#1 – Dromen volgen en duiken in het diepe

Het is altijd raar om in het donker aan te komen. Je ruikt en voelt dat het anders is, maar in de donkere schaduwen is het lastig om echt een indruk te krijgen van je nieuwe bestemming.

Maleisië voelt meteen tropisch aan. Het is tien uur ’s avonds als José, mijn vriend, en ik uit het vliegtuig stappen. Na een 24 uur durende reis, slaat de tropische hitte meteen op mijn huid. Langs de goed geasfalteerde weg staan palmbomen die mij in de zomerse sferen brengen en mijn jetlag doen verdwijnen. Meteen vergeet ik mijn zorgen van 24 uur geleden.

Jarenlang heb ik er naar uitgekeken om voor onbepaalde tijd op wereldreis te gaan. Alleen de week voor vertrek leek het toch even allemaal een minder goed plan. Afscheid nemen van mijn ouders, familie en vrienden was lastig. Immers: wanneer zie ik ze weer?

Voor onbepaalde tijd op wereldreis gaan klinkt enorm vet en het geeft een groot gevoel van vrijheid. Maar het brengt ook angsten met zich mee. Ik weet dat alles hetzelfde is als ik terugkom en dat ik altijd terug kán. Maar toch voelt het raar om voor zo lang weg te zijn. Ver weg van de mensen waar ik het meeste van hou. Afscheid nemen is gewoon altijd stom.

Vlak voor vertrek is het moeilijk om achter mijn plannen te blijven staan en geniet ik ineens zo van mijn ouderlijke huis en die kleine dingetjes die ik al jaren doe. Urenlang speel ik spelletjes met mijn moeder en wil dit het liefst zo lang mogelijk vasthouden. Met vriendinnen wat drinken op het terras en met mijn vader bij mijn oma eten… Gewoon thuis zijn.

Toch heb ik mijzelf na wat traantjes in het vliegtuig weten te slepen. José was al tijden weg van zijn thuis in Mexico, dus voor hem was het een stukkie makkelijker. Toch fijn om niet alleen te hoeven! Respect voor alle reizigers die dat wel doen.

Eenmaal in Maleisië weet ik meteen weer waarom ik hier ooit voor gekozen heb. Ik wil een ander leven leiden, meer vrijheid voelen, niet gebonden zijn aan verplichtingen. Ik wil de pracht en de natuur zien. Nieuwe culturen ontmoeten en geïnspireerd worden. Ik wil niet op de automatische piloot leven waar mijn leven veelal bepaald werd door verwachtingen.

Voor onbepaalde tijd op wereldreis gaan neemt een enorm voordeel met zich mee: Geen. Haast. Op onze eerste dag in Kuala Lumpur is er meteen al zoveel te beleven. Niet alleen de boekjes vertellen het ons, maar ook de straat schreeuwt het uit. Op elke hoek vind je de lekkerste street food, met tientallen verschillende gerechten. Er zijn botanische tuinen, een Chinatown en een stuk ontwikkelder gedeelte van de stad met grote shopping malls en fancy gebouwen.

Als wij ‘s avonds ons zoveelste heerlijke gerecht naar binnen werken, kijken we elkaar aan. Terug naar huis gaan om lekker te gaan slapen, of onszelf nog doorslepen naar een volgende bezienswaardigheid? We kiezen voor het eerste. Die bezienswaardigheden komen wel. We hebben alle tijd.

Dit is de eerste blog waarin ik je meeneem in een kijkje achter de schermen. Hoe is het nou écht om voor onbepaalde tijd op wereldreis te zijn met een backpack op je rug en een beperkt budget? Praktische tips over de plekken die ik bezoek zullen te vinden zijn onder de landen in het menu. Happy travels!

Social Check-in!
FACEBOOK
FACEBOOK
INSTAGRAM

2 Comment

  1. Juul says: Beantwoorden

    Ik ben super nieuwsgierig naar al je ervaringen! Over een dikke 2 week vertrek ik samen met mijn vriend en gaan we voor een lange tijd door zuid-oost Azië reizen. Zoop spannend! Heel veel plezier en ik blijf je volgens!

    Groetjes!

    1. jolande says: Beantwoorden

      Super leuk om te horen. En ontzettend veel plezier!! Jullie gaan vast een toptijd hebben 🙂

Geef een reactie