Budget backpacken in Indonesië: mijn kosten in Indonesië

Eén van de meest gestelde vragen: hoeveel kost dat nou eigenlijk, op wereldreis zijn? Aangezien ik zelf op een heel laag budget reis, omdat ik simpelweg – ik gok net als jullie – geen miljonair ben, hou ik mijn reiskosten goed bij. Vandaag deel ik wat backpacken in Indonesië mij heeft gekost!

Even vooraf: nee, ik heb niet elke cent die ik heb uitgegeven op de markt opgeschreven. Ik heb enkel opgeschreven wat ik elke keer heb gepint. Zo wist ik precies hoeveel ik heb uitgegeven en kon ik terug rekenen waar ik dat dan ongeveer aan besteed heb.

Daarnaast heb ik echt heel erg mijn best gedaan om zo goedkoop mogelijk te reizen. Als jij houdt van iets meer luxe, dan kan je natuurlijk ook een hoger budget verwachten!

Reisroute en tijd in Indonesië

Ik ben precies vier weken in Indonesië geweest en ben op acht verschillende plekken geweest in Java, Bali en Lombok. Check hier mijn reisroute van Indonesië!

Kosten openbaar vervoer Indonesië

Het openbaar vervoer in Indonesië is wat minder handig geregeld dan in sommige andere landen. Zo moest ik in Lombok vrijwel alles met de taxi doen, omdat er geen bussen waren. Dit maakte het een stukje duurder. Ook heb ik een duurdere trein gepakt van Yogyakarta naar Bromo, om de lange rit wat comfortabeler te maken. Van Bali naar Lombok ben ik gevlogen, wat ook iets duurder was dan met de boot gaan. Indonesië bestaat uit allemaal eilanden en dit maakt het – logischerwijs – wat lastiger om altijd maar goedkoop met bussen te reizen! Hou hier dus rekening mee met het maken van je budget – iets waar ik zelf totaal niet over had nagedacht.

Kosten eten in Indonesië

Ik heb voornamelijk lokaal gegeten, maar heb nauwelijks streetfood gegeten. In Maleisië vond ik dit heerlijk, maar in Indonesië zag het er eerlijk gezegd te vies uit. Onderweg kwam ik er achter dat eigenlijk elke backpacker er zo over dacht…

Daardoor belandde ik vaak in goedkope lokale eettentjes, waar je voor een euro of twee al een prima maaltijd hebt. Als af en toe de nasi goreng en gado gado uit mijn neus kwam zetten, bestelde ik een pizza, pasta of een burger (locals moeten wel denken wat voor ontwikkelde keuken wij hebben daar in het Westen…). Dit probeerde ik wel zo min mogelijk te doen, omdat dit meteen een stukje duurder was. Tussen de vijf en tien euro zou ik zeggen!

Bali zit overigens echt vol met lekkere tentjes en daar is het wat lastiger om op budget te blijven en nee te zeggen tegen alle lekkernijen!

Tour kosten in Indonesië

Eigenlijk heb ik alles zelf geregeld in Indonesië. Heuh! Leve de budget-backpacker. Ik heb alleen één keer een behoorlijke entree fee van 40 euro bij de tempels van Borobodur en Prambanan betaald.

Accommodatie prijzen in Indonesië

De goedkoopste accommodatie waarin ik heb geslapen was 4 euro per persoon op Gili Meno. De duurste accommodatie was 6.50 per persoon in Yogyakarta. Niet echt kosten om je druk over te maken, of wel? Ik heb wel altijd gezocht naar de goedkoopste opties en heb bijvoorbeeld ‘maar’ één keer een zwembad en privé badkamer gehad.

Ik reis samen met mijn vriend, iets wat soms meehelpt in de kosten en soms niet. Simpelweg omdat het soms goedkoper is om een tweepersoonskamer te boeken dan twee dormbedden. Als een tweepersoonskamer op een locatie veel duurder was dan twee dormbedden, kozen wij soms voor het laatste. Een heerlijke luxe als je samen reist: je kunt kiezen wat goedkoper is, maar je kan tóch vaak zat een privé kamer hebben.

 

Totale kosten in Indonesië

In 28 dagen tijd hebben ik uiteindelijk 543,75 euro uitgegeven. Dit is 19,41 euro per persoon per dag.

Indonesië is het duurste land in Zuid-Oost-Azië waar ik gereisd heb. Dit kwam vooral door het gebrek aan openbaar vervoer in Lombok en het feit dat ik bijvoorbeeld een vlucht van Bali naar Lombok hebben gepakt (30 euro per persoon). Maar hé: een maand lang genieten van een andere cultuur en natuur voor nog geen 20 euro per dag? Kan de moeite waard zijn toch?!

Budget gelukt?!

Mijn vriend en ik hadden een budget van 15 euro per persoon per dag, dit is helaas niet gelukt in Indonesië. Desalniettemin kan ik niet zeggen dat het nou echt een dure bestemming is 😉 Toch ben ik ook backpackers tegengekomen waarbij het niet lukte om voor 30 euro per persoon per dag rond te komen. De grootste uitgaven zit ‘m dus echt in HOE jij reist.

Hoe had ik nog goedkoper kunnen reizen?

Door vrijwilligerswerk te doen of te couchsurfen, had ik veel geld kunnen besparen op accommodaties. Ik had natuurlijk ook onder bruggen kunnen slapen of mijn hangmat op het strand kunnen ophangen 😉 Qua vervoerskosten had het goedkoper gekund, door simpelweg minder te verplaatsen, of door te liften. Eten had goedkoper gekund door streetfood te eten. Toch kan ik niet zeggen dat er heel veel relaxte mogelijkheden waren om het veel goedkoper te maken! Of heb jij nog tips?

Hoe had ik duurder kunnen reizen?

Als ik vaker in restaurants en Westers eten had gegeten, dan zou dat snel aantikken. Voor een nasi goreng betaal je 1 à 2 euro. Voor een goedkoop Westers gerecht betaal je zo tussen de 5 en 10 euro. Ook heb ik bijna altijd in de goedkoopst mogelijke accommodatie geslapen. Wil je wat vaker een privé badkamer of bijvoorbeeld een zwembad bij je hotel: dan kun je ook een paar euro meer per nacht verwachten. Het vervoer kan duurder worden als je meer met taxi’s reist (en bijvoorbeeld niet met Uber), of meer vliegt tussen de eilanden. Verder worden er heel een tours in Indonesië aangeboden die ontzettend leuk zijn. Als je geen zin hebt om het zelf te regelen, zijn dit hele fijne tours. Maar daar betaal je dan natuurlijk ook wat voor!

Kosten vliegtickets Indonesië

In bovenstaand budget zit het vliegticket naar Indonesië niet inbegrepen. Simpelweg omdat die voor iedereen weer anders zal zijn!

Een vliegticket naar Indonesië is goedkoop te vinden vanaf Amsterdam. Er zijn hele goede deals naar voornamelijk Jakarta. Retour heb ik al gezien vanaf 450 euro. Ik vloog zelf vanaf Kuala Lumpur naar Yogyakarta voor nog geen 60 euro. Een handige website om vliegtickets te boeken is bijvoorbeeld WTC en Vliegtickets. Binnen Azië zijn tickets van Air Asia en Lion Air heel handig en goedkoop.

Vallen deze kosten je mee of tegen? 

Meer lezen? Lees hier al mijn blogs over Indonesië.

Of lees dit eens:

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

2 Comment

  1. Wat had je een goedkope vlucht! Ik heb 800 euro betaald voor een retourtje, maar dit was wel in de zomer. Waar heb je gekeken voor tickets?

    1. jolande says: Beantwoorden

      Ik bekijk altijd verschillende websites. Vliegtickets, Wtc, Kiwi, Momondo, Skyscanner… en ga zo op zoek naar het goedkoopste! 🙂

Geef een reactie