Cameron Highlands in Maleisië: doen of niet?

De Cameron Highlands staan aangeschreven als één van de beste bezienswaardigheden in Maleisië. Ook als je googled op dit land, is het één van de eerste dingen die omhoog popt. De theeplantages zijn een enorme toeristentrekker en ook ik trok er naartoe. Of de Cameron Highlands de moeite waard waren? Dat lees je vandaag hier! 

Op weg naar de Cameron Highlands

Vanuit Pulau Penang vertrok ik in de ochtend met een bus naar de Cameron Highlands. Hoewel de verkoper doodleuk vertelde dat we er maar drie uur over zouden doen, zaten we een uur later nog steeds vast op Pulau Penang. In twee uur tijd helemaal het land door sjeezen en aankomen bij de Cameron Highlands? Ik had de hoop al opgegeven en maakte het mijzelf gemakkelijk in de erg comfortabele, fluffy en knalrode brede stoel.

Toen we zes uur later echter nog steeds niet de Cameron Highlands hadden bereikt, begon ik toch wat te wiebelen. Op een korte plasstop stapte ik gretig uit en deed mijn behoefte boven een stinkend gat.

Uitstapje naar contrasterend Maleisië

Maleisië verbaasde mij op dat moment. Het was zo in contrast met andere reizen die ik had gemaakt. In West-Europa rijdt zo’n beetje alles op tijd en zijn de meeste plekken schoon. Buiten Europa ben ik wel anders gewend. Uren wachten op een bus in Oeganda is eerder regel dan uitzondering. Een schoon toilet vinden in de jungle van Nicaragua, zit er waarschijnlijk ook niet bij.

Maleisië is niet zo duidelijk. De ene keer vertrekt een bus op de minuut precies, de andere keer zit je een uur voor je uit te staren totdat de chauffeur eindelijk eens aan komt hoppen. De wc’s en eetgelegenheden zijn over het algemeen schoon en netjes, maar dan opeens uit het niets sta je in een stinkend hol je behoefte te doen.

Maleisië lijkt zich een stuk meer ontwikkeld te hebben dan zijn buurlanden, maar ook hier kunnen ze er nog steeds af en toe een potje van maken. Meer dan vijf uur later dan gepland, kwamen we dan eindelijk file-rijdend aan in de Cameron Highlands. Liefde voor het drukke verkeer in Maleisië en al de toeristenbussen vol Chinezen die hierop afkomen!

Tanah Rata: je startpunt voor je thee-avontuur in de Cameron Highlands

Eenmaal aangekomen in het dorpje Tanah Rata in de Cameron Highlands, moest ik even acclimatiseren. Het deed mij denken aan een slecht onderhouden wintersport dorpje zonder sneeuw. Overal waren ze aan het bouwen en het dorpje was lelijk. Wel hing er een heerlijk temperatuurtje na de tropische sferen in de rest van het land. ‘s Avonds moest ik zelfs mijn fleece-vest van onder uit mijn backpack vissen.

In het dorp kun je verschillende tours boeken om de theeplantages te bezoeken en om aardbeien te plukken. Nu heb ik aardbeien plukken als kind al vaak genoeg gedaan, dus ik kon er wel mee leven om dat over te slaan. Bovendien hadden we gevonden dat je prima zelf routes kunt lopen, dus we besloten zonder tour te gaan. Toch iets beter voor het budget!

Cameron Highlands zonder tour

Samen met nog drie andere backpackers uit het hostel gingen José en ik de volgende dag op pad. Na een korte stop bij een heerlijk Indisch restaurant (roti met curry! hmmm) begonnen we aan Trail 1. (Op Tripadvisor kun je verschillende Trails vinden voor de Cameron Highlands).

Regenjasje aan en gaan!

Trail 1 zou een lange tocht door de jungle worden, met een prachtig uitzicht over de theeplantages als kers op de taart. Echter was de ingang van de trail nergens te vinden en waanden wij ons door een dichtbegroeide jungle. Bukten we om takken te ontwijken en sprongen we over smalle riviertjes en prikkeldraad. Na een halfuur gaven we het op. Zo konden we toch niet zes uur lang lopen? De schaafwonden stonden al op iedereens benen en een hernia was in zicht met al dat gebuk.

Even googlen en toen kwamen we er ook achter dat de trail gesloten was. Goh. We besloten maar terug te gaan, pakten een taxi naar een ander punt en liepen vanaf daar verder. Met uitzicht over de theeplantages liepen we naar het “Mossy forrest”. Ik had het niet gegoogeld, dus ik had geen idee wat te verwachten. Maar ik had gehoord dat het de moeite waard was.

In de stromende regen liepen we zo’n twee uur lang bergopwaarts. Uiteindelijk aangekomen bij het “Mossy Forrest” bleek dit niet veel meer te zijn dan een een trap door een bemost bos. Best leuk hoor: maar had ik daarvoor 5 uur te lang in een bus gezeten en nu helemaal doorweekt uren naar boven gelopen?

Mossy Forrest

De weg naar het Mossy Forrest was stiekem toch wat indrukwekkender:

De theeplantages van de Cameron Highlands
Cameron Highlands

Op de terugwel liepen en liftten we achter op een truc nog naar het bekendste uitkijkpunt van de Cameron Highlands.

Zoveel regen dat zelfs de Go Pro in de war raakt 😉 Ik ben die zwarte vlek links in het midden.

Mooi was het zeker, die theeplantages. Nat? Dat zeker ook.

Lekker toeristisch bestelden we een kopje thee met een snack in het restaurantje. Hoewel je hier de hoofdprijs zou verwachten, was het eigenlijk nog best betaalbaar. Daarnaast had ik heel erg honger en had ik het ijskoud, dus zelfs ik zou op dat moment een overprijste toeristenthee betalen.

De bekende Cameron Highlands thee is overigens gewoon zwarte Engelse thee 😉

Cameron Highlands: Doen of niet?

Of het de moeite waard was? Het avontuur was leuk en zeker om van naar huis te schrijven. Het zoeken naar de trail, het niet vinden, lopen door de stromende regen en elkaar blijven op te peppen met rare vragen (“Wat zou je kiezen: ‘Elke dag alleen maar wortels eten of iedereen die je ziet in zijn gezicht spugen?”) en achterop een truck door de stromende regen, rijdend door de hobbels proberen te blijven staan.

Ik denk als je een tour boekt, dat je zeker een wat relaxtere ervaring hebt. Maar hé, een tour is natuurlijk niet de meest avontuurlijke en goedkope optie. Daarnaast regende het bij ons letterlijk de hele dag. Met wat meer geluk hou jij het de hele dag gewoon droog. Ook heb ik gehoord dat als je bij Fathers Guesthouse slaapt, je via hen makkelijk trails kunt vinden.

Maar onze ervaring, op eigen houtje een trail zoeken. Hm, nee, ik zou het niet per sé aanraden. Hoewel het hilarisch was, zou ik het niet nog een keer over doen.

Ben jij van plan om naar de Cameron Highlands te gaan, of ben je er al eens geweest? 🙂

Meer lezen?

Lees hier al mijn artikelen over Maleisië.

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

8 Comment

 1. Jammer zeg. Dan heb je ook wel pech gehad met de regen, verbouwingen en gesloten trail enzo haha. Gelukkig kun je erom lachen! 😉 Wij deden een kleine tour langs de theeplantages en het mossy forest (als je er geen uren voor hebt gelopen is dat best heel tof!). En de volgende dag zelf een aantal trails gelopen, dat was erg leuk! Veel plezier nog daar!!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Haha ja het was inderdaad wel een beetje pech… Fijn dat jullie een leuke dag hebben gehad haha!! 😀

 2. Monique says: Beantwoorden

  Ben er een klein maandje geleden geweest! Wij hadden een auto en zijn vanaf Taman negara erheen gereisd, prima te doen en geen file! Met de auto hebben we ook zelf bet tourtje gedaan.. even een cactus farm bezocht, aardbeien ijsje gegeten bij de plantage, naar de tempel gereden (dat allemaal in 2 uur hahaha). Savonds indd ook heerlijk gegeten in het stadje. De volgende dag weer door naar Penang en onderweg gestopt bij de plantages. Prima en leuk om hier een stop te maken voor 1 dag/2nachten maar zou hier echt niet meerdere dagen verblijven!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Ja met de auto klinkt het inderdaad een stuk relaxter. Heerlijk hoor!

 3. In ben er begin dit jaar geweest. Vond Tanah rata niet zo bijzonder, maar de theeplantages wel erg gaaf….moet ik wel zeggen dat ik dat altijd leuk vind of het nou in Darjeeling, Sri Lanka of Munnar in India is…om een of andere reden trekt het me aan. Wij hadden prachtig weer, dat scheelt natuurlijk! Leuk dat je weer schrijft….doen wat goed voelt voor je zelf…niet voor de ‘kijkcijfers’! Succes!

  1. jolande says: Beantwoorden

   Super leuk om te lezen, dankje!! En ja de theeplantages waren zeker gaaf, maar kan mij voorstellen dat die ergens anders inderdaad ook mooi zijn. India en Sri Lanka staan nog op de bucketlist, dan maar een tweede kans geven? 😉

 4. Joëlle says: Beantwoorden

  Oh eindelijk iemand die dezelfde associatie had met een wintersportdorp! Wij vonden de Cameron Highlands ontzettend tegenvallen. De theeplantages zijn mooi, maar Tanah Rata vonden we vreselijk.

  1. jolande says: Beantwoorden

   Haha erg he?? Fijn dat je het met mij eens bent!

Geef een reactie