6 redenen waarom Midden Amerika je volgende reisbestemming moet zijn!

Afgelopen zomer was ik twee maanden in Midden Amerika. Ik heb heerlijk gebackpackt door Panama, Costa Rica en Nicaragua. En raad eens wat: ik ben echt compleet verliefd geworden op dit deel van de wereld! Van te voren had ik er oprecht heel veel zin in, maar toen ik er was vond ik het nog 10x leuker dan dat ik had bedacht. Vandaag geef ik je 6 redenen waarom ook jij naar Midden-Amerika moet gaan! Komen ze! 🙂

 

1. Korte afstanden én relatief goede bussen

Ik ben niet zo fan van bussen. Laat staan in ontwikkelingslanden. Met z’n allen opgepropt met tien kippen en huilende baby’s op je hoofd? Absoluut leuk voor de ervaring. Maar na dit een paar keer te hebben meegemaakt, is de charme er gauw van af.

Gelukkig zijn de afstanden in Midden-Amerika zo klein dat je sowieso niet hele dagen in de bus hoeft te zitten. Het langste wat ik in een bus heb gezeten was acht uur en dat was van helemaal links boven in de bergen van Panama in het Chiriqui district naar de hoofdstad Panama City. Over het algemeen waren het korte busritjes. Zeker in Nicaragua hoefde je soms maar twee uur te reizen om al weer in een volgend superleuk plekje te komen. Ideaal!

Leven van een organische boerderij | Panama

PANAMA CITY; Fancy Miami, koloniaal Spanje en sloppenwijk in één

 

2. Vriendelijke cultuur

“Ja maar dáár, daar zijn de mensen zó lief!”

Je hebt het vast wel vaker gehoord. In Afrika is iedereen zo vriendelijk. In Zuid-Oost Azië lacht iedereen. En ja, ook in Midden Amerika zijn de mensen super aardig. Ik wil ze niet gaan vergelijken met andere culturen, maar wat mij betreft zijn de mensen in Midden Amerika super gastvrij. In Costa Rica heb ik twee weken in huis gewoond bij een familie. Moeder moest elke ochtend werken en stapte zo over onze matrasjes in de woonkamer heen als ze voor dag en dauw vertrok. Als ze ‘s avonds thuiskwam zorgde ze dat ze extra veel had gekookt, zodat ook wij konden mee-eten. In Nicaragua zat ik rustig op het busstation te wachten wanneer er een vrouw naast mij komt zitten.”Het fruit is hier zó lekker, dat moet je gewoon proeven meid!” waarna ze een deel van haar eten met mij deelt. In Panama sliep ik op de San Blas eilanden en kookten de mensen daar elke dag drie keer voor ons. In Nicaragua leerden de mensen mij dansen, van salsa tot reggaeton. Hun geduld was groot 😉

Zo voelt het als toerist tussen de Kuna op de San Blas eilanden | Panama

Overgang naar Nicaragua: afscheid nemen en back to basics

 

3. Gevarieerd landschap met een lekker temperatuurtje

Midden Amerika reizen

Van dagen aan het strand liggen, tot diep in de zee duiken. Van ongerepte regenwouden, tot pittoreske huisjes in de bergen. Van vulkanen beklimmen, tot door oud koloniale steden wandelen. Midden Amerika heeft het allemaal! En dan schijnt ook nog eens dat zonnetje heerlijk boven aan de hemel het grootste gedeelte van de dag. Met af en toe een regenbuitje, zorgt het er voor dat het elke dag een heerlijk klimaat is om buiten te leven.

De beste reisroute in Panama: van tropische stranden naar weelderige jungles

Prachtig Ometepe: een vulkanisch eiland in Nicaragua

 

4. Goedkoop om te backpacken

Misschien niet zo goedkoop als Zuid-Oost Azië, maar zeker goedkoop genoeg om je er een aantal weken te vermaken. Voor gemiddeld 35 euro per dag reisde ik twee maanden door Panama, Costa Rica en Nicaragua. Nicaragua het goedkoopst, Costa Rica het duurst. Maar toch uiteindelijk een hele mooie eindstand! Voor die 35 euro per dag sliep ik voornamelijk in dorm bedden in hostels, en zo nu en dan in een privé kamer. Ik at over het algemeen vaak bij kleine restaurantjes, maar kookte ook zo nu en dan eten van de lokale markt om wat geld te besparen. Ik ging absoluut niet dagelijks op dure tourtjes, maar heb toch ook echt wel dure dingen gedaan: met als klapper op de vuurpijl een duikcursus en een boottochtje langs de 20 meter lange bultrugwalvissen! Oh, en niet te vergeten het vulkaanboarden in Nicaragua! Allemaal van die 35 euro. Ik vraag mij nu bijna af hoe ik dat heb klaargespeeld…

Wat kost 3 weken backpacken in Panama?

DUIKEN? Alles wat je moet weten over een duikcursus!

De 3 indrukwekkendste vulkanen in Nicaragua: van spuitend lava tot vulkaan boarden!

 

5. Lekker eten

Eerlijk is eerlijk: ik vind eten hartstikke belangrijk. Ik kom uit een land waar het eten in overvloed is. In hoeveelheid, maar ook in keuze. Elke dag kan ik beslissen wat voor keuken ik vandaag ga aanhalen: van Aziatisch, tot Antilliaans. Van Frans tot Italiaans. heerlijk!

Als ik op reis ben is die keuze mogelijkheid helaas niet altijd zo groot. In Midden Amerika heb ik echter echt heel erg genoten van het eten. De heerlijke Palmito kaas in Costa Rica, de lekkere tortilla’s in Nicaragua, de verste vis in Panama… Hmmm. Geen zin om uit eten te gaan? Prima! Dan kocht ik een avocado en wat tomaten op de markt en maakte een verse guacamole. Of ik kocht bonenpasta, echt één van mijn favoriet van de reis!, en besmeerde een wrap ermee en mikte er wat groente op. Genieten!

Leven van een organische boerderij | Panama

 

6. Leuke mede backpackers

type backpacker

Nog nooit heb ik op een reis zoveel nieuwe vrienden gemaakt. Echt waar! Elke dag ontmoette ik wel weer een leuk iemand voor een goed gesprek of gewoon om wat lol mee te trappen. In Zuid-Oost Azië kan de backpack cultuur nog wat jonger zijn en worden overheerst door mensen die na de middelbare school gaan reizen en partyen. In Afrika kan je soms nogal gebrek hebben aan backpackers, waardoor je nog wel eens in je eentje in een hostel beland…

Droom mee naar de mooiste ecolodges in Malawi #1

In Midden Amerika was de balans echter perfect: er waren genoeg backpackers bij de hostels, maar ging je van de gebaande paden af dan werd je er niet meer mee overspoeld. Daarnaast was de gemiddelde leeftijd iets ouder (21+) en waren er meer interesses dan alleen feesten of vrijwilligerswerk doen.

10 type backpackers die je altijd op reis tegenkomt

 

7. Spaans is zo’n mooie taal

grenada

Voordat ik op reis ging had ik een soort van in mijn achterhoofd besloten dat ik misschien wel een beetje Spaans wilde leren… Je snapt het al: het is er niet van gekomen. Toen ik op reis was had ik daar echter spijt van. Niet omdat ik het niet overleefde zonder Spaans: met gebarentaal heb ik het tot het eind van mijn reis weten te brengen. Maar puur omdat de taal zo mooi is. Als ik de volgende keer weer naar Latijns Amerika ga, dan ga ik sowieso van te voren iets van een taalcursus doen zodat ik ook een beetje mee kan praten met deze romantische taal!

 

Heb jij nog andere redenen waarom je naar Midden Amerika moet gaan? 🙂

 

Volg mij op Facebook voor meer updates!

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

2 Comment

 1. Lora Hoogendijk says: Beantwoorden

  Hi Jolande!

  Thanks voor deze info. Ik zie op een paar plekken in je verhaal ‘wij’ staan, ik neem aan dat je dus met iemand reisde? Zou je me kunnen vertellen hoe de solo reizigers die je hebt ontmoet dit ervaarden? Ik wil eigenlijk het liefst met iemand reizen maar al mijn vrienden zijn aan het studeren… zou je iets van een groepsreis adviseren? Ik heb ZO azie alleen gedaan en ik had het niet anders gewild maar ik bedacht me dat ik mijn volgende reis misschien toch niet alleen wil doen. Als dit van toegevoegde waarde is, ik ben 20 jaar. Ik hoop op een reactie!

  Groetjes,
  Lora

  1. jolande says: Beantwoorden

   Hoi Lora, leuk om van je te horen! Klopt ik was aan het reizen met vriendinnen. Ik ben onderweg echt superveel meisjes tegengekomen die allen reisden en als je van hostel naar hostel reist ontmoet je ook genoeg mensen die misschien wel een stukje samen zouden reizen. Als je ervaring in ZO Azië positief was, dan zou ik zeker ook in Midden Amerika gewoon lekker zelf gaan reizen. Ik zou geen groepsreis adviseren. Ben benieuwd wat het woord! Veel plezier alvast!

Geef een reactie