewel ik dit eigenlijk nauwelijks deed, mis ik het toch – het feit dat het kán). Altijd een drinkfles meenemen, moeten kopen en heel veel plastic verspillen als je je fles nergens kunt bijvullen.

Daarnaast mis ik de zachtheid van mijn bed en altijd een schone badkamer hebben. Of je geen zorgen hoeven te maken of er wel WC-papier is. Dat soort luxe.

Ik ben benieuwd: wat mis jij als je op reis bent?

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie