Costa Rica: tropisch zon-paradijs of regen-woud? Het weer in juli en augustus

Nu ik net terug ben van een heerlijk lang weekend in Spanje waar de zon vol aan de hemel staat en ik zelfs nog in de zee kon zwemmen. Is het stiekem toch wel even balen dat wij in Nederland niet zo’n heerlijk microklimaat kennen waarin je elke dag in je bikini over het strand kan paraderen. Flashbacks terug naar mijn zomer in Midden Amerika heb ik bijna nog dagelijks en vandaag wil ik het dan ook over het weer hebben in Costa Rica in juli en augustus. Iets waar ik zelf altijd veel research naar doe voordat ik een reisje boek. Lekker weer is voor mij al Dutchy namelijk een must! Ondanks het onderzoekje wat ik van te voren had gedaan, viel het weer in Costa Rica in de zomermaanden toch wat anders uit dan ik had verwacht. Vandaag vertel ik je hoe!

 

Costa Rica: tropisch zon-paradijs of regen-woud?

Als je Costa Rica googled is de ene lucht nog blauwer en strakker dan de ander. Het ziet er hemels uit daar achter mijn computer. Ja, in de zomer is het dan wel regenseizoen, lees ik. Maar ook lees ik op fora dat dit echt wel meevalt. Het zonnetje staat voornamelijk hoog aan de hemel en daarom ook dat ik mijn zomeroutfit inpak als ik op reis ga. Een dik fleece vest heb ik voor de zekerheid wel meegenomen, alleen vergeet ik die helaas alweer in mijn hostel na de eerste nacht en moet ik de rest van de trip toch zonder doen. Wel heb ik een enorme regencape bij de Decathlon aangeschaft, om mij te beschermen tegen de tropische regenbuitjes.

 

Costa Rica is groener dan groen

En eigenlijk weet je dan al genoeg: waar het groen is, daar regent het. Nog steeds had ik oogkleppen op en geloofde ik er weinig van dat dit weleens een hele natte reis zou gaan worden. In Cambodja en Thailand was ik immers ook in het regenseizoen geweest (augustus) en daar heb ik welgeteld twee tropische buien over mij heen gehad in een maand tijd. Prima dus!

Alleen toen kwam de eerste druppel in Costa Rica op dag 1 al naar beneden gevallen. De eerste druppel die mijn fantasie aan een paradijselijke zomer aan diggelen ging brengen. (Sorry voor het hoge dramagehalte 😉 ). Maar echt, die regen in Costa Rica heeft nogal wat uitstapjes weten te belemmeren. Komen ze!

 

De regen in Costa Rica zorgt voor mist

Costa Rica weer juli augustus zon mist regen

In het eerste weekend gingen we namelijk naar de vulkaan La Fortuna: het handelsmerk van Costa Rica. Helaas stond deze in de mist en konden we ‘m niet zien. De volgende dag reden we door naar Rio Celeste. Een prachtige blauwe lagune. Google maar 🙂 . Alleen, vanwege het weer was het ten eerste lastig om naar boven te komen. De regen had voor veel gaten in de onverharde weg gezorgd en daarnaast was door het weer ten eerste een kans op overstroming groot en daardoor gevaarlijk om Rio Celeste te bezoeken en daarnaast was de kleur nauwelijks nog blauw te noemen vanwege het weer. Oftewel: weer een activiteit die niet doorging vanwege de regen.

 

Ook aan de kust is er zo nu en dan een regenbuitje

Costa Rica eerste indruk

Toen we eenmaal richting Puerto Viejo de Talamanca gingen, was de moed ons nog niet in de schoenen gezonken. Nu gaan we namelijk echt naar het paradijs! Puerto Viejo is namelijk een heerlijk reggaedorpje aan de Caribische kust.

Op de weg heen van Cartago naar San José regende het echter pijpenstelen. De weg stond zowaar blank. We wilden eigenlijk lopend naar onze bus overstap, maar we waren nog geen seconde uit de bus en we besloten al met de taxi te gaan. Man wat kan het hard regenen in de tropen! Terwijl wij warm in de taxi zaten, hadden we uitzicht op tientallen mensen die onder uitsteeksels en paraplu’s een plek zochten om te schuilen. Veel droegen regenlaarzen of andere schoenen van rubber. Ik was niet in staat om er een foto van te maken, maar Sheila, Marcos en ik grapten er over dat dít het echte Costa Rica was.

Ook eenmaal aan de kust regende het elke ochtend tot een uurtje of twaalf. Daarna was het gelukkig wel droog en konden we nog heerlijk van het mooie weer genieten: op ons fietsje door het regenwoud of heerlijk aan het strand liggen met een kokosnoot.

 

En als het dan een dag niet regent…

Ja, dat kwam ook nog wel eens voor. Zeer zelden in Costa Rica, maar we hebben het wel eens meegemaakt. Man! Wat was het dán warm. Hallelujah. Opeens ga je die regen enorm waarderen. Ook toen ik eenmaal later in Panama was, waar het al een stuk minder regende, was ik zó blij met dat regenbuitje op bijvoorbeeld de San Blas eilanden. Toen het daar een dag niet had geregend had ik echt het gevoel dat ik het eiland werd afgebrand.

 

Regen zorgt ervoor dat het land zo mooi groen is

Midden Amerika reizen

En hoewel regen misschien niet helemaal ideaal is in je perfectpicture zomertje, toch zitten er wel zeker voordelen aan. Heel Costa Rica is echt prachtig groen! Buurlanden Panama en al helemaal Nicaragua waar het droger is, zijn een stuk minder groen. Nicaragua was absoluut de droogste, maar daardoor ook het minst groen en het warmst. Iets te warm op sommige momenten wat mij betreft. Ik heb mezelf met zweet en al moeten slepen door de warme stegen van koloniale stad Léon. In Costa Rica was het nooit echt té warm, doordat de regen elke dag voor wat verkoeling zorgde. Het klimaat in Costa Rica was perfect om activiteiten te ondernemen, maar ook om op het strand te liggen zonder dat je je elke 10 seconde in de zee moet werpen om stoom af te blazen.

 

Hoe is het weer in andere seizoen in Costa Rica?

En nu komt natuurlijk de hamvraag: kan je niet beter in een ander seizoen naar Costa Rica reizen? Mijn antwoord is nee. Niet per se. Andere seizoen kunnen echt wel wat droger zijn, maar volgens mijn Costa Ricaanse vrienden regent het er eigenlijk bijna het hele jaar door elke dag wel een beetje. Het komt nauwelijks voor dat het hele dagen wel of niet regent. Maar of in de ochtend of aan het eind van de middag een paar uurtjes is eerder regel dan uitzondering. Bovendien is de temperatuur in juli en augustus echt heerlijk. Ik kreeg gister nog een berichtje van Marcos dat het nu zó warm is in Costa Rica dat hij zelfs in zijn kamer er niet goed van werd! Als je op reis bent wil je natuurlijk nog wel iets kunnen doen. Juli en augustus vond ik daarvoor ideale maanden. Wel jammer van die mist rondom de vulkanen. Maar dat heb ik in Nicaragua weer helemaal goed gemaakt!

 

Tips & tricks om je tijdens regen te vermaken

  • Lees een boek
  • Speel een spelletje
  • Zoek contact met reisgenootjes
  • Reorganiseer je backpack
  • Drink een biertje
  • Ga alvast wat eten
  • Neem een lekkere buitendouche
  • Of trek gewoon je regenpak aan en gá.

 

Is jouw beeld van Costa Rica hierdoor veranderd?

Ik had namelijk wel echt een iets idyllischer en droger beeld van Costa Rica. Ondanks dat het soms jammer was dat de activiteiten letterlijk in het water liepen, wegen de nadelen niet op tegen de voordelen: het land is prachtig groen en de temperatuur is er heerlijk om te backpacken! Ik zou zo terug gaan naar Costa Rica in dat seizoen, maar dan met een iets andere mindset!

 

Dit vind je ook leuk:

Panama, Costa Rica of Nicaragua?

Zwemmen langs fossielen | Bat Cave, Costa Rica

Berggorilla’s in Oeganda: diep de wildernis in, op zoek naar de zilverrug

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

Geef een reactie