6 Tips om geen Malaria te krijgen op reis

Het krijgen van Malaria was misschien wel mijn grootste nachtmerrie voordat ik voor het eerst ging reizen in de tropen. Opgenomen worden in een lokaal ziekenhuis om mij vervolgens vol te laten spuiten zodat ik niet dood zou gaan? No Way dat mij dat gaat overkomen! Alles ging gelukkig ook goed tot ik op een dag boven de latrine stond en niet meer wist welk gat ik eerst moest laten ontlasten. Binnen een tijdsbestek van drie uur werd ik dood en dood ziek en belandde ik in een lokaal Oegandees ziekenhuis. Door alle infusen en medicijnen die ik toegediend kreeg, had ik het gevoel dat ik in een levende nachtmerrie was beland. Lees hier mijn hele ervaring met Malaria in Oeganda.

Gelukkig ben ik er weer helemaal gezond uitgekomen en heeft Malaria nooit mijn reislust doen bederven. Wél heb ik geleerd dat ik nóóit meer Malaria wil krijgen. Door mij meer te verdiepen in deze ziekte en hoe het krijgen van Malaria te voorkomen is heb ik mij op alle daaropvolgende reizen gezond weten te houden. In Malawi, Zambia, Cambodja, Thailand, Mexico, Costa Rica, Panama en Nicaragua heb ik NOOIT meer Malaria gekregen. Niet in Afrika, niet in Latijns-Amerika en niet in Azië!

Vandaag wil ik graag mijn 6 tips met jou delen die er voor zorgen dat ik nooit meer Malaria heb gekregen in tropische landen. Als ik deze 6 tips serieuzer had genomen had ik misschien ook wel nooit Malaria gekregen in Oeganda. Hierbij moet ik wel zeggen dat het krijgen van Malaria áltijd aanwezig is in tropische landen waar Malaria heerst. Ook al hou je je nog zo goed aan alle voorschriften, je kan het altijd krijgen. Bezoek in gevallen van onzekerheid altijd een dokter met professionele kennis. Mijn tips kunnen je hopelijk op weg helpen omdat voor mij het lezen van persoonlijke ervaringen altijd heel erg helpend is. Wil je echt medisch advies, dan kan je helaas niet bij mij aankloppen 😉

Mijn 6 tips om geen Malaria te krijgen op reis

1. Anti-Malaria middelen

Wel of geen Anti-Malaria medicijnen slikken? Het is een grote vraag met veel verschillende meningen onder landen én onder reizigers. Zelfs Europese landen hanteren anderen regels bij het adviseren over Malariamedicijnen. Er is geen eenduidig antwoord te vinden over welk medicijn het beste is en in welke landen het wel en niet geadviseerd wordt om te gebruiken.

Maar, uit mijn eigen ervaring heb ik wel een mening gevormd die ik zelf toepas als ik ga reizen in de tropen. Nogmaals: ik ben géén dokter. Ik schrijf enkel vanuit mijn eigen ervaring en over wat ik gaandeweg onderweg heb gehoord en gelezen.

Wanneer slik ik wel Malariamiddelen?

In het regenseizoen in Afrikaanse landen waar veel Malaria heerst.

Dit gaat niet op voor álle Afrikaanse landen. Maar in veel Afrikaanse landen is Malaria een groot probleem. In het regenseizoen zijn er daarnaast nog veel meer Malariamuggen actief dan buiten het regenseizoen.

Buiten het regenseizoen hangt het af van het land in Afrika of ik Malariatabletten neem. Doe hiervoor goed onderzoek op internet en check goed of er op jouw bestemming veel kans op Malaria is.

Malariamuggen houden van tropische bestemmingen: lekker nat en warm. Is het droogseizoen en zit je bijvoorbeeld wat hoger in de bergen, dan is de kans op Malariamuggen al een stuk kleiner. Op bepaalde hoogtes kan de Malariamug ook niet overleven. Zo was bijna overal in Oeganda de kans op Malaria hoog, maar bijvoorbeeld in het Bwindi Impentrable Forest waar je gorilla’s kan bekijken, was geen Malaria omdat dit regenwoud te hoog ligt.

Wanneer slik ik geen Malariamiddelen?

Eigenlijk in alle andere gevallen.

Ik ben als de dood om weer Malaria te krijgen en neem Malaria heel erg serieus. Echter in vele Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen is de kans veel kleiner om Malaria te krijgen dan in Afrika – althans dat heb ik gehoord en gelezen. In Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen zijn muggenziektes als Dengue en Zika meer voorkomend. Hier heb je echter geen tabletten voor en moet je van uitzieken.

Dit zijn twee redenen waarom ik denk dat Anti-Malaria middelen niet altijd goed zijn:

Ik denk dat Anti-Malaria middelen slikken niet altijd dé manier is om Malaria tegen te gaan. Ten eerste omdat het middel je lichaam naar mijn mening zwakker maakt. Je kan bijvoorbeeld misselijk worden of buikpijn krijgen van het middel. Als je al minder lekker in je lichaam zit, is het ook makkelijker voor je lichaam om echt ziek te worden. In veel gevallen kan je lichaam de Malaria in je lichaam zélf opruimen. Maar, dan moet wel je lichaam sterk genoeg zijn.

Een tweede reden waarom ik ervoor kies om niet altijd Anti-Malaria te slikken is omdat het slikken van deze pillen er voor kan zorgen dat de symptomen van Malaria onderdrukt worden waardoor je er (te) laat achter komt dat je Malaria hebt. Dit was bij mij denk ik ook het geval. Uit het niets werd ik ineens héél erg ziek in Oeganda. Mijn Malariatabletten onderdrukten de symptomen van Malaria. Toen ik eenmaal in het ziekenhuis was, had ik al een enorm hoog percentage van Malaria in mijn bloed zitten. Als ik geen medicijnen tegen Malaria had geslikt, was ik waarschijnlijk al eerder een beetje ziek geworden en had ik eerder aan de bel kunnen trekken en had ik mij wellicht minder heftig hoeven laten behandelen.

Ik kies er voor om Malariapillen te gaan slikken. Uit welke Malariamedicijnen kan ik dan kiezen?

In Nederland wordt bijna altijd Lariam of Malerone voorgeschreven als je er voor kiest om Malariatabletten te slikken. In andere landen worden ook vormen van antibiotica voorgeschreven. Dit is in Nederland niet echt gebruikelijk.

Lariam is het sterkste middel. Je slikt de pil 1x per week. Het is een goedkopere variant dan het slikken van Malerone. Malerone slik je namelijk elke dag en de pillen zijn ongeveer even duur. Malerone is wat zwakker dan Lariam, maar desondanks wel sterk genoeg. Het is belangrijk als je Malerone slikt dat je dit elke dag op hetzelfde tijdstip doet. Als je dit niet doet, werkt het middel minder goed. Lariam is daardoor iets betrouwbaarder als jij een onhandige reiziger bent die nog wel eens de tijd vergeet. Echter heeft Lariam wel meer negatieve bijwerkingen dan dat Malerone dat heeft. De bijwerkingen van Lariam kunnen zelfs zo heftig zijn dat je in psychose kan komen. Dit wordt er altijd bij verteld, maar ik heb gelukkig nog nooit echte ervaringsverhalen over gehoord.

Mijn ervaring met Lariam

Ikzelf heb in mijn eerste reis naar Oeganda Lariam geslikt. Ik ben hier achteraf niet super tevreden over omdat ik soms heftige en levendige nachtmerries had (wat een bijwerking kan zijn van Lariam) en ook hartkloppingen waar ik angstig van werd (ook een bijwerking). Daarnaast heb ik ook nog eens Malaria gekregen, dus ondanks dat het het sterkste middel is op de markt, is het niet onoverwinnelijk.

Mijn ervaring met Malarone

In een reis daarna, in Malawi, heb ik Malerone geslikt. Een stukje prijziger, maar wel zónder bijwerkingen. Geen nachtmerries en angstige hartkloppingen voor mij. Bovendien heb ik hier geen Malaria gekregen en zat ik wel in een heftig Malariagebied. Het heeft z’n werk dus goed gedaan voor mij.

Ik denk dat ik Malaria heb. Wat zijn de symptomen?

Symptomen van Malaria zijn onder andere koorts, overgeven, diarree en moeheid. Tja, deze symptomen kunnen dus eigenlijk op van alles en nog wat wijzen. Er wordt gezegd dat je alleen Malaria kan hebben als je ook echt daadwerkelijk koortsaanvallen hebt. Máár als jij Lariam of Malerone slikt, kan het de koortsaanvallen onderdrukken en kan je dus (onbewust) Malaria hebben zonder dat je last hebt van koorts! Bij twijfel: laat je dus altijd testen bij een dokter! Door middel van een bloedtest (vaak zo simpel door een klein prikje in je vinger), kan de dokter door de microscoop kijken hoeveel cellen in jouw bloed gevuld zijn met het Malaria goedje. Als dit percentage hoog is zal de dokter in veel gevallen overgaan op het behandelen van de Malaria.

Ik heb Malaria. Hoe word ik behandeld?

Malaria wordt in velen gevallen (althans naar mijn weten) behandeld met Lariam of Malerone. Dit kan in de vorm van pillen zijn, maar ook aan een infuus zoals in mijn geval. Een bijwerking van het hebben van Malaria is namelijk het veelvuldige overgeven. Door de medicijnen direct in het bloed te brengen, is de kans groter dat het medicijn beter wordt opgenomen in je lichaam en je dus beter behandeld wordt tegen de Malaria.

Kan ik Malaria ook zelf behandelen?

De behandeling van Malaria wordt dus vaak met hetzelfde middel (Lariam of Malarone) gedaan als het middel dat je zelf slikt om Malaria te voorkomen. Om die reden kiezen sommige reizigers er ook voor om zichzelf te behandelen als ze symptomen van Malaria hebben. Deze reizigers slikken al dan wel of niet Malariatabletten, maar hebben altijd wat extra tabletten op zak.

Zoek zelf op internet op betrouwbare gezondheidswebsites wat de dosering hiervan is. Ik wil hier zelf namelijk geen uitspraak over doen. Gewoonweg omdat er veel verschillende adviezen te vinden zijn en ik het zelf nog nooit heb uitgeprobeerd en dus niet weet wat voor mij (en misschien dus voor jullie) de beste optie zou zijn.

Ik heb altijd wat extra Anti-Malaria pillen bij mij, ook als ik op dat moment geen Anti-Malaria slik. Gewoonweg om voor mijzelf een veilig gevoel te creëren. In Oeganda kreeg ik Malaria en voelde ik mij in een tijdsbestek van 3 uur echt zó zwak. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als ik niet meteen naar het ziekenhuis was gereden. Stel je voor dat je ergens in de bushbush zit met het eerst volgende ziekenhuis op een halve dag rijden. Om die reden heb ik altijd wat extra pillen bij mij zodat ik die altijd kan innemen, voor als ik niet binnen een kort tijdsbestek bij het ziekenhuis kan zijn.

Als ik denk dat ik Malaria heb, kan ik mijzelf misschien in eerste instantie behandelen, maar zal ik vervolgens wel ALTIJD naar het ziekenhuis gaan om mij te laten testen. Malaria is namelijk een erg onvoorspelbare ziekte die je in korte tijd heel erg kan doen afzwakken. Het is goed te behandelen, maar desondanks is het wel een levensbedreigende ziekte die professionele hulp vraagt!

Naast het wel of niet nemen van Anti-Malaria middelen zijn er nog een aantal anderen tips die ik graag met jullie deel en waar ik altijd heel veel aan heb om mij te beschermen tegen deze rot mug!

2. Lokale DEET

Overal wordt het geroepen als je naar een tropische bestemming gaat: Neem DEET mee. Braaf deed ik dat dus ook en kocht mijn DEET in een Nederlandse drogist. Eenmaal mij vol gesmeerd te hebben met dit goedje, werd ik gewoon uitgelachen door de muggen in Oeganda. Heerlijk gingen ze badderen op mijn net nat gespoten lichaam.

In Latijns-Amerika ben ik echter gestuit op een hele goedwerkende DEET. Het merk heet OFF en is in verschillende varianten te verkrijgen. Dit middel werkt voor mij -en vele andere reizigers die ik ben tegengekomen- echt als een tierelier. Soms zie je gewoon een mug op je afvliegen, maar vlak voor de landingsbaan weer afbuigen.

Vaker heb ik van reizigers gehoord dat lokale middelen tegen muggen vaak een stuk beter helpen dan de typische DEET producten die we in Nederland in de drogist zien liggen. Moraal van het verhaal: merk je dat jouw DEET niet werkt? Ga op zoek naar een andere (meer lokale) variant!

3. Vitamine B-tabletten

Toen ik eenmaal terug kwam uit Oeganda heb ik behoorlijk wat research gedaan naar Malaria. Op internet kom je velen dingen tegen wat zou helpen tegen Malaria en je hebt minstens weer zoveel artikelen die al die middelen weer ontkrachten. Toch stuitte ik heel vaak op de “Vitamine B-Tabletten”. Gewoon bij de drogist te kopen voor een paar euro. Een overdosis aan Vitamine B plas je gewoon weer uit. Geen gekke medicijnen. Het proberen waard dus!

Ik nam deze pillen tot nu toe elke reis mee, maar vergat ze in mijn reis naar Midden Amerika deze zomer. Meteen merkte ik dat ik weer veel meer werd geprikt. Ik vroeg een vriendin uit Nederland die overkwam of ze een bakje mee wilde nemen en ta-da. Ik werd meteen minder geprikt!

De Vitamine B zorgt ervoor dat je anders gaat ruiken en dan wel in een geurtje die de Malariamug niet zo lekker vindt. Bij mij lijkt het te werken, dus misschien is het voor jou ook het proberen waard.

4. Schone voeten

Om even op geur door te gaan: Malariamuggen blijken van voeten te houden. Niet van elke voet, maar wel van een hele speciale soort voet: de voet die het ergste stinkt naar zweet. Ja, echt!

Nu heb ik best wel snel last van zweetvoeten, waar ik helemaal niks aan kan doen. Sommige mensen zijn die gelukkigen die nooit stinkende voetjes hebben, maar bij mij is het meestal al vrij snel zweetfeest daar beneden.

Toen ik in Oeganda was, wist ik niet dat zweetvoeten muggen aantrokken. Aangezien ik in een hele primitieve omgeving leefde, met weinige water, vergat ik soms om mijn voeten goed te boenen. Onder het mom van: “Ach alles is toch al vies. Mijn zanderige voeten vallen echt niet op nu.” Zo ging ik vaak naar bed zonder echt bewust mijn voeten flink te schrobben.

Nu kreeg ik in die periode dus ook flinke Malaria. Op al mijn reizen daarna heb ik altijd heel bewust elke ochtend en avond flink mijn voeten geschrobd. Met een stevige washand en wat water en zeep zorgde ik ervoor dat mijn voetjes telkens fris roken als de zon onder ging. Resultaat: een stuk minder muggenbulten!

5. Lange, wijde kleren

Ja, die kennen we wel. Door lange, wijde kleren te dragen, is het voor een mug moeilijker om je te prikken. Lees: moeilijker! Dus niet onmogelijk. Lange kleren alleen is gewoonweg niet genoeg om je te beschermen tegen de Malariamuggen. In combinatie met andere voorzorgsmaatregelen helpt het zeker. Vergeet dan trouwens ook niet wanneer de hemel is gevallen je lange kleren aan te doen als je bijvoorbeeld op stap gaat. Muggen prikken net zo lief in de donkere tuin als in de donkere strandbar.

6. Vermijd moerassen en regenseizoenen

Muggen houden van vocht. Om die reden is de kans om Malaria ook veel hoger in het regenseizoen dan in het droogseizoen in tropische landen. Helaas zijn vakantiedagen niet altijd om regenseizoenen te plannen en ben ik ook meerdere malen naar bestemmingen geweest waar het op dat moment regenseizoen is. Balen, maar helaas. Hou je dan extra goed aan bovenstaande tips om de extra mugsteken zoveel mogelijk te minimaliseren.

Je kan jezelf ook helpen door moerassen en andere stilstaande wateren te vermijden in de avond. Als je kan kiezen tussen hostel naast een moeras of ergens in een droge weide? Kies dan absoluut voor die laatste!

Vond je dit artikel nuttig of leuk om te lezen? Pin ‘m dan zodat ook jouw vrienden hem kunnen lezen!

Dit waren mijn 6 belangrijkste tips om geen Malaria op reis te krijgen. Deze tips houden mij al een aantal jaar Malaria-vrij! Ik ben benieuwd wat jouw ervaring is met Malaria en of je misschien nog extra tips hebt? Van elkaar kunnen we namelijk leren!

Als je benieuwd bent naar meer tips om nooit meer ziek op reis te worden, blijf Mijn Reisparadijs dan volgen! In mijn eerst volgende blog geef ik nog meer tips weg. Namelijk tips over hoe je geen last van je buik kan krijgen op reis. Veel reizigers kampen namelijk met zeer belemmerende darmproblemen (ik noem het ook wel spetterpoep 😉 ). En het hebben van darmproblemen kan je kans op Malaria weer vergroten… Daarover de volgende keer meer!

 

Meer lezen? Lees hier alles over Afrika

Of lees dit eens:

Mijn ervaring met Malaria in Afrika – Spetterpoep en Kots Alert!

 

 

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

1 Comment

  1. Hej !
    Ik kom al 15 jaar heel veel in Afrika en neem noot malaria preventie.
    Idd omdat jet het te laat merkt dat je het hebt (want voorkomen kan niet) met alle gevolgen vandien EN omdat de medicijnen en opsporing landspecifiek is. Met een testje van 1 euro wete je meteen of je malaria hebt als je je mottig voelt en met 3 pilletjes is het vervolgens opgelost. (terplaatse te koop)

    Vergeet niet : als je je voeten schrobt, kijk uit welke zeep ! Sommige zepen zijn super aantrekkelijk voor muggen, zoals mijn dochter merkte !!! (magnolia reuk, raar maar waar !! )

    Je kan zo ook afleiden door een lokkertje te maken met limburgse stinkkaas, dan gaan ze daarheen ipv. naar jou (je ligt wel onde je muskietennet natuurlijk)

Geef een reactie