Alternatieve route van Peru naar Colombia: via de Amazone

Ga je binnenkort op reis naar Zuid-Amerika? Dan wil je natuurlijk graag meerdere landen met elkaar combineren. De afstanden zijn helaas een stuk groter dan je in eerste instantie zal denken, en dit beperkt je mogelijkheden. Jeroen en Lotte combineerden Peru en Colombia echter op een hele bijzondere manier: per boot via de Amazone! Een stuk goedkoper dan vliegen en een stuk avontuurlijker en leuker dan per bus. Lees vandaag de tips van hen en wie weet combineer jij Colombia en Peru binnenkort ook wel op deze manier!

 

Peru en Colombia: een niet veelvoorkomende combinatie

Onze reis duurde 6 weken en wij wouden heel graag naar Peru én Colombia. Over land zouden we dit met een ongeveer 60 uur durende busreis kunnen doen, maar dit zagen we niet helemaal zitten. We konden ook vliegen van Lima naar Bogota voor zo’n €400,-, wat bijna hetzelfde is als een enkeltje Amsterdam-Lima… Vliegen binnen Zuid-Amerika is nou eenmaal duur. Nu is natuurlijk de meest simpele optie: geen internationale vlucht boeken binnen Zuid-Amerika. Je zult merken dat om deze reden Peru vaak gecombineerd wordt met buurlanden Bolivia en Ecuador, en Colombia vaak met Panama. Maar gelukkig kwamen wij alsnog op een ideale en goedkopere oplossing om Peru en Colombia te kunnen combineren.

 

Met de speedboot van Peru naar Colombia over de Amazone rivier

Amazone speedboot Peru Colombia

Kan dit echt? Ja dit kan echt. Dé ideale oplossing om van en naar Peru, Colombia of zelfs Brazilië te reizen, en dat voor een lagere prijs dan een enkele vlucht van Lima naar Bogota. Nu denk je waarschijnlijk, hoe kan het dat deze optie goedkoper is, je moet namelijk toch ook naar de Amazone vliegen? Dat klopt. Maar binnenlandse vluchten naar en vanuit de Amazone zijn een stuk goedkoper dan de internationale vluchten en ook de speedboot is niet duur. Het enige nadeel kan zijn dat je te weinig tijd hebt voor deze optie. Maar mocht je de tijd hebben dan raden wij het iedereen aan om op avontuur te gaan in het grootste regenwoud van de wereld, de Amazone!

 

Hoe regel je dit?

Peru Colombia Amazone

We zijn vanuit Cusco naar Iquitos gevlogen, met een tussenstop in Lima aangezien dit de enige stad is vanwaar vliegtuigen vertrekken richting Iquitos. Je kunt dus vanuit iedere stad in Peru een vlucht boeken, maar je zult altijd een tussenstop hebben in Lima. De kosten hiervoor waren €180,-. Dit lijkt natuurlijk al veel, maar bedenk je dat een enkeltje Peru naar Colombia maar liefst €400,- is. Ons ticket naar Iquitos hadden we enkele maanden van tevoren al geboekt, al was dit niet per se nodig.

In Iquitos zijn we twee nachten gebleven. Vanuit Iquitos is het mogelijk om verschillende jungle-tours te doen, maar wij hebben er voor gekozen om een jungle-tour vanuit Leticia (Colombia) te doen. Daarom zijn we na twee nachtjes met de speedboot van Iquitos naar Leticia gegaan. Zodra je in Iquitos aankomt kun je in je hostel vragen waar precies de organisaties zijn om je boot ticket te kopen. De organisatie waarmee wij zijn gevaren heet ‘Dolphino’. Het is het beste om naar het bureautje van deze organisaties zelf te gaan en niet via een externe reisorganisatie iets te boeken. De bedrijven hebben ieder hun vaste dag waarop ze varen, waardoor de boten dagelijks, behalve op maandag (!) varen. De boten vertrekken vroeg in de ochtend om ca. 5.30u. De kosten voor een enkeltje Iquitos Peru – Leticia Colombia was 200 Peruaanse sol, dus ongeveer €60,- per persoon. De reis duurt ongeveer 8 uur en de omgeving laat je realiseren hoe immens dit regenwoud is! Er is ook een goedkopere mogelijkheid, dit is de ‘slow boat’. De precieze prijs is ons niet bekend maar zal onder de €60,-  zijn. De reis duurt dan 2 dagen van Iquitos tot Leticia. Vanuit Leticia of Tabatinga (Brazilië) kan je ook een slow boat door pakken naar Manaus, dit duurt nog 3 of 4 dagen extra.

Eenmaal aangekomen in Leticia hebben we pas onze vliegtickets geboekt naar Bogota. Deze kostte €120,- per persoon. Uiteindelijk hebben we dus €360,- uitgegeven voor onze route Peru – Colombia door de Amazone. Het was voor ons de ultieme oplossing, omdat we in eerste instantie de Amazone wouden overslaan omdat een retourtje Iquitos, evenals een retourtje Leticia, ons te prijzig was. Het is het echter zeker waard om de Amazone te ontdekken als je daar de kans voor hebt! De reis duurde natuurlijk wel langer, zo hebben we er in totaal een week over gedaan om van Cusco naar Bogota te komen, maar wel inclusief 3,5 dag in de jungle van de Amazone!

 

En hoe zit het dan met de grensovergang?

Gelukkig kunnen we hier wel iets zeggen voor zowel travelers uit Peru, Colombia én Brazilië. Iedereen komt namelijk uiteindelijk uit bij de ‘Tres Fronteras’, het drielandenpunt van Peru, Colombia en Brazilië. Het grensplaatsje van Peru is Santa Rosa, van Colombia is dat Leticia en van Brazilië is dat Tabatinga. Hier kun je door middel van een kleine oversteek over de Amazone rivier binnen 10 minuten in Peru (Santa Rosa) of Brazilië (Tabatinga) zijn. Hier kun je dan ook de stempels halen bij de douane. Als je bijvoorbeeld met de boot uit Iquitos komt, kom je aan in Santa Rosa. Hier haal je binnen een half uurtje bij de douane je emigratie stempel. Vervolgens neem je een taxi boot naar de andere kant van de rivier, ofwel de grens over naar Colombia, en kom je aan in Leticia. Je hoeft je immigratie stempel niet direct te halen, maar wel binnen 24 uur. Dit kun je doen op het vliegveld.

 

Wat te doen in de Amazone?

Amazone Peru Colombia

Ga de jungle in! Er zijn meerdere organisaties die verschillende tours regelen. Wij hebben een 3-daagse tour gedaan waarin we met drie andere backpackers en twee gidsen veel van de Amazone hebben gezien. Wat moet je je hier van voorstellen? Onze eerste dag begon vroeg. We zijn met een bootje de Amazone rivier over gevaren, op weg naar Brazilië. Hier hebben we als eerste een vismarkt bezocht. Daarna zijn we verder van de stadjes af gevaren naar plaatsen waar nog altijd ‘communities’ leven. Deze communities bevinden zich midden in de jungle, ver weg van de toch wel bewoonde wereld rondom Leticia. Hier hebben we roze dolfijnen (ja ze bestaan echt!) gespot, naar kaaimannen gezocht en piranha’s gevangen die we als lunch hebben opgegeten. Toen het eenmaal donker was geworden, zijn we op krokodillen jacht gegaan. Eén van de lokale mannen ving deze, zodat ze ons over de krokodillen konden vertellen, we ze konden zien en konden vasthouden. Daarna hebben we een wandeling door de jungle gemaakt, op zoek naar slangen, tarantula´s en schorpioenen. We sliepen deze avond in een hangmat midden in de jungle, met alleen een muggennet om ons heen. De dag erna hebben we de zon zien opkomen. We hebben een wandeling gemaakt van ±4 uur door de jungle, om vervolgens in een andere community aan te komen. We hebben apen, luiaards, een leguaan en heel veel vogels gespot. In de community waren hutten waar ze toeristen lieten slapen. Er komen namelijk enkele keren per week toeristen, maar maak je niet druk om een toeristen massa, wij waren die dag namelijk de enige backpackers die er sliepen. De laatste dag hebben we in de ochtend nog een kleine wandeling door de jungle gemaakt. Vervolgens gingen we naar Puerto Nariño. Dit is een heel klein plaatsje dat bekend staat om zijn groene mindset om zo de omliggende natuur te beschermen. Vanaf hier gaan ook vele tours de jungle in en kan je onder andere naar het prachtige beschermde Lago Tarapoto. Als je de mogelijk hebt om hierheen te gaan, moet je dat zeker doen!

9 6 5

Tips & tricks  in de Amazone

 • In de Amazone spreken de meeste mensen geen Engels, of heel gebrekkig. Mocht je hierheen gaan is het wel handig als je zelf een beetje Spaans spreekt/begrijpt om iets over de natuur te leren!
 • Ga zeker een tour doen! In ieder geval eentje van 3 dagen, al hadden wij 5 dagen ook niet erg gevonden. Onze voorkeur ging uit naar Leticia aangezien dit een klein jungle stadje is vergeleken met Iquitos wat een miljoen inwoners heeft. Je kunt ook naar Puerto Narino doen, om vanuit hier een tour te boeken.
 • Spot een luiaard, vang een piranha en houd een baby-kaaiman vast!

 

Grensovergang Peru Colombia Amazone

 

Jeroen en Lotte zijn 23-jarige studenten die zoveel mogelijk proberen te reizen in hun leven. Afgelopen zomer hebben zij samen gebackpackt door Peru en Colombia. Ze vinden het leuk om voor Mijn Reisparadijs hun verhalen te vertellen en goede backpacker tips te geven!

 

Dit vind je ook leuk:

Travel on a budget: Machu Picchu voor €75!

Super goedkoop op safari: het kan! | Zambia

6 redenen waarom Midden Amerika je volgende reisbestemming moet zijn!

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

5 Comment

 1. Ilse says: Beantwoorden

  Wat gaaf zeg! In welke periode hebben jullie Peru en Colombia bezocht? Ik wil graag 6 weken gaan in januari/februari, maar ik weet niet of een jungletour in deze periode mogelijk is in verband met het regenseizoen. Hebben jullie tips?

  1. Jeroen says: Beantwoorden

   Hoi Ilse! Leuk dat je reageert. Wij hebben Peru en Colombia bezocht van halverwege juli tot begin september, dus in het droge seizoen. Een jungle tour zal zeker mogelijk zijn. Maar de Amazone rivier is in die periode zo’n 6 meter (ja… 6 meter!) hoger dan toen wij er waren. In het droge seizoen waren er veel droge zandbanken langs de rivier, en zelfs dan is het soms lastig lopen door de modder. Veel plekken zullen in het regenseizoen dus slechter te bereiken zijn over land. Aan de andere kant zorgt de hoogstaande rivier er voor dat lastig te bereiken stukken regenwoud en moerasgebieden nu beter bereikbaar zijn per boot. Dit is wat tours dan ook zullen aanbieden in deze periode, je zal dan dus meer wildlife zien vanaf het water dan door te wandelen in het bos. Maar wat natuurlijk het belangrijkste is, alle prachtige flora en fauna is in beide seizoenen gewoon aanwezig!

   Wat praktisch misschien handig is, de hoeveelheid regen in de Amazone schijnt wel echt gigantisch te zijn, dus genoeg regenkleding is wel van belang. Het kan er in die periodes ook wat afkoelen, maar dat is niet zo heel erg in de tropen. Ik hoop dat je hier wat mee kan!

 2. Jenneke says: Beantwoorden

  Hoi Jeroen en Jolande,

  Ik ken jullie niet, via google ben ik op deze website terecht gekomen en het is leuk om jullie reiservaringen te lezen. Ik ben vorig jaar september ook in Colombia geweest met mijn man en we hebben ook erg genoten van het Amazonegebied (en heel veel andere dingen in Colombia :-)). Wat betreft je vlucht van Leticia naar Bogota vind ik dit nog best een fors bedrag wat is uitgegeven voor een enkeltje pp. Daarom reageer ik ook graag even. Dit is misschien een tip voor evt. Volgende reizigers die dit ook willen doen. Mijn ervaring is namelijk als volgt: Avianca is een goede en grote Colombiaanse vliegmaatschappij waar bagage ook altijd is inbegrepen bij de prijs. Boek deze tickets online (kan ook zeker heel goed vooraf, misschien wel goedkoper) en zorg ervoor dat de website is ingesteld alsof je een local bent. Automatisch stuurt de site je vaak door naar “other country” , maar dat kun je wijzigen bij de instellingen (soms een paar keer achter elkaar proberen, omdat het soms automatisch weer terug springt). Zet de site daarna in het Engels als je het Spaans niet zo goed beheerst. Je krijgt dan de tickets te zien in de de lokale valuta peso’s. Na het betalen krijg je ze direct in je mail. Met de boekingscode check je online eenvoudig in en zet je je boardingpass in bv. Passbook op je telefoon. Met de QR code op je boardingpass is dit heel eenvoudig en hoef je nergens te printen. Op deze manier hebben we een paar tientjes betaald per vlucht en voor het enkeltje Leticia – Bogota was dit ongeveer €60. Natuurlijk variëren tarieven, maar op deze manier hebben wij in totaal 4 binnenlandse vluchten gemaakt waarvoor we zo’n €200 pp hebben betaald. Wie weet helpt het delen hiervan anderen weer. Veel reispleizer in de toekomst toegewenst! Groet van Jenneke

  1. jolande says: Beantwoorden

   Hi Jenneke,

   Wat leuk dat je zo met je man in Colombia hebt gereisd. En wat een goede tip zeg!! Zal misschien vast ook wel in andere landen werken! 🙂 Thanks!! 😀

   1. Jenneke says: Beantwoorden

    Dat klopt! Het werkt vaker, zolang de website leesbaar blijft is het te proberen :-). Helaas zijn niet alle sites in de juiste taal te zetten, haha.

Geef een reactie